Osmanlı bir tık uzaklıkta

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi IRCICA'nın açtığı, Kütüphane, Osmanlıca kitap ve el yazması eserleri dijital ortama taşıdı.

Osmanlı bir tık uzaklıkta
Osmanlı bir tık uzaklıkta
GİRİŞ 09.10.2015 12:55 GÜNCELLEME 09.10.2015 12:55
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Optik karakter sisteminin kullanıldığı projeyle, 80 bin kitap arasında kelime taraması yapmak mümkün.

Türkiye'nin ilk sayısal kütüphanesi olma özelliği taşıyan İslam Tarihi Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin bünyesinde hizmet veren IRCICA Farabi Kütüphanesi; yeni bir projeyi hayata geçirdi. Optik karakter tanıma sistemi OCR'ın Osmanlıca uygulaması başlatıldı. Böylece birbirinden değerli Osmanlıca kitaplar ve el yazması eserler; dijital ortamda da okuyucularla buluştu.

2008 'de kurulan kütüphane; 148 farklı dilde yayımlanan tarih, coğrafya, bilim, din, mimarlık, sanat ve edebiyat alanlarında kaleme alınan 80 bin kitaba sahip. Osmanlıca OCR sistemi, bu 80 bin Osmanlıca eser arasında kelime taraması yapma imkanı sunuyor. Kütüphanede yer alan eserler en ince ayrıntısına kadar tarandıktan sonra bilgisayarlara yükleniyor.

Uygulamaya konan projeyle alakalı IRCICA Genel Direktörü Halit Eren şu ifadeleri kullandı: “IRCICA sayısal kütüphane olarak ortaya çıktı ve buraya başta salnameler olmak üzere Osmanlıca periyodikleri ve kronikleri taradık. Bunları okuyucunun hizmetine sunduk. Buradaki kitaplara hem kütüphanemize gelmek suretiyle hem de dışarıdan erişilebilir.

IRCICA'nın hayata geçirdiği bu sistemle birlikte okuyucular, Osmanlıca bir eseri internet üzerinden farklı dillerde dinleme şansı da bulabiliyor. Okuyucular; IRCICA Farabi Sayısal Kütüphanesi'nin internet portalına üye olduktan sonra Osmanlıca "OCR" sisteminden ücretsiz olarak faydalanabiliyor.

YORUMLAR 1
  • zülal 8 yıl önce Şikayet Et
    amaan bende böyle bir kütüphane acildi sanmisdim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı