Konferans büyük ilgi gördü

“İbn-i Sina Araştırmaları” konulu 8. Uluslararası Konferans düzenlendi.

Konferans büyük ilgi gördü
Konferans büyük ilgi gördü
GİRİŞ 25.11.2015 14:28 GÜNCELLEME 25.11.2015 14:28

20-21 Kasım 2015 tarihleri arasında Buhara’da “İbn-i Sina’nın Tıp Mirası ve Tababetin Güncel Sorunları” başlıklı, “İbn-i Sina Araştırmaları” konulu 8. Uluslararası Konferans düzenlendi. 

Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, UNESCO Özbekistan Ulusal Komisyonu,  İbn-i Sina Vakfı ve Buhara Belediye Başkanlığı, LIV Hospital ve TİKA işbirliğinde organize edilen söz konusu konferansa Türkiye, Almanya, Fransa,  Hindistan, Rusya ve İsrail gibi ülkelerden uzmanlar katıldı. Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay YALÇIN ve Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr İsmail GÜLEÇ başkanlığında bu konferansa katılan Türk heyeti arasında Prof. Dr. Kadircan KESKINBORA gibi İbn-i Sina üzerine araştırmalar yapan isimler de yer aldı.  

Organizatörler arasında TİKA’nın da bulunduğu Konferans esnasında, TİKA’nın Özbekistan’daki faaliyetlerini tanıtan bir stant açılarak, konferans katılımcıları ve ziyaretçiler için TİKA’nın dünyadaki ve Özbekistan’daki faaliyetleri hakkında bilgiler sunuldu.

Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakan Yardımcısı Asliddin HUDAYAROV, Konferans açılış töreni konuşmasında, İbn-i Sina gibi Özbekistan topraklarında doğmuş ve büyümüş âlimler ve onların Dünya irfanı ve kültürünün gelişmesindeki katkılarına değindi ve hali hazırda da bu gibi âlimlerin eserleri üzerinde daha çok çalışma yapılması gerektigini belirtti.  

TİKA Özbekistan Temsilcisi Prof. Dr. Süleyman KIZILTOPRAK da Konferansta bir açılış konuşması yaparak, Özbek halkının gurur ve iftiharı olan büyük hekim İbn-i Sina araştırmalarını konu alan bu etkinliği düzenleyenler arasında olmaktan memnun olduğunu ve tüm katılımcılara teşekkür etti. Ardından İbn-i Sina araştırmalarına sağlanan katkılarından dolayı Ibn Sina Vakfı Başkanı Şirzad ZAKİRHOCAYEV’a  plaket takdim etti. 

KONFERANS BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Buhara’da düzenlen sözkonusu uluslar arası konferansa Özbekistan içinden ve dışından 200’den fazla İbni Sina hakkında bilimsel araştırma yapan ve halk tababeti konusunda uzman olan kişi katıldı.

Konferansın konuşmalar ve bildiriler bölümünde ise “İbn-i Sina ve Tıp Bilimindeki Yeri” başlıklı bir sunumu ile tekrar kürsüye gelen Prof.Dr. Süleyman KIZILTOPRAK, İbn-i Sina için: “Kendi çağının tıp geleneği bakımından zirveyi temsil eden, kendisinden sonraki tıp öğretimi ve araştırmaları için hem İslam hem de Avrupa ilim çevrelerinde sarsılmaz bir otorite, aydınlatıcı bir kılavuz ve yeni fikirler ilham eden bir kaynak teş¬kil eden İbn Sina'nın hastalıkların tanımı, teşhisi ve tedavisiyle ilgili olarak ortaya koyduğu başarının ana hatlarıyla sergilenmesi, onun ilmi şahsiyetini daha yakından değerlendirmeyi mümkün kılacaktır” dedi. Daha sonra Sayın KIZILTOPRAK, son dönemlerde Türkiye’de İbn-i Sina üzerinde gerçekleştirilmekte olan çalışmalara değinerek, Türk ilim camiası tarafından bu kutsal mirasın korunması ve araştırılmasıyla ilgili önemli adımların atıldığını belirtti. Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kadircan KESKINBORA da Konferansta bir konuşma yaparak, İbn-i Sina’nın meşhur “El Kanun fi’t-Tıp” eserinin Türkçe-İngilizce çevrisi ve Arapça tıpkı basımını  hazırladıklarını dünya kamuoyuna duyurdu ve bu kitabın bir nüshasını Özbekistan İbn-i Sina Vakfı’na takdim etti.

Sosyal ve Kültürel etkinliklerle beraber 2 gün süren Konferans sırasında diğer ülkelerden gelen ve İbn-i Sina üzerinde uluslararası çapta araştırmalar yapan bilimadamlarının konuşmalarına da yer verildi. Konferansa konuyla ilgili çok sayıda bildiri gönderilmiş ve bu bildiriler bir cilt halinde yayınlandı. Bunların bir kısmı poster olarak sergilendi.  

Konferans sonunda TİKA Özbekistan Temsilciliği koordinasyonunda Bahçeşehir Üniversitesi ile Özbekistan İbn-i Sina Vakfı arasında bir işbirliği anlaşması imzalandı.   
Buhara’da başarıyla düzenlenen İbn-i Sina Konferansı, Özbekistan ve tüm ülklede büyük ilgi gördü. Konferans hakkındaki bilgi ve haberler hem yerel, hem de yabancı basın aracılığıyla tüm dünyaya duyuruldu. 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan Bahçeli'nin DEM Parti çıkışına destek: Bedelini ödemeye hazır olmalılar
Turgut Özal'a ait 'gizli' PKK dosyası sahaftan çıktı!