Tanburi Cemil Bey'in kayıtları gün yüzüne çıkıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Tanburi Cemil Bey’in taş plak kayıtlarının tamamını günümüze taşıyor.

Tanburi Cemil Bey'in kayıtları gün yüzüne çıkıyor
Tanburi Cemil Bey'in kayıtları gün yüzüne çıkıyor
GİRİŞ 19.01.2016 11:01 GÜNCELLEME 19.01.2016 11:01

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., Türk müziğinin büyük bestekarı Tanburi Cemil Bey’in taş plak kayıtlarının tamamını günümüze taşıyan önemli bir projeyi hayata geçiriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., Türk müziğinin büyük bestekarı Tanburi Cemil Bey’in taş plak kayıtlarını ilk kez 10 CD’lik bir albümde bir araya getiriyor. Udi Bestekar Mehmet Bitmez’in İstanbul, Şam, Sivas ve Urfa’da yaptığı arşiv araştırmaları sonucunda hazırlanan “Tanburi Cemil Bey Taş Plaktan Günümüze Bir Hazine” isimli albüm, çok yakında müzikseverlerin beğenisine sunulacak. Ünlü bestekarın vefatının 100. yılı anısına hazırlanan proje ile Türk müziğinin kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılması amaçlıyor.

35 Yıllık Birikimin Ürünü

Udi Bestekar Mehmet Bitmez, 35 yıl süren araştırmaları sonucunda Tanburi Cemil Bey’in imzalı ve damgalı orjinal kayıtlarının tamamına ulaştı. Cemil Bey’in orjinal kayıtlarındaki cızırtılar ve yan sesler en hassas teknolojilerle giderilerek en az seviyeye indirildi. Böylelikle 10 CD ve 82 eserden oluşan  albüm projesi ortaya çıkmış oldu.

Albümde, Cemil Bey’in peşrev, saz semaileri, longa ve sirtolarının yanı sıra en güzel ve en meşhur eseri Şedd-i Arabân Saz Semaisi de yer alıyor.

Cemil Bey’in 14 Eserlik “Özel Listesi” Long Play olarak basılacak

Kültür A.Ş., çok yakında Türk müziği tutkunları ve arşivcileri için Cemil Bey’in en çok dinlenen taksim ve icralarından oluşan 14 eserlik özel listesini long play olarak basacak. Bu özel long playlar 1.000 adet ile sınırlı olacak.

Nazım Hikmet’in Cemil Bey’in Ölümü Üzerine Yazdığı Şiir

“Tanburi Cemil Bey Taş Plaktan Günümüze Bir Hazine” albümünde Mehmet Bitmez tarafından hazırlanan 70 sayfalık bir de kitapçık bulunuyor. Bu kitapçıkta, Cemil Bey’in hayatı ve Türk müziğine kazandırdığı zenginliklerle ilgili her türlü bilgiyi bulmak mümkün. Kitapçıkta ayrıca Nazım Hikmet'in ve Yahya Kemal Tanburi Cemil Bey için yazdıkları şiirler de bulunuyor.

Nazım Hikmet’in Cemil Bey’in ölümü üzerine yazdığı şiir ilk kez Alemdar Dergisi'nde yayınlandı.

Elâ gözleri dalgın, geniş alnı sararmış,

Bir san'atkâr hastadır, cemil hasta yatıyor.

Odayı bir mâtemin görünmez rengi sarmış,

Başında duranların kalbi yorgun atıyor.

(…)

Gökler geri alıyor yeryüzünden sesini.

Şimdi geniş alnında ebedin gölgesi var!

Başında ağlayanlar sonuncu bestesini,

Ağır ağır kapanan gözlerinden duydular!

Nazım Hikmet

Tanburi Cemil Bey Hakkında

Tanburi Cemil Bey, 1873'te İstanbul'da doğdu. İlk müzik bilgilerini ortaokul sıralarında ağabeyi Ahmet Bey'den alan sanatçı, on yaşlarında keman ve kanun çalmaya başladı. 

Tanburi Ali Efendi'nin de öğrencilerinden olan ünlü bestekar, daha sonra çalmaya başladığı ve ismi ile bütünleşen tanbur sazı ile ustalık derecesine ulaştı.  Sanatçı, tanburdan başka, klasik kemençe, lavta ve viyolonsel gibi sazları aynı ustalıkla icra ederek başlı başına bir ekol sahibi oldu.

Yaptığı eserlerle Türk müziği saz icrasına yeni ve modern bir tarz ve değişik bir yorum getiren Tanburi Cemil Bey'in, özellikle taş plaklara yaptığı  taksim kayıtları, makam, üslup ve tavır açısından dikkati çeker.

Sözlü eserlerin yanında birçok saz eseri besteleyen sanatçı, 29 Temmuz 1916'daİstanbul'da hayatını kaybetti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü