'Deri' sanata dönüşüyor

Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin yeniden hayat bulması için açılan tarihi atölyede deriden yapılan el işi eserler büyük ilgi görüyor.

'Deri' sanata dönüşüyor
'Deri' sanata dönüşüyor
GİRİŞ 20.04.2016 15:28 GÜNCELLEME 20.04.2016 15:28

Deri ustası ve kurs eğitmeni Emine Tokaç, dericiliğin kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında olduğunu söyledi.
 
Taş Medrese'de açtıkları kursta, 12 kadın kursiyere deriden çeşitli eserler yapmayı öğrettiğini belirten Tokaç, kursa olan ilginin kendisini sevindirdiğini ifade etti.
 
Deriden çok çeşitli hediyelik eşyalar tasarladıklarını dile getiren Tokaç, şunları kaydetti:
 
"Deriler işlenerek buraya geliyor. Genellikle sığır derisi kullanıyoruz. Bu atölyenin en önemli özelliği, hiçbir makine kullanılmaması, tamamen el dikişi ve hiçbir yapıştırma malzemesi kullanılmadan eserlerin ortaya çıkarılmasıdır. Hediyelik eşyalar tasarlıyoruz. Deri tablo, pano, çanta, çarık ve yemeni gibi akla gelebilecek birçok şeyi yapıyoruz. Özellikle deriden yaptığımız tablolar dikkati çekiyor. Misafirlerimiz, herkesin alabileceği, yemeni, anahtarlık gibi ürünleri hatıra olsun diye alıyor."
 
Doğal boya ile renklendiriyoruz
 
Tokaç, hazırladıkları ürünlerin kendi tasarımları olduğuna işaret ederek, "Bize işlenmiş halde gelen, 'vaketa' dediğimiz sığır derisi kullanıyoruz. Deriyi kesim bıçağımızla kesip şekillendiriyoruz. Dövme aletlerimiz var, onlarla dövüyoruz" dedi.

Ardından, deriyi boyamaya hazır hale getirdiklerini anlatan Tokaç, şunları kaydetti:
 
"Deriyi boyarken tamamen doğal, bitkisel kök boyaları kullanıyoruz. Daha sonra tasarladığımız ürünleri deriyi işleyerek hazırlıyoruz. Mesela bir çantanın önce kalıbını çıkarıyoruz. Kalıbı kendimiz oluşturuyoruz, hazır kalıplar kullanmıyoruz. Hazırladığımız kalıba göre kesip, ardından desenlerini çiziyoruz. Deriden tablolar üzerine tarihi konaklar, kale resimleri, çeşitli figürler işliyoruz. Deriden duvar saatleri hazırlıyoruz. Oldukça emek isteyen, zahmetli bir iş. Ama bir o kadar da keyif veren bir işlem. Ziyaretçilerimizin ürünlerimize olan ilgisi de bizi mutlu ediyor." 
 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış