İşte Davutoğlu'nun sözünü ettiği Rami Kışlası

Başbakan Davutoğlu, Rami Kışlası'na Türkiye'nin en büyük kütüphanesinin yapılacağını açıklamıştı. İşte Rami Kışlası ve hikayesi...

İşte Davutoğlu'nun sözünü ettiği Rami Kışlası
İşte Davutoğlu'nun sözünü ettiği Rami Kışlası
GİRİŞ 22.04.2016 15:27 GÜNCELLEME 22.04.2016 15:45
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Dün Kültürel Eylem ve Kalkınma Planı’nı açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Eyüp’te bulunan Rami Kışlası’na dev bir kütüphane yapılacağını açıkladı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KÜTÜPHANESİ

Müzeye dönüştürülmek üzere restorasyonu süren Rami Kışlası’nda 10 milyon kitap kapasiteli bir kütüphane kurulacağını ifade eden Davutoğlu, “Türkiye’nin en büyük kütüphanesini hayata geçireceğiz” dedi.

Kütüphane ayrıca, dünyanın da sayılı kütüphanelerinden biri haline gelecek.

İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip olan Rami Kışlası, konum olarak da oldukça merkezi bir yer olan, İstanbulluların uğrak noktası Eyüp’te bulunuyor.

250 YILLIK TARİHE SAHİP

Yakın bir zamana kadar yani 1980’nin başlarına kadar TSK’nın kullanımında olan Rami Kışlası’nın 250 yıllık bir geçmişi var.

Kışla ilk olarak 1757-1774 yılları arasında 3. Mustafa döneminde yapıldı.

YENİÇERİ OCAĞI KALDIRILINCA, YENİ ORDUNUN OCAĞI OLDU

Daha sonra 2. Mahmud 1828-1829 yılları arasında kışlayı yenileyip büyüttü. Yeniçeri ocağını kaldıran 2. Mahmud, yerine kurduğu Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusunu bu kışlaya yerleştirdi ve kışla, Asakir-i Mansure-i Muhammediye Kışlası (Hz. Muhammed’in yardım edilmiş askerlerinin kışlası) adını aldı.

1836’da Mühendishane öğrencileri buraya taşınınca kışlanın adı bu kez Fünun-ı Harbiye-i Mansure olarak anılmaya başlandı.

CUMHURİYET DÖNEMİNDE DE KIŞLA OLARAK KULLANILDI

Cumhuriyet döneminde de orduya hizmet veren Rami Kışlası 1980’li yılların başlarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, dinlenme alanı yapılmak şartıyla devredildi. Bunun için çeşitli projeler hazırlansa da, hayata geçirilemedi ve kışla gıda toptancılarına tahsis edildi ve kışla uzun süre toptancılar tarafından kullanıldı.

Son olarak ise müze ve kütüphane yapılmak üzere restorasyonuna başlanan Rami Kışlası, başta İstanbul ve Türkiye olmak üzere dünyanın cazibe merkezlerinden biri olmaya hazırlanıyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 17
  • mesut 7 yıl önce Şikayet Et
    çok gereksiz. insanların oraya kitap okumaya gideceklerini mi sanıyorsunuz? yobaz yobaz sergiler. osmanlıyı empoze eden özenti aktiviteler olacak. modern ve ilerici çağdaş faydalar beklenemez. sinema, tiyatro olacak mı mesela? sanmam.
    Cevapla
  • mesut 8 yıl önce Şikayet Et
    aman ha chp liler duymasın bunada karsı cıkarlar oraya turkıyenın en buyuk heykelini yapalım derler
    Cevapla
  • Kemal 8 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada yaşıyorum Türkiye'ye her gelişimde basta istanbul olmak uzere diger şehirlerimizdeki çarpık kentleşmeyi görünce içim acıyor yüreğim burkuluyor üzülüyorum. Değişim dönüşüm bile fayda vermiyor. On yılların getirmiş olduğu kentleşme çöplüğünu ve şehirleşme vizyonunun yokluğunu telafi etmek kolay olmuyor
    Cevapla
  • Mahmut 8 yıl önce Şikayet Et
    Evet iyi fikir.ancak önce insanları kütüphanelere gidebilecek maddi ve mânevî seviyelere getirin.ozaman belki bir anlamı olur..
    Cevapla
  • son dakika 8 yıl önce Şikayet Et
    iyi o zaman yapmayalım konser alanı yapalım avrupadan sarkıcı getirip orada gencler içsin sarhos olsun
    Cevapla
  • ankara 8 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun büyük kütüphaneler bir çok yerde yapılmalı gençlerin ve diğer insanların buna çok fazla ihtiyacı var....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor