Tılsımlı gömlekler yeniden yorumlandı

Topkapı Sarayı Müzesi’nde yer alan tılsımlı gömlekler yeniden yorumlandı.

Tılsımlı gömlekler yeniden yorumlandı
Tılsımlı gömlekler yeniden yorumlandı
GİRİŞ 06.05.2016 10:08 GÜNCELLEME 06.05.2016 10:08

İSMEK öğrencileri, birer sanat eseri olan tılsımlı gömleklerin tasarımlarını yaşatmak için “Tılsımlı Gömlekler ve Takılar” isimli bir sergiye imza attı.  

Bağ, telkâri, ajur kesim ve örgü teknikleri ile yapılan takılarla eşleştirilen tılsımlı gömlekler, 5 Mayıs ile 12 Mayıs 2016 tarihleri arasında Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Osmanlı padişahlarının savaşta galip gelmek, nazardan korunmak, hastalıklardan korunmak, şifa bulmak gibi niyetlerle giyindikleri tılsımlı gömlekler, İSMEK öğrencilerinin sergisine konu oldu. Üzerinde ayet, dua, hadis ve semboller bulunan tılsımlı gömlekler bugün pek çok özelliği ile sırrını hala koruyor. Sembollerin ne anlama geldiği ya da 2, 3 yılda dokunduğu rivayet edilen gömleklerin nasıl 8 bin çözgü ipiyle yapıldığı bilinmiyor. İSMEK öğrencileri ise bugün sırlarını hala koruyan tılsımlı gömlekleri, tasarladıkları takılarla yorumladı.

Gümüş, sedef, kemik gibi materyaller üzerine,  bağ, telkâri, ajur kesim ve örgü teknikleri kullanılarak yapılan Esma-ül Hüsnalar ve dualarla işlenen takılar, İSMEK Çukurbostan Uygulama Merkezi Kuyumculuk Atölyesi’nin öğrencileri tarafından tasarlandı. “Tılsımlı Gömlekler ve Takılar” adlı sergide yer alan tüm eserler, Topkapı Sarayı Müzesi’nde yer alan tılsımlı kaftanlardan ilham alınarak yapıldı.

Sergi, 5 Mayıs ile 12 Mayıs 2016 tarihleri arasında Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt