Tuluyhan Uğurlu Yesevi Türbesi önünde konser verdi

Piyanist Tuluyhan Uğurlu, Kazakistan’da Türkistan şehrinde bulunan Hoca Ahmet Yesevi Türbesi önünde konser verdi.

Tuluyhan Uğurlu Yesevi Türbesi önünde konser verdi
Tuluyhan Uğurlu Yesevi Türbesi önünde konser verdi
GİRİŞ 23.09.2016 15:28 GÜNCELLEME 23.09.2016 15:28

850 yıl önce aramızdan ayrılan Ahmet Yesevi Türbesi önündeki konserde sanatçı bir ilki gerçekleştirerek türbenin önünde bugüne kadar verilen ilk konserde büyük Türk mütefekkiri Ahmet Yesevi için bestelediği eseri seslendirdi.  Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin Türkistan Valiliği’nden aldığı özel izinle 23 Eylül Cuma saat 15.00’da gerçekleşen konsere üniversite öğrencileri ve Türkistanlılar katıldı.

Tuluyhan Uğurlu’nun konseri Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından düzenlendi. Konser sonrası Kazak-Türk üniversitesinin Türk Rektör Vekili Sn. Mehmet Kutalmış, kısa bir konuşma yaparak Ahmet Yesevi’nin kültürümüzdeki önemini anlatıp, bir gün önce üniversitede gerçekleşen konserle başlayan Yesevi Anma Programının türbe önünde verilen konserle taçlandığını söyledi.

Konser sonunda Tuluyhan Uğurlu’ya Rektör Vekili Sn. Mehmet Kutalmış Kazaklar’ın 2000 yıllık geleneği olan ve en yüksek misafirlere giydirilen “Çapan”ı giydirdi.

Piyanist Tuluyhan Uğurlu, 2016 UNESCO Ahmet Yesevi Yılı dolayısıyla Yesevi’nin yaşadığı Kazakistan’da gerçekleşen üç konserini de dünyanın her yerinde kaybettiğimiz terör şehitlerine ithaf etti. Konserlerde çok duygusal anlar yaşadığını belirten sanatçı duygularını şöyle dile getirdi:

“Kardeşlerimizle buluştuk. Özü, sözü doğru, atalarımızın bize miras bıraktığı tüm erdemleri değiştirmeden yaşayan, çağdaşlık yolunda hızla ilerleyen Kazak kardeşlerimizle Ahmet Yesevi’nin ışığı ile aydınlandık. Türkiye Kazakistan Büyükelçiliği, Yunus Emre Astana Türk Kültür Merkezi tarafından düzenlenen Astana konserim, ardından Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde verdiğim konser ve Ahmet Yesevi Türbesi önünde gerçekleşen tarihi buluşma…

Bugüne kadar piyanomu Nemrut Dağı’ndan, Hattuşa’ya, Truva harabelerine kadar her yere taşımış, barış ve kardeşlik için çalmıştım. Bugün inanç, emek, barış ve sevginin merkezinde Yesevi’nin türbesi önünde düşlerimi gerçekleştirdim.

Ahmet Yesevi kuşkusuz göklerden kendisi için yazdığım eseri dinlemiş sevmiş olacak ki, beni huzuruna kabul etti. Çok heyecanlı, gururlu, kıvançlıyım. Gözyaşlarımı zorlukla tutuyorum.  

“Bu konserin Cuma gününe denk gelmesi ise ayrı bir hikmet… Türkiye’de tüm camilerde Cuma namazları kılınırken, biz Türkistan’da Yesevi Hazretlerinin huzurunda memleketimizin huzuru için, tüm insanlığın çektiği acıların son bulması için müziğin kolları arasında dualarımızı göklere gönderdik. O da kabrinden bizi dinledi. Bundan daha güzel ve anlamlı bir buluşma olur mu?” 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'in saldırısı sonrası İran'dan peş peşe açıklamalar
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor