15 Temmuz'a Saygı Sergisi açılıyor

Zeytinburnu Belediyesi, 15 Temmuz'a Saygı/Hâkimiyet-i Milliye Timsali Bayrak sergisi ile 2016 - 2017 kültür sanat sezonunu açıyor.

15 Temmuz'a Saygı Sergisi açılıyor
15 Temmuz'a Saygı Sergisi açılıyor
GİRİŞ 07.10.2016 14:07 GÜNCELLEME 07.10.2016 14:16

15 Temmuz’a Saygı Hâkimiyet-i Milliye Timsali Bayrak Sergisi

Zeytinburnu Belediyesince Özlem ve Haluk Perk koleksiyonundan düzenlenen "15 Temmuz'a Saygı/Hakimiyet-i Milliye Timsali Bayrak Sergisi" 7 Ekim-15 Kasım tarihleri arasında Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilecek.

15 Temmuz’da milletimiz dünya tarihinde benzeri görülmemiş, bir kahramanlıkla kendi hâkimiyetine sahip çıktı. 15 Temmuz gecesi, tarihin altın sayfalarında okuduğumuz milletimizin kahramanlığının tarihte kalmadığını, günümüzde de gerektiği anda ete kemiğe bürünüp geleceğin kahramanlık tarihini inşa etmeye devam ettiğini gördük. Milletimiz hainlerin gasp ettiği silahların, tankların önüne, sadece ellerindeki ay yıldızlı bayraklarıyla karşı durdu.

Ay yıldızlı bayrak 1700’lerin sonundan bugüne milletin ve devletin bağımsızlığının timsali olduğu gibi, 15 Temmuz’un da simgesi olmuştur. Bu sergi projesi Osmanlı'dan Cumhuriyet’e bayrağın sivil ve resmi kullanımının bir özeti olarak hazırlandı. Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde kültür sezonu, 15 Temmuz’da canlarını mallarını vatanı için hiçe sayan şehitlerimize ve gazilerimize saygı ve şükranımızın ifadesi olarak Hâkimiyet-i Milliye Timsali Bayrak sergisi ile açılıyor.

Proje kapsamında ay yıldızın Osmanlı İmparatorluğundan Cumhuriyete devlet eliyle ve sivil olarak kullandığı alanları araştırdık. Resmi anlamda okul şahadetnamesinden (diploma) nüfus cüzdanına değişik alan ve zaman örneklerinden bir özet hazırladık. Sivil kullanıma gelince bu konunun sınırının olmadığını gördük.

Aslında bu durum bize ay yıldızın niçin millet ve devletin bekasının yegâne temsilcisi olduğunu da anlatmış oldu. Öyle ki milletimiz tarih boyunca dokunduğu her şeye, yazdığı her kâğıda, işlediği her materyale ve dolayısıyla gönlüne ay yıldızı kazımış. Sergide tarihin farklı dönemlerine ait çeyiz sandığından at gözlüğüne, defter cildinden kolye malzemesine, Kur’an muhafazasından sabun kalıbına kadar, aklınıza gelebilecek hemen hemen her şeyin ay yıldızla bezenmiş örneklerine rastladık.

Proje için ülkemizin önemli koleksiyonerlerinden dostum Haluk Perk’in kapısını çaldığımda, ay yıldız temasının bir sergiden öte bir müze oluşturacak çoklukta ve nitelikte olacağını düşünmemiştik. Umarım bu büyük koleksiyondan özet olarak hazırladığımız sergi bir girizgâh olur ve gelecekte ay yıldızın bütününün yansımasına imkân veren büyük bir müze vücuda gelir.

Ben muhteşem ay yıldızın mütevazı hacimli sergisini sizlere takdim ederken, bütün yoğunlukları arasında bize büyük bir zaman ayıran Sayın Haluk Perk’e, kritik yazısını kaleme alan dostum Murat Çekin’e, projenin sizlere ulaşmasının imkânlarını sağlayan Zeytinburnu Belediye Başkanımız Sayın Murat Aydın’a ve emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. 

Küratör/ Mehmet Lütfi ŞEN

Açılış:7 EKİM 2016 CUMA Saat:19.00 
Sergi Süresi:7 EKİM - 15 KASIM
Yer: Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi 
Küratör: Mehmet Lütfi ŞEN

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi