Esenler İki Gönül Sultanı'nı andı

İstanbul'un fethinin manevi mimarlarından Somuncu Baba (Şeyh Hamid-i Veli) ve Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi, Esenler'de düzenlenen panelde anıldı.

Esenler İki Gönül Sultanı'nı andı
Esenler İki Gönül Sultanı'nı andı
GİRİŞ 21.02.2017 17:26 GÜNCELLEME 22.02.2017 09:39
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü ile Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı işbirliğinde düzenlenen panelde Somuncu Baba (Şeyh Hamid-i Veli) ve Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi yâd edildi.

Esenler Belediyesi  Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşen  panel, 15 Temmuz şehitlerine saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Program Hafız Ahmet Dinç'in okuduğu Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

HULUSİ EFENDİ İNSANLIĞA IŞIK OLACAK

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı Denetim Kurulu Başkanı Nazmi Değirmenci yaptığı açılış konuşmasında gönül sultanlarının Esenler'de anılmasından duyduğu mutluluğu belirterek, "Gerçeği bilme ve bulma yolunda iki büyük sultanın, Hakk'ın birliği yolunda insanlığa ışık saçtığı bu büyükleri anmanın sorumluluğu içerisindeyiz. Es-Seyyid Hulusi Osman Efendi her yönüyle aydınlık, ileri fikirli bir bilge mutasavvıf olarak bugün olduğu gibi bundan sonra da insanlığa ışık olacaktır" diye konuştu.

ONLAR GERÇEK KAHRAMAN

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu , Fatih Sultan Mehmed Han'ın belediye başkanlarına bırakmış olduğu iki kelimelik vasiyetini hatırlatarak, "Anadolu'nun her bir köşesindeki bu toprakların ayakta kalmasının en önemli kahramanları olan gönül sultanlarını Esenlerlilerle buluşturmak ve Fatih Sultan Mehmed'in ifadesiyle, 'Şehri imar ederken ahaliyi abad etmek' üzere bu organizasyonların yapılmasını önemsiyoruz. Bu toprakların çocuklarına yıllarca sahte kahramanlar, gerçek kahramanlar gibi anlatıldı. Bu sahte kahramanlar çerçevesinde merdiven altı din ile bu toprakların birliğini ve dirliğini zedelemek isteyen dış istismarcıların topraklarımızda var olduğunu gördüğümüzde gerçek değerlerin bu milletle buluşmasının ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Yeryüzünü imar eden gönül sultanlarımızı bu salonlarda yad ediyoruz, bu salonlarda misafir ediyoruz. Bu salonlarımızın şerefi bu gönül sultanlarımızı misafir ettiğimiz kadar şereflidir" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Hamid Hamideddin Ateş, Göksu'ya bir plaket takdim etti.

OSMAN HULUSİ EFENDİ'NİN HAYATI ANLATILDI

Prof. Dr. Necdet Tosun, "Nakşibendiciliğin Şehir Hayatı Üzerindeki Etkileri", Resul Kesenceli de "Ehli Sünnet Akidesi İçerisindeki Sırat-ı Müstakim Nakşibendilik" başlığı altında konuşmalarını gerçekleştirdi. Panelde, İstanbul'un manevi fethini hazırlayan Somuncu Baba'nın yetiştirdiği talebeler, Osmanlı ile günümüze etkileri ele alındı ve Osman Hulusi Efendi'nin hayatı da anlatıldı.  

İLAHİLERİ SESLENDİRİLDİ

Somuncu Baba İlahi Grubu’nun Somuncu Baba ve Osman Hulusi Efendi´ye ait ilahileri seslendirdiği program sonunda, Hattat Muhammet Mağ ve ekibi tarafından hazırlanan Hulusi Efendi Divanı'ndan beyitlerin yazıldığı "Divân-ı Hulûsi-i Dârendevî’den Hüsn-i Hat Sergisi" ziyaretçilere açıldı. Fotoğraf  sanatçısı Cemil Şahin’in çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşan fotoğraf sergisi de program sonunda misafirlerle buluşu.

YORUMLAR 3
  • Mehmet Fındık 7 yıl önce Şikayet Et
    programa katılmayı isterdim. manevi büyüklerin hayatlarının anlatımının yaygınlaşmasıyla toplumda daha düzenli bir hayat yaşanacağı ve birlik sağlanacağı görüşündeyim.
    Cevapla
  • Talha Çelik 7 yıl önce Şikayet Et
    Programda emeği geçen Esenler Belediyesi ve Hulusi Efendi Vakfı yetkililerine ve çalışanlarına çok teşekkürler. Hulusi Efendi'nin (ks) Nasihat İlahisi harika Âlemi sen kendinin kölesi kulu sanma Sen Hakk için âlemin kölesi ol kulu ol ... Garazsız hem ivazsız hizmet et her cânlıya Kimsesizin düşkünün ayağı ol eli ol Allâh için herkese hürmet et de sev sevil Her göze diken olma sünbülü ol gülü ol İncitme sen kimseyi kimseye incinme hem Güler yüzlü tatlı dil her ağızın balı ol Nefsine yan çıkıp da Ka’be’yi yıksan dahi İncitme gönül yıkma ger uslu ger deli ol ... Varlığından boşal kim yokluğa erişesin Sözünü gerçek söyle Hulûsî’nin dili ol
    Cevapla
  • Orhan Dinç 7 yıl önce Şikayet Et
    Anadolu'nun manevi sahiplerinin ,insanlara örnek hayatlarının böylesine güzel organizasyonlara anlatılmasını amaç edinen çok güzel bir etkinlik düzenlenmiş.Emeği geçenlerden Allah razı olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı