Osmanlı mirası "yemenicilik" yeniden canlanıyor

Ülkemizde unutulmaya yüz tutmuş fakat Hollywood filmlerinin vazgeçilmezi olan Osmanlı mirası yemenicilik Yemenizi markası ile yeniden canlanıyor.

Osmanlı mirası "yemenicilik" yeniden canlanıyor
Osmanlı mirası "yemenicilik" yeniden canlanıyor
GİRİŞ 30.05.2017 10:00 GÜNCELLEME 30.05.2017 10:42

Sanayinin gelişmesi ve seri üretimlerin başlamasıyla birlikte el işçiliği yapan esnaf sayısı günden güne azaldı. Anadolu halkının yıllardır geçimini sağladığı yemenicilik şu an yerel olarak birkaç ustanın eline kalmış durumda. Osmanlı döneminin kültürünü de yansıtan Yemeni, Anadolu’dan Hollywood’a kadar uzanan bir geçmişe sahip.

Truva, 300 Spartalı ve Harry Potter gibi Hollywood yapımlarında boy gösteren Yemeni yabancı turistler tarafından da büyük ilgi görüyor.

Unutulan bir el sanatını yeniden canlandırmak, geleneksel yemeniciliği modern tasarımla yorumlama düşüncelerinden yola çıkarak kurulan Yemenizi, bir nevi sosyal sorumluluk projesi hareketi olarak kendisini tanımlıyor.

Kültürel değerleri yaşatmak, yöre halkına ekonomik olarak katkı sağlamak ve unutulan zanaatkarlığın yeniden canlandırmak amaçlarıyla Yemenizi yüzde yüz doğal 5 farklı deriden yapılıyor. Yemeni yapımında kullanılan 5 hayvan derisi ise;

1-Alt taban manda veya sığır derisinden,

2-Yüzü keçi derisinden,

3-iç astar, koyun derisinden,

4-iç taban sığır veya keçi derisinden,

5-Kenarı (sızı) oğlak derisidir.

Yapımında kimyasal madde kullanılmayan ve tüm dikişleri elle dikilen Yemenizi, insan sağlığı açısından oldukça sıhhatli bir ayakkabıdır. Ayaklardaki mantar ve nasır oluşumunu önleyerek ayak parmakları arasındaki pişiklere ve çeşitli ayak hastalıklarına da iyi geldiği biliniyor. Yemeninin üst tabanı ile alt tabanı arasında bulunan kil insan vücudundaki elektriği alarak toprağa vererek vücudu rahatlattığı belirtildi. Ayakta koku yapmayan Yemenilerin gözenekli derisi sayesinde ayaktaki tüm terlemeyi dışarı verdiği de öğrenildi.

‘Bastığın yerde Yemenizi kalsın’ sloganıyla yola çıkan Yemenizi geleneksel kültürden esinlenip modern çizgilerle tasarladığı bay ve bayan modelleriyle insanlardan yoğun ilgi görüyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!