Eyüpsultan Belediyesin'den o projelere destek

Eyüpsultan Belediyesinin kültür- sanat projeleri ve hızlı çalışmaları ile nitelikli yapımlara desteği artarak devam ediyor.

Eyüpsultan Belediyesin'den o projelere destek
Eyüpsultan Belediyesin'den o projelere destek
GİRİŞ 06.12.2017 15:55 GÜNCELLEME 06.12.2017 15:55

İşte onlardan bir tanesi; Karart Kültür Sanat yapımcılığında sahnelenen Araştırmacı Yazar İlknur Bektaş'ın yazdığı, Hüseyin Sorgun'un yönetmenlik yaptığı eser Millî Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınları (Ana-Dolu) isimli oyunun galası seyircisiyle buluşuyor.

DÖNEMİN ATMOSFERİ YANSITILACAK

Sanat, siyaset ve medya dünyasından isimlerin davet edildiği galada, davetlileri fuaye alanından sahne girişine kadar özel tasarlanmış bir alanda dönemin atmosferini yansıtacak bazı sürprizler de gelen izleyicileri bekliyor olacak.

Oyun, 1900’lü yılların başında Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanması ile başlayan ve Millî Mücadele ile üzerinde oynanan oyunlara son veren bir milletin kurtuluş azmini, kararlılığını ve direncini anlatıyor.

İSİMLERİ SAYMAKLA BİTMEZ

İlknur Bektaş’ın yazdığı "Millî Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınları" isimli araştırma kitabında, çoğunun isimlerini bilmediğimiz ancak Millî Mücadele döneminde gösterdikleri cesaret sayesinde öne çıkmış kadınlarımızın hikayeleri anlatılıyor.

Bektaş, bu kitaptan yola çıkarak, Kara Fatma başta olmak üzere, Senem Ayşe, Şerife Bacı, Efe Ayşe, Yirik Fatma’nın hikayelerini merkeze alan bir oyun kaleme aldı.

Aslında isimleri saymakla bitmeyecek bu kadınların çoğunun hikayesi aynıydı. Ya erini ya yavuklusunu cepheye göndermişti.

En son da kendisi çıkmıştı meydana, memleketi savunmak için. Oyunun dramaturgisi, rejisi ve yönetmenliği Hüseyin Sorgun'a ait.

SAZI VE SÖZÜ BULUŞTURUYOR

Yeryüzünde çok az coğrafyaya nasip olacak bir özelliktir, “ana”lık. Anadolu, her zaman can suyu olmuş, en zor zamanımızda atan nabzımız olmuştur. Bu nedenle, oyunun baş kişisi Anadolu karakteri oldu.

Bütün hikayelerin içinde olan, bu hikayelere değen, bu acıları ıskalamayan ve anlatan bu zamansız kadın yani Anadolu, bizdeki sözlü geleneğin de bir temsilcisi adeta.

Anadolu’nun yanında yer yer onun sözlerine sazıyla eşlik eden, yer yer yüreğimizin kabardığı bir anda sazıyla yakılan bir türküyü havalandıran Ozan da sazlı geleneğin temsilcisi olarak oyunda yerini alıyor.

Sazı ve Sözü buluşturan Millî Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınları (Anadolu) isimli oyun, aslında hikayelerin bize kadar gelmesini sağlayan iki mecrayı sahnede buluşturuyor.

Oyunda milli mücadeledeki yiğit erlerimizi temsilen Mehmet ve yaşanan acının yüzünde biriktiği Köyün Delisi karakterleri de kadın hikayelerini anlatan bu oyunun ağırlık noktalarını oluşturuyor.

OYUN İÇİN ÖZEL MÜZİKLER

Karart Kültür Sanat bu oyun için çok özel müzikler yaptırdı. Epik bir rejiyle sahnelenen ve sazın bu anlarda devreye girdiği oyunun dramatik sahnelerine bu özel müzikler eşlik ediyor.

Santur ustası Sedat Anar’ın ve Serkan Akgün’ün yaptığı müzikler, Millî Mücadele’nin Cesur ve Kayıp Kadınları (Ana-Dolu) oyununun ruhunu zenginleştirdi.

BİR COĞRAFYANIN KİMLİĞİNE IŞIK TUTUYOR

Oyunun duygusuna seyircisini de ortak etti. Oyun, yüz yıllık bir kağnının huzurunda, sazıyla sözüyle bizim kurtuluş hikayemizi, bu toprakları nasıl vatan kıldığımızı anlatıyor. Ve kadınların, analarımızın hikayesini öne çıkararak, bir coğrafyanın kimliğine ışık tutuyor.

Ayla Algan ve Mürşit Ağabağ’ın sesiyle destek olduğu oyunun koreografisi, Pınar Ataer imzası taşıyor. Oyunun dekoru Bülent Genç-Sırrı Topraktepe, ışık tasarımı Kemal Edis, efektleri Gökhan Koç imzası taşıyor.

Oyunda Başak Özel (Anadolu), Adnan Kürkçü (Köyün Delisi), İpek Gürol (Senem Ayşe), Şahin Sancak (Mehmet, Mustafa Kemal), Ayşegül Çakır (Yirik Fatma), Oktay Kahraman (Ozan), Nagihan Yıldız (Kara Fatma), Göknur Paslı (Efe Ayşe) ve Pelin Sagun (Şerife Bacı) rol alıyor.

Not: “Milli Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınları” Tiyatro Oyunu ve Gala Gösterimi 8 Aralık 2017 saat 20:00'de Eyüpsultan Kültür Sanat Merkezi'nde (EKSM) sahnelenecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
'Güneş enerjisi'ni kullanarak insanları böyle kandırdılar! 'Tosuncuk'tan daha beter'
Gazze'deki zulüm Batı'yı İslam'a yönlendirdi: Avrupa'da on binlerce kişi Müslüman oldu!