2. Abdülhamit Han'ın vefatının 100. yıl etkinliği

Eyüpsultan Belediyesi, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit Han’ın vefatının 100. yılında “Abdülhamit Coğrafyası” konulu panel ve sergi düzenledi.

2. Abdülhamit Han'ın vefatının 100. yıl etkinliği
2. Abdülhamit Han'ın vefatının 100. yıl etkinliği
GİRİŞ 09.02.2018 11:17 GÜNCELLEME 09.02.2018 11:20

Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın'ın her daim önem verdiği kültür ve sanat faaliyetleri kapsamında, belediyemiz ilçe vatandaşlarını birbirinden değerli konu ve konuklarla buluşturmaya devam ediyor.

Eyüpsultan Belediyesi'nin, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit Han’ın vefatının 100. yılı için düzenlemiş olduğu panel ve sergiye, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erhan Afyoncu ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Andı konuşmacı olarak katıldı.

 

 

Eyüpsultan Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği panel ve sergiye Eyüpsultan Kaymakamı Abdullah Dölek'in yanı sıra akademisyenler de katıldı.

Panel öncesi tiyatro salonu fuaye alanına "Abdülhamit Coğrafyası" temalı fotoğraf sergisi açıldı.

DR. YILMAZ: "ABDÜLHAMİT'İN BİZİM ÖVGÜMÜZE İHTİYACI YOK"

Panelin açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, "Biz Abdülhamit için ne yapsak az. Biz zaten Abdülhamit'i Abdülhamit gibi anlatabilsek, sunabilsek başka bir şeye ihtiyacımız yok. Abdülhamit'in bizim övgümüze ihtiyacı yok, methiyeler düzmemize ihtiyacı yok. Ancak bizim hakikati anlamaya ihtiyacımız var. Yalanın a'sı b'si yok. Çok sıkıntılı bir dönemde çaresizlerin hat safhaya ulaştığı dönemde, 33 yıl bugünkü Türkiye'nin 8 kat büyüklüğünde bir coğrafyayı yönetti. Bu süre içerisinde vatanın selametine; izzetine, devletin bekasına büyük önem gösterdi. Politikalarını oluştururken coğrafyaya mührünü vururken kendi saltanatının devamlılığını düşünmedi. Bulunduğu duruma göre saltanatını tabi ki de düşünmek zorunda; ancak uzun vadede plan ve program yapmaya özen gösterdi. Vulhasa Abdülhamit hakkında ne söylesek az" sözlerini kaydetti.

PROF.DR. AFYONCU: "DENGE SİYASETİNİ ÇOK İYİ YAPMIŞ BİR LİDER"

Daha sonra konuşan Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu 2. Abdülhamit'in 33 yıllık hükümdarlığında zekası ve uygulamalarıyla denge siyasetini çok iyi yapan bir lider olduğunu ifade ederek şu sözleri kaydetti:

2. Abdülhamit'in bulunduğu dönem itibariyle artık devlet eskisi gibi güçlü değil, ordu ve ekonomi zayıflamış durumdaydı. Ve üstüne her taraftan baskı altındaydı. Bu sebeple kimi zaman barışçıl, kimi zaman tavizkar, kimi zaman tehditkar bir dış politika izledi. Sizin devlet siyasetinde esnekliğinizin olması lazım. Her zaman sabit bir görüş doğru değildir zaten. Abdülhamit'in yaşadığı dönemde uyguladığı ihtiyatlı politikalar o imparatorluğa nefes aldırmıştır. 2. Abdülhamit, 1867'de Avrupa'ya gitmiştir. Geçmişte padişahların Avrupa'yı savaş zamanı dışında gördüğü olmamıştır. Bu sırada özellikle İngiltere, Avusturya, Fransa'da çok iyi gözlemler yapmıştır. İngiltere, Almanya ve Rusya'yı çok iyi analiz etmiş. Gittiği ülkelerin kültürünü ve insanlarını çözerek daha sonrasında uyguladığı politikalar kendisi ve devletine faydalı olmuştur.

PROF. DR. ANDI: "YAKIN DÖNEMİ ANLAMAK İÇİN ABDÜLHAMİT'İ ANLAMAK GEREK"

Gerçekleşen panelde konuşan Prof. Dr. Mehmet Fatih Andı, düzenlenen bu program için Başkan Remzi Aydın'a teşekkür etti.

Geçen bir asırdan sonra yakın dönemi anlamak için Abdülhamit'i anlamamız gerektiğini belirten Prof. Dr. Andı, "Biz toplum olarak Abdülhamit'i yeterince övüyor muyuz? Bence övmüyoruz. Cenap Şahabettin'in güzel bir sözü vardır: "Tanıdıkça sevmeye başladınız adam büyük adamdır."

Prof. Dr. Mehmet Fatih Andı, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Abdülhamit'i de ne kadar ayrıntılarına inerek tanırsanız tanıyın, yaptıklarını niyetlerini planlarının hatta heveslerinin vatan ve milletinin hayrına olduğunu görerek ne kadar büyük bir adam olduğunu göreceksiniz. Yakın tarihe baktığımızda hatta son bir kaç sene öncesinde ülke olarak yaşadıklarımız; Abdülhamit dönemiyle o kadar örtüşüyor ki: İhanetteki benzerlikler, diktatör suçlamalarındaki benzerlikler, kızıl sultan benzerlikleri ve içeriden alkış tutanların benzerlikleri. Keşke vaktimiz olsa da bu benzerlikler üzerinden konuşmamızı yürütsek." dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor
Harita paylaşıldı! Çok sayıda il için peş peşe uyarılar