'Antep Savunması Manzumeler-Fotoğraflar' satışta

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazi Kültür A.Ş., Bilge Kazaz tarafından hazırlanan ''Antep Savunması Manzumeler-Fotoğraflar'' adlı kitabı yayımladı.

'Antep Savunması Manzumeler-Fotoğraflar' satışta
'Antep Savunması Manzumeler-Fotoğraflar' satışta
GİRİŞ 20.02.2018 12:20 GÜNCELLEME 20.02.2018 12:20

Antep Savunması Manzumeler-Fotoğraflar adlı 168 sayfalık kitap, Gazi Kültür A.Ş.’nin 14. yayını olarak okuyucuyla buluştu. Kitap, Zeugma Müzesi ile Arkeoloji Müzesi mağazalarında ve Türkiye genelinde satışa sunuldu. 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Antep savunmasında; bütün ülkenin yaşlı, genç, kadın, erkek, çoluk-çocuk olarak bağımsızlık savaşı verdiği Milli Mücadele içinde, nice kahramanlık öykülerini bünyesinde barındıran bir özelliğe sahip olduğunu söyledi. 

Anteplilerin işgalci güçlere karşı koyduğunu, gösterdikleri eşsiz savunmayla da dünyada emsaline az rastlanır bir direniş gösterdiklerini belirten Yakar, bu direnişte 6 bin 317 şehidin verildiğini anımsattı.

Yakar, Antep Savunması Manzumeler-Fotoğraflar adlı çalışmada Antep Savunmasında öne çıkmış kimi şahsiyetlerin hayatları manzum olarak ele alındığını, bu savunmada görev alan kişilerin fotoğraflarıyla desteklendiğini belirtti. Diğer yandan geçmiş zamanlarda kutlanan 25 Aralık merasimlerinden elde edilen fotoğraflar bir araya getirilerek Gaziantep’in geçmiş kurtuluş bayramlarını nasıl icra ettiği fotoğraflarla anlatıldığını kaydetti. 

Kitabın yazarı Bilge Kazaz’ın daha önce Gaziantep’le ilgili 5 çalışma ortaya koyduğunu belirten Yakar, Kazaz’ın Gaziantep sevdalısı birisi olduğunu, Gaziantepli ailelerde bulunan fotoğrafları toplayarak geçmiş dönemlerdeki Gaziantep’i fotoğraflarla ortaya koyan çalışmalar yaptığını söyledi.

Yakar, ''Bilge Kazaz bu çalışmasında Antep savunmasının öne çıkmış isimlerinden Postacı Apardım Ahmet, Şehit Mustafa Yavuz, Özdemir Bey ve Yıldırım Kamil Haznedar’la ilgili manzumeler yazmıştır. Bahsedilen kişilerin ailelerinden ve hakkında yazılanlardan hareketle bilgileri bir araya getirmiş ve o şahsiyetlerin hayatlarını ve Antep savunmasındaki rollerini manzum olarak kaleme almıştır. Şiirsel bir dille yazılan manzumelerde, zikredilen kişilerin faklı özellikleri anlatılarak unutulmamaları sağlanmış'' diye konuştu.

Diğer yandan kitapta Antep savunmasında şehit olan veya gazi kalan pek çok kişinin de fotoğrafı bulunduğunu vurgulayan Yakar, geçmiş dönemlerde okullarda kutlanan 25 Aralık Kurtuluş Günü okul müsamereleri, bayram kutlamaları gibi hususları içeren bazılarının ilk defa yayınlanan yaklaşık 145 fotoğrafın kitapta yer aldığını belirtti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Yunanistan'da şiddetli deprem
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!