'Yaşamak' Eyüp'te sahne alıyor

Şair, yazar Cahit Zarifoğlu'nun “Yaşamak” adlı eserinde yer alan ve yaşamından kesitleri aktaran metinlerden oyunlaştırılan “Yaşamak” oyunu

GİRİŞ 21.03.2018 09:22 GÜNCELLEME 08.07.2021 13:48

Ülkemizin edebiyatına gerek eserleriyle gerek hayat biçimi ve düşünceleriyle güzellikler sunmuş, önemli katkılar sağlamış, kuşakları etkilemiş sanat insanlarımız vardır. Onların şiirlerindeki her dize, yazılarındaki her cümle bir ders ve ibret gibidir. Onların eserleriyle karşılaşan her okur hiç bilmediği yeni bir dünya ile karşılaşır. Şair, yazar Cahit Zarifoğlu da Türk edebiyatının böyle kıymetli kalemlerinden biri. Onu okumaya başlayan her okur hayatını bir kez daha gözden geçirme duygusuna kapılır. 

Zarifoğlu’nun “Yaşamak” adlı eserinde yer alan ve yaşamından kesitleri aktaran metinlerden oyunlaştırılan “Yaşamak” oyunu da onun şiirlerinde, yazılarında anlattığı dünyayı tiyatro sahnesine taşıma iddiasıyla yola çıkmış bir çalışma. Oyun, bir yanıyla onun yapıtlarından parçaları sahneye taşırken öte yandan da dostlarının ona dair söylediklerini ve yaşadığı zor zamanları anlatıyor. 

 

 

Dünyanın zor zamanlarının çocuklarından biridir çünkü Zarifoğlu. Çocukluğu İkinci Dünya Savaşı’nın dünyamıza bıraktığı acıların ortasından geçer. Yolculukları ise yaşamında önemli bir yer tutar. “Yaşamak” oyunu da, onun yaşamını bir tren yolculuğu içinde ele alır ve anlatır. Oyunda Zarifoğlu’nun babasıyla ilişkisi, aile yaşamına duyduğu özlem ve militarizmin ruhunda yarattığı yaralar bir tren yolculuğun değişik anlarında izleyicinin karşısına çıkar.

“Yaşamak” oyunu seyircisine Zarifoğlu aracılığıyla ışıklı, aydınlık bir pencere açmayı, o pencereden dünyanın hallerini göstermeyi hedefliyor.

Çetele Kültür Sanat yapımcılığında Ferah Tiyatro tarafından izleyiciyle buluşturulan oyunda, Zarifoğlu’nu Hakan Güneri canlandırıyor. Behruz Firuzmand’ın Zarifoğlu’nun “Yaşamak” eserinden metne uyarladığı oyunun kostümleri ise Adile Sevinç’e ait. 

CUMA GÜNÜ EYÜP KÜLTÜR SANAT MERKEZİ'NDE

Yaşamak adlı oyun 23 Mart Cuma günü saat 20:00'da Eyüp Sultan Kültür Sanat Merkezi'nde izleyicisiyle buluşacak. Sanatseverlerin yoğun ilgisine mazhar olan oyun eleştirmenler tarafından da tam not aldı.


Künye:

Yazan: Behruz Firuzmand
Yöneten: Hakan Güneri
Y.Yardımcısı : İbrahim Emin Ege
R.Asistanı: Ferit Hantal
Dekor: Akın Tezer Tunalı
Kostüm : Adile Sevinç
Işık: Özkan Sezer
Konduvit : Burak Yalçınyiğit
Hareket Tasarımı : Sercan Doğantekin

Oyuncular :
Hakan Güneri
Serdar Dinçel
Mehmet Güler
Behruz Firuzmand
Hale Üstün

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den AB'ye rest: Hiçbir zaman kabul görmeyecek
Bakan Şimşek'ten enflasyon vurgusu! Tarih verdi