Fırat Nehri kıyısında yer alan  ve "Çingene kızı" mozaiğiyle ünlenen Zeugma Antik Kenti'ndeki eserleri yağmur ve  sıcaktan koruyacak yeni nesil çatının yapımı tamamlandı.

Nizip ilçesine 10 kilometre mesafedeki Belkıs Mahallesi yakınlarında  bulunan, milattan önce 2'nci ve 3'üncü yüzyıllara tarihlenen muhteşem mozaiklerle  süslenmiş Roma evlerini bünyesinde barındıran Zeugma Antik Kenti'nde yaklaşık 48  yıldır kazı çalışması devam ediyor.

Birecik Barajı'nın yapımı sırasında su altında kalma riski bulunan  başta "Çingene kızı" mozaiği olmak üzere birçok eser, dünyanın en büyük mozaik  müzelerinden olan Zeugma Müzesi'nde sergileniyor.

Yaklaşık 20 bin dönüm üzerine kurulu antik kentin tepe kısmındaki  "Mousalar Evi" olarak adlandırılan Roma villasındaki çalışmalar sırasında ortaya  çıkarılan eserler ise yerinde bırakılarak ziyaretçilere açıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu  (KUDEB), her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği antik kentteki  bu eserleri yağmur ve sıcaktan korumak için yeni nesil çatı yaptırdı. Yeni çatı,  ışığı geçirerek aydınlık bir ortam oluşmasına imkan verirken, ısıyı engelleyerek  mozaiklerin zarar görmesinin önüne geçiyor.

KUDEB Daire Başkanı Serdar Murat Gürsel, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, Gaziantep'in tarihi bir kent olduğunu, bünyesinde birçok tarihi yapı  barındırdığını söyledi.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Domuz avcisi 16.04.2018 18:17
    Dikkat,Oraya Almanca yazin,hirsizlik yasaktir diye