Türkiye'nin önemli tarihçileri Samsun’da buluştu

11. İslam Tarihçileri Kongre ve Koordinasyon toplantısı Türkiye’nin farklı İlahiyat Fakültelerinden 150 ye yakın akademisyenin katılımıyla Samsun 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti.

Türkiye'nin önemli tarihçileri Samsun’da buluştu
Türkiye'nin önemli tarihçileri Samsun’da buluştu
GİRİŞ 07.07.2018 17:02 GÜNCELLEME 07.07.2018 17:02

Geniş bir katılımla önemli tebliğlerin sunulduğu ve müzakerelerin yapıldığı11. İslam Tarihçileri Kongre ve Koordinasyon toplantısında İslam Tarihinde karşılaşılan problemler ve çözüm önerilerinin yanı sıra yeni bilimsel yaklaşımlar ortaya kondu.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından TRT Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması ikincisi Yusuf Sözen’in Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı.  5-6 Temmuz  tarihleri arasında gerçekleşen programın selamlama konuşmasını yapan 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Metin Yılmaz katılımcılara teşekkür ederek toplantının önemine dikkat çekti. Yılmaz “Bu sempozyumun gerçekleşmesinde maddi-manevi katkılarını esirgemeyen 19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne ve Canik Belediyesine şükranlarını sunuyorum. Ayrıca programın hazırlık aşamasında desteklerini esirgemeyen ekibime teşekkür ediyorum” dedi. 

Ardından söz alan 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsrafil Balcı katılımcıları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İslam Tarihçileri Derneği adına konuşmalarını yapan Prof. Dr. Mehmet Şeker, koordinasyon toplantılarının önemi üzerine konuştu. Önceki toplantılardaki tecrübeleri ile bu günü birleştiren Şeker, toplantının bilime sunduğu katkıyı ifade etti. Sonrasında konuşmalarını yapan 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Batuk, İlahiyat Fakültesi’nin bu yıl üçüncü önemli organizasyona ev sahipliği yaptıklarını belirterek bütün katılımcılara teşekkür etti.

Akabinde Samsun Canik Belediye Başkan Yardımcısı Alican Usta bütün misafirlere hoş geldiniz derken, Samsun’da ilim adamlarını ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Son olarak, 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç söz aldı. 19 Mayıs Üniversitesi ve Samsun şehri ile ilgili kısa bilgiler paylaştıktan sonra İslam Tarihinin doğru okunmasının ve doğru yorumlanmasının önemine dikkat çekti.

Üç oturum halinde gerçekleşen sempozyumun, ‘Siyer Kronolojisinde Yeni Tespitler’ konulu birinci oturumunu Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Fayda yönetti. Tebliğini gerçekleştiren ODTÜ Fizik Bölümü geçmişi olan Dr. Mehmet Apaydın çok etkileyici tespitler ortaya koydu. Özellikle Siyer Kronolojisinin belirlenmesinde, bilimsel verilerin geçmiş tarihlere değişiklik getirmesi dikkat çeken en önemli noktaydı. Müzakerede söz alan oturum başkanı Prof. Dr. Mustafa Fayda, bu tebliğin yeni bir siyer kronolojisi oluşturacak kadar önemli olduğunu vurgulayarak bu ciddi çalışma için takdir ve teşekkürlerini sundu.

Sempozyumun üçüncü oturumunu Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Atçeken yönetti. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Yahya Ayaz ‘Memlük Tarihçileri ve Tarih Yazıcılığına Dair Değerlendirmeler’ konulu tebliğini sundu. Memlük Devleti’nin çok köklü bir kurumsal ve askeri yapıya sahip olduğunu ve bu durumunda birçok kademeye etki ettiğini ifade etti. İslam Tarihi çalışmalarında Memlük Devleti’nin hem bir Türk Devleti hem de bir İslam Devleti olmasına rağmen yeterli ilgiyi görmediğinden yakınan Atçeken, Memlük Tarihçilerinin çok zengin bir tarihi kaynağa sahip olduğunu da ifade etti. Bu konu ile ilgili çokça örnek sunan Prof. Dr. Fatih Yahya Ayaz, katılımcılar tarafından büyük takdir topladı.

Değerlendirme oturumunda moderatör Prof. Dr. Mehmet Şeker’in yanı sıra Prof. Dr. Bahattin Varol, Prof. Dr. Casim Avcı, Prof. Dr. Adem Apak ve Prof. Dr. Rıza Savaş söz aldı. Her bir müzakereci organizasyonun önemine vurgu yaparken katkı sağlayan herkese teşekkürlerini ilettiler.

Son olarak söz alan Prof. Dr. Metin Yılmaz, 06.07.2018 tarihinde gerçekleşecek olan ve Samsun halkı ile bilim insanlarının buluşacağı ‘İslam Tarihinde Darbeler’ konulu panelin önemine vurgu yaparken; katılımları ile sempozyumu zenginleştiren her bir akademisyene ve protokol üyelerine teşekkürlerini sundu.

11. İslam Tarihçileri Kongresi ve Koordinasyon toplantısı 6 Haziran Cumartesi günü, İslam Tarihinde Darbeler konulu panel ile devam etti.

19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç üniversite adına panelistlere ve katılımcılara hoş geldiniz dedi. Bilgiç, panel konusunun çok özel ve önemli olduğunu ifade ederken insan aklının devre dışı bırakılmasının nelere mal olabileceğini 15 Temmuz’da tecrübe ettiğimizi hatırlattı. İlimden bilimden ve tarihten faydalanan aynı zamanda aklını kullanan her insanın bu tür tehlikelerden uzak kalacağına vurgu yaptı

Panelde medyadan da tanıdığımız önemli isimler ağırlandı. Panelin moderatörü olan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu geçmişten günümüze darbeler ve darbeleri doğuran sebepler konusunda tecrübelerini ve fikirlerini aktardı.

Ardından Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Aycan ‘Emevi Hanedanlığı İçerisinde Saray Darbeleri ve Askeri Darbeler’ konulu tebliğini sundu. Geçmişte yaşanmış askeri veya siyasi darbelerin iyi okunmasının bugün için önemine dikkat çekti.

 Sonrasında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nahide Bozkurt ‘Abbasiler Dönemi Örneğinde Darbelerin Yapısal ve Özsel Analizi’ konulu tebliğini sundu. Darbeleri doğru analiz edebilmenin önemine Abbasiler özelinden hareketle yeni bir bakış açısı getiren Bozkurt, toplumun sürüklendiği psikolojinin darbesel hareketleri kabullenmedeki etkisine katkı sağladığını ifade etti.

Moderatör Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, konuşmalar bittikten sonra katılımcıların sorularını aldı. Panelistler sorulara tek tek cevap verdikten sonra proje koordinatörü 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yılmaz 19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Canik Belediye Başkanına, İslam Tarihçileri Derneğine, Bafra Belediye Başkanlığına, 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalına, panelistlere ve katılımcı öğretim üyelerine teşekkür etti. Bu programda da maddi-manevi desteklerini esirgemeyen Canik Belediye Başkanı Osman Genç’e sözü bırakırken hediyeleri takdim etmesini rica etti.

Son olarak Osman Genç, konunun önemine binaen bir konuşma yaparak, böyle değerli bilim adamlarını Samsun’da ağırlamaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Osman Genç’in hediyeleri panelistlere sunması ve toplu fotoğraf çekimi ile program sona erdi.

15 Temmuz’un yıldönümünün hemen arifesinde gerçekleşen bu programda Türkiye’nin hemen her ilinden bilim insanları Samsun’la buluştu. İslam Tarihinde geçmişten günümüzde sorunlar ve bu sorunlara çözüm önerileri ele alındı. Özellikle Samsun halkının da katıldığı “İslam Tarihinde Darbeler” Panelinde akademisyenlerle halkın buluşturulması şehre kültürel anlamda katkı sağladı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama