Dizilerin küresel gücü kitapta toplandı!

Farklı ülkelerde rekorlar kıran Türk dizilerinin içeriği ve işlevleri yeni çıkan bir kitapta ele alındı."Televizyon Dizilerinin Keşfi: İçerik, Anlam ve İşlevleri" başlıklı kitap Türk dizilerinin sıkça tartışıldığı bir dönemde farklı mecralarda yürütülen tartışmalara iletişim çalışmaları çerçevesinden katkı sunuyor.

Dizilerin küresel gücü kitapta toplandı!
Dizilerin küresel gücü kitapta toplandı!
GİRİŞ 19.10.2018 16:08 GÜNCELLEME 19.10.2018 16:08

Kitabın editörü Dr.Öğr.Üyesi Yenal Göksun, Türk televizyon dizilerinin uluslararası alanda oynadığı rolün önemini vurguluyor: "Televizyon dizileri basit eğlence ya da vakit geçirme araçları olarak düşünülmemeli. Televizyon dizilerinde geçen hikayeler izleyenlere o topluma ve kültüre ilişkin birçok mesaj gönderiyor. Türkler nasıl giyinir, ne yer, nasıl davranır, iyi ve kötüye atfedilen anlam nedir, Türkler hayatı nasıl anlamlandırır, Türklerin tarihte ve günümüzde rolü nedir?  Türk dizilerini izleyenler basit bir aşk hikayesini izlediklerinde aslında Türk kültüründe ve toplumunda aşka, topluma, aileye ve inanca dair birçok bilgiyi edinmiş oluyorlar ve bir algıya sahip oluyorlar. Bu nedenle yurtdışına ihraç edilen dizilerin ekonomik değeri kadar dizilerdeki kültürel değerlerin de iyi tasarlanması gerekiyor."

Kitapta televizyon dizilerinin ürettiği anlamlar ve işlevleri farklı boyutlarıyla tartışılıyor. Kitap Rıdvan Şentürk, Yusuf Devran, Şükrü Sim ve Yenal Göksun'un da aralarında bulunduğu yazarların kaleme aldığı sekiz bölümden oluşuyor ve izleyicilerin aklındaki birçok soruya cevap bulmaya çalışıyor: Türk televizyon dizilerinin küresel rekabette ulaştığı nokta nedir?  Birçok yabancı ülkede reyting rekorları kıran dizilerde hangi değerler yer alıyor? Tarihsel dizilerde gerçeklik ve kurmaca arasındaki sınır ne olmalı? Tarihsel televizyon dizilerinin günümüzü anlamadaki işlevi nedir? Dizilere ilişkin efsaneler ve gerçekler neler? Farklı kültürler Türk dizilerini nasıl alımlıyor?
Bu ve benzeri sorulara kitaptaki yazılarda cevap aranıyor. Türkiye'nin uluslararası alanda elini güçlendiren televizyon dizilerinin etkili bir yumuşak güç ve kültürel diplomasi aracına dönüşmesi için kitap önerilerde bulunuyor.

Kitap sadece iletişim öğrencileri ve akademisyenler için değil genel olarak dizi izleyicilerinin ilgisini çekecek konuları da içeriyor. Kitabın özellikle dizi yapımcıları, yönetmenler ve siyaset yapıcıların dikkatini çekmesi bekleniyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail ordusu, Gazze'nin orta kesiminden çekildi
Hamas: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinden gurur duyduk