Sinemada pahalı bilet için çözüm belli

Yönetmen ve sinema yazarı Abdülhamit Güler, son günlerde tartışılan pahalı bilet tartışmasına ve sinemada gerçek problemin ne olduğuna dikkat çekti.

Sinemada pahalı bilet için çözüm belli
Sinemada pahalı bilet için çözüm belli
GİRİŞ 02.01.2019 14:55 GÜNCELLEME 02.01.2019 14:56
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Serkan Üstüner - Haber7.com

 

 

Yönetmen ve sinema yazarı Abdülhamit Güler, son günlerde tartışılan pahalı bilet tartışmasında işin perde arkasını anlattı, gerçek problemin ne olduğunu ve çözüm önerisini anlattı. 

DAĞITIM TEKEL OLMUŞ DURUMDA

 

 

AVM sinemalarının oluşturduğu yeni sistem 10 yıldır var. “Hatırlarsanız küçük esnaf zor durumda. Her yere AVM açılıyor” haberleri vardı. İşte sinemada da aynı durum söz konusuydu. İnsanlar sinemaya  gitmek için AVM’leri tercih ediyorlar. Günlerini orada geçirip, yiyip içip eğlence olarak da oradaki sinemayı tercih ediyorlar. Sinema salonu artık AVM’lerde yer alan bir olgu oldu. Diğerleri yüzde 20’ye tekabül etmez bile. Hal böyle olunca dağıtım meselesi tamamen AVM yönetimine kalmış. Bu yönetimlerin de büyük bir kısmı MARS grubuna ait. Türkiye’deki sinema salonlarının yüzde 90’ı üç grubun elinde. Hal böyle olunca da bir filmi göstermek için bu gruplarla anlaşmak zorundasın. Eğer çok izlenecekse zaten dağıtıcılar bu filmi alır. Ya da kişisel hukukunuz varsa filminizi salonlarda gösterebilirsiniz. Ama bir sanat filmi yapmışsan, eğer Nuri Bilge ya da Semih Kaplanoğlu değilsen filmini zaten gösteremezsin. 10 senedir sinema sektöründe en çok dert yandığım meseleydi.

"TEKELİN ENGELLENMESİ LAZIM"

Bakanlığın ya da sinema müdürlüğünün bu konuya müdahil olma durumu nedir?

Sen bu filmi neden göstermiyorsun diyemezsin ama rekabet kurulunun MARS grubun elinde olan tekeli engellemesi lazım. En başından bu tekelin oluşmasına izin vermemeliydi. Çünkü herhangi bir firmanın yüzde 49’una sahip olmasına bir şey diyemezseniz ama sinema salonu dağıtım meselesine gelince burada yüzde 30 - 40 bir tekele sahip olmak çok ciddi bir mesele. Rekabet kurulundaki bunu bilmiyorlar büyük ihtimalle. Yeni sinema kanununda şöyle bir madde olacak her salon belli seanslarda sanat filmi için mecbur bir yer açacak. Bakanlık şunu yapacak: Sana 50 bilet garanti veriyorum. Altına düşerse garanti vereceğim. Bunun tek çözümü: Bu tekeli kırmak. Salon sayısı artıyor ama sahibi aynı kalıyor. Bir de salonları AVM’lerin dışına çıkarmalısınız.

"CEM YILMAZ VE YILMAZ ERDOĞAN YOKSA 10 MİLYON BİLET ÇEKEMEZSİN"

Bilet bu kadar pahalı mı olacak?

Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan Bakan bey göreve geldiğinde bu konuyu görüştüler. İndirim meselesinde iki taraf da geri adım atmaz ama bir orta yol bulunacak. Sen filmini vizyona sokmuyorsan neden film yapıyorsun? Diğer taraftan da Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan filmleri salonlarında gösterilmezse nereden baksan 10 milyon bilet çekemezsin.

"KAVGANIN SEBEBİ PAY ALMA MESELESİ"

‘Yeni Cem Yılmazlar çıkaracağım’ diyorsun yeni yetenekler çıkabilir ama bir Cem Yılmaz kolay olunmuyor. Yılmaz Erdoğan aynı şekilde. Bakanlık işte bu noktada devreye girmeli. Peki yapımcılar şimdiye kadar neredeydi? Şirketler, sinemacılar yıllardır kan ağlyordu. Filmlerini gösterecek salon bulamıyorlardı. Ama şimdi kavga eden isimler tek bir laf etmediler. Mesele kendilerine dokununca ses çıkarmaya başladılar. Yüksek fiyata satılan bilette kendilerine yansıyan bir durumun olmaması. Bu noktada haklılar. Kendilerine gelen payın da artması lazım. Şimdi oturup anlaşsalar kamuoyunda bütün sorun çözüldü olarak algılanacak.

"BELEDİYELERİN KÜLTÜR SALONLARI KULLANILSIN"

En temel çözüm yeni salonlar bulmak. Bu da belediyelerin kültür – sanat salonlarını kullanarak olur. Biraz yatırım ister.  Oturum, ses sistemi gibi. Ama çok ciddi bir alternatif olur. Anadolu’da o kadar şehir var ki, beklediği film bir türlü gelmiyor. Bu çok önemli bir iş olur.

ÇÖZÜM: ALTERNATİF SALON

Şu andaki kaosun da tek sebebi: Mısır patlağından elde ettiğin kârdan bana pay verecek misin? Yarın öbür gün verir ve mesele kapanır. Ama asıl mesele alternatif salon oluşturmakta.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 27
  • Mahmut Akar 5 yıl önce Şikayet Et
    Asıl sorun bağımlı hale getirilen toplumda. Gitmeyiverin bakalım fiyatlar nasıl düşüyor.
    Cevapla
  • adil paşa ece 5 yıl önce Şikayet Et
    bu zamana kadar sinemaya gitmedim gitmeyeceğimde
    Cevapla
  • pahalımıı 5 yıl önce Şikayet Et
    pahalıysa bilet gitmeyiz olur biter sanki çokta lazımdı hey Allahım yaaa :D
    Cevapla
  • hasan 5 yıl önce Şikayet Et
    poşetin paralıysa hersey pahalı bide sinama derdinemi düşecem.çok parası olan düşünsün
    Cevapla
  • Hakkı 5 yıl önce Şikayet Et
    Zengin ve güçlü pastadaki paylarını tartışıyor. Vatandaş ta sanıyor ki bilet ucuzlayacak. Olayın özeti bu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı