Beyoğlu’nda Bir Hoş Sadâ Sergisi açılıyor

Beyoğlu’nda Bir Hoş Sadâ Sergisi, Beyoğlu Belediye Başkanlık Sergi Salonunda ziyarete açılıyor.

Beyoğlu’nda Bir Hoş Sadâ Sergisi açılıyor
Beyoğlu’nda Bir Hoş Sadâ Sergisi açılıyor
GİRİŞ 21.03.2019 17:26 GÜNCELLEME 21.03.2019 17:31

Bir şehrin 15. yüzyılda başlayan hikayesini bir sergiyle anlatmaya çalışmak zor bir iş.

Hele hele bir sergi, Beyoğlu’nu anlatmaya talipse bu olsa olsa cür’et olabilir. Karacaoğlan “Kim var imiş, biz burada yoğ iken” diyor. Sergi; biz burada yoğ iken kimlerin olduğunu; bir, iz bir eser, bir hatıra… Kısaca Beyoğlu’nda bir hoş sadâ bırakanların izini sürüyor. Ziyaretçilerini zaman ve mekan içinde kısa bir yolculuğa davet ederken; dünün, bugünün ve yarının Beyoğlu’nda yaşıt olduğunu gözler önüne seriyor.

Fatih’in yadigarı Okmeydanı, serginin cümle kapısı. Oradan başlıyor serüven. Yavaş yavaş ilerledikçe 2. Beyazıt Han’ın yadigarı, Galata Mevlevihanesi’nde soluk alıyorsunuz. Mevlana’nın kandili yüzyıllardır burada yanıyor. Kimler yok ki Beyoğlu’nda bir hoş sadâ bırakanlar arasında: 3. Selim’den, Eduarda Blacque’ye, 2. Abdülhamit Han’dan Donizetti Paşa’ya; Şehzade Cihangir’den, Mimar Vallaury’e, Itri’den Abraham Paşa’ya, Fossati Kardeşlerden, Ara Güler’e… Beyoğlu, göğüste bir ömür taşınan bir nişan oluyor. Dün ve bugünden var, gelecekten de izler var. Osmanlı Donanmasının sığınağı Haliç’in, Galataport’un, Tarlabaşı’nın, güngörmüş mimari eserlerin geleceğinden de kesitler sunuyor. Emek’in, Nevizade’nin, Çiçek Pasajı’nın arasından geçiyor karşınıza Narmanlı Han çıkıyor. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ve siyah kedisiyle burada göz göze gelmek güzel. Üç kapılı bir Han Beyoğlu. Bazen veda, bazen vuslat, bazen özlem. Kulağınıza zaman zaman Itri’den segah besteler, Donizetti’den Mecidiye Marşı çalınırsa, şaşırmayınız. Sesler ve notalar da var serginin içinde. Zaman ve mekan içinde yolculuk yaparken, Beyoğlu’nun 161 yıllık tarihinde iz bırakan belediye başkanlarına da şöyle bir selam verebilirsiniz.



Beyoğlu’nda Bir Hoş Sadâ Sergisi, 22 Mart, Cuma, 18:00’da, Beyoğlu Belediye Başkanlık Sergi Salonunda ziyarete açılıyor.

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?