Mahmut Baldemir: Benim tek derdim sürekli iyi şeyler yapmak

Yakın zamanda reklam filmlerinin aranan yönetmeni olan Mahmut Baldemir hedeflerine dair açıklamalarda bulundu.

Mahmut Baldemir: Benim tek derdim sürekli iyi şeyler yapmak
Mahmut Baldemir: Benim tek derdim sürekli iyi şeyler yapmak
GİRİŞ 27.06.2019 09:54 GÜNCELLEME 27.06.2019 11:55
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Reklam herkesin dikkatini çeken bir durum. Ticari işletmelerden, halkımızdaki karşılığına kadar hayatımızın her anında olan reklamlar bir de onu yöneten çok önemli biri isimle Mahmut Baldemir'le konuştuk. Sahi bu reklamları nasıl çekiyorlar? 

 

 

İşte yakın zamanda yaptığı işlerden kendisinden çokça bahseden ve bahsedilecek olan Mahmut Baldemir'in reklama dair anlattıkları. 

-  Reklam yönetmenliğini diğer yönetmenliklerden ayıran bir şey var mı? Spesifik bir yeteneğe ihtiyacı gerektirir mi?

 

 

Elbette ki benzer özellikleri olduğu gibi, birbirinden kesin çizgilerle ayrılan yanları da var. 2004'ten bu yana sektörel olarak sinema, reklam, klip alanlarında birçok çalışma içerisinde bulundum. İçtenlikle söyleyebilirim ki reklam filmi  yönetmenliği, kısa zaman dilimi içerisinde insanlara en etkili ve en çarpıcı şekilde bir şeyler anlatabilmeyi ve algılarına dokunabilmeyi gerektirir. Yüksek maliyetlerin olduğu reklam sektöründe, spesifik olarak bir reklam yönetmenin kısa zamanda en iyi sonuca ulaşarak bir reklamın insanlar üzerinde bırakacağı etkiyi  bilen kişidir. Bu yüzden algı yönetimi konusunda bilgili ve creative yönünün güçlü olması gereklidir.  Reklam Filmi Yönetmeni sürekli bir yenilik ve dinamizm içinde olmalıdır. Kendi adıma, bu bana sürekli bir heyecan kaynağı olmuştur.  Bu sadece Reklam Filmi Yönetmenliği için değil Sinema yahut Dizi Film Yönetmeliği için de gereklidir. Benim tek derdim sürekli iyi şeyler yapmak ve yaptığım işlerle anılmak.

-  Reklam filmi yönetmenleri platformu olarak ne gibi çalışmalarınız var?

Diğer meslektaşlarım adına bu sorunun bana sorulması beni oldukça onure etti. Çünkü uzun yıllardır reklam ve sinema sektöründe olmama rağmen Reklam Filmi Yönetmenleri Platformu'nda yeni bir üyeyim. Yeni ve etkileyici oluşumlar beni her zaman için heyecanlandırmıştır. Eskiden beri birçok sıkıntının olduğu reklam sektöründe sürekli çözüm arayışları içerisinde olduğum için Reklam Filmi Yönetmenleri Platformu'u bu anlamda atılmış güzel bir adım. Cevaplamama "BİZ" diye başlamak istiyorum. Çünkü "BİZ" olmak sorunlara anlamlı sonuçlar getirebilmeyi sağlar.

Biz Reklam Filmi Yönetmenleri Platformu'u olarak, yeni bir oluşum içinde, iyi yürekli insanların bir araya gelerek reklam sektörünün sorunlarını çözmek adına bazı görüşler ortaya çıktı. Bu bizim için umut verici bir çalışmanın ilk adımları. Zannediyorum ki yakın zamanda resmi bir oluşuma dönüşecektir. Ama bana sorarsanız resmi bir oluşuma dönüşmese dahi benim kalbime iyilik tohumları saçan iyi yürekli insanların olması beni zaten çoktan mutlu etti. Bu yüzden tüm Reklam Filmi Yönetmenleri Platformu'u üyelerine teşekkür ederim.

Genel sorunlarımız ile ilgili yakın zamanda bir anket çalışmamız oldu. Ve burada bazı sorunlarımızın giderilmesi adına tüm Reklam Filmi Yönetmenleri Platformu'u üyelerinin görüşleri ortaya konuldu. Bu sorunlar arasında,çalışma koşulların iyileştirilmesi, telif hakları, çalışma eşitliği, kamera arkası çalışanlarının genel sorunları vb. sorunlardan daha çok bahsedip canınızı evet canınızı sıkmak istiyorum.

- Dizi yönetmenlerinin çok uzun süren çalışma saatlerinden şikayet ettiklerini biliyoruz. Reklamda da sektörün barındırdığı zorluklar nelerdir?

Daha önce bahsettiğim gibi uzun süredir sinema ve reklam sektöründe bulunduğum için gönül rahatlığıyla bu soruya da cevap verebilirim. Sanırım 2008 yılında asistanlık yaparken tam 4 reklam setinde arka arkaya çalışmıştım uykusuzluktan en son servis aracının koltuğunda uyuya kalmıştım. Trajikomik bir durum... Bu, o zamanlar için ilk ve son değildi. Fakat bu sorunları o zamanlar giderek dillendirmeye başlamıştık. Bir yerde bir kıvılcım yakarsanız bir ağaç yanmaya başlar, bir ağaç bir ormanı yakar.

Önce kamera asistanları derneği kuruldu, ardından görüntü yönetmenleri derneği, ardından da Reklam Filmi Yönetmenleri Platformu'u. Bu güzel oluşumlar geçmişte yakılan kıvılcımların eseridir.

Şuanda Reklam Filmi Yönetmenleri Platformu'u olarak önceki soruda da belirttiğim sorunlar bizim şuan için de bulunduğumuz zorlukların bir kısmını oluşturuyor.

Mesela kadın - erkek eşitliği diyoruz, oysa ki ben çalışan eşitliği diyorum.Benim için çalışanın cinsiyeti ya da tercihleri değil işini nasıl yaptığı önemlidir.

Sorunları doğru saptamak gerekli aksi takdirde sorunlar yığınlar haline gelir.

-   Reklam dünyası deyince aklımıza ilk başta birçok efsane isim geliyor.  Eli Acıman, İhap Hulusi Görey, Jeffi Medina gibi. Sizin de gelmek istediğiniz nokta nedir?

Bu sorunuzu Hz. Mevlana'nın çok sevdiğim bir sözü ile cevaplamak isterim...

"Bu dünyada herkes bir şey olmaya çalışırken sen bir "HİÇ" ol. Menzilin yokluk olsun. İnsanın çömlekten farkı olmamalı. Nasıl çömleği tutan dışındaki biçim değil içindeki boşluk ise, insanı ayakta tutan da benlik zannı değil, hiçlik bilincidir." Hz. Mevlana.

Çünkü ne ben başkası olabilirim ne de bir başkası ben olabilir. Tek istediğim çocukluğumdan beri yapmak istediğim şeyi yapmak, sadece film yapmak istiyorum.

Ben aslen Siverek'liyim. Memur bir baba ve ev hanımı bir annenin 7 çocuğunun sonuncusuyum. Abim Şehmus ve ben Burce Lee hayraniydik. Ve sanırım beni bu alana iten abimin sinema aşkıyı. Bir nevi abim benim hocamdı aslında ve onun sürekli söylediği "bir gün hepimiz yok olacağız peki geriye ne kalacak"sözü. O yüzden ne olacağını bilmiyorum sadece iyi şeyler yapmak istiyorum.

-  Bir reklam çekeceğim ve… o reklam 50 yıl sonra bile konuşulacak. Var mı böyle bir şey?

Reklam filmleri zamansal bir göreceliğe sahiptir. Yani bugün hoşunuza giden bir şeyin 4 nesil sonra yaşayacak olan insanlara hitap edebileceğini bilemeyiz. Kim istemez ki yaptığı bir eserin kendisinden sonra bile konuşulmasını. Tabi ben de isterim,  bunun için sürekli kendimi geliştiriyorum. İyi yapıtlar sadece istekle olmaz sürekli kendini geliştirmekle olur. İlerleyen zamanlar içerisinde neler olacak heyecanla bekliyorum.

YORUMLAR 1
  • Emin 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizi mercimek ayiklayan ve sürekli aşk romanları okuyanlardan ayıran şey düşünmek. T.F.King...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar