Aydın Sigalı: Kocaeli'yi bir sanat şehir yapacağız

Kocaeli Büyükşehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı, şehirdeki herkesi sanatla buluşturmak için yola çıktıklarını söyledi.

Aydın Sigalı: Kocaeli'yi bir sanat şehir yapacağız
Aydın Sigalı: Kocaeli'yi bir sanat şehir yapacağız
GİRİŞ 18.09.2019 10:59 GÜNCELLEME 18.09.2019 14:40

Kocaeli Büyükşehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı ile yeni dönemde neler yapacağına dair bir röportaj gerçekleştirdik. Sigalı, Kocaeli'ye büyük bir ufuk kazandırmak için yola çıktığını ve bunun da en büyük desteğini Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın olduğunu söyledi.

 

 

Kocaeli büyük bir şehir. Sanayisiyle, kalkınmasıyla, çevre illeri beslemesiyle. İşin bir de sizin başında olduğunu sanat yönü var. Burada Kocaeli yeni dönemde nasıl bir hazırlık içerisinde? Ne gibi yeniliklerle Kocaeli halkına bir şeyler sunacaksınız?

Öncelikle teşekkür ediyorum, buraya kadar teşrif ettiğiniz için. Kocaeli çok büyük ve güzel bir şehir. Ben yaklaşık 22 yıldır bu kentte yaşıyorum. Artık kendimi Kocaelili addediyorum. Yarım saat gidip doğa yürüyüşüne katılabiliyorum, yarım saat gidip denize girebiliyorum. Yarım saat gidip kayak yapabiliyorum. Doğa ile iç içe aynı zamanda bir sanayi kenti. Çok fazla güzellik bulabiliyorum. Ben avantajlı bir kentte olduğumuzu biliyorum. Evet sanayi kenti. Bir sanayi kentinden biraz sanat kentine çevirmek, tekrar spor kendi olmasını sağlamak gibi bu kentin nefes alabilecek, birbirine dokunabilecek insanlardan oluşması gerektiğini düşünüyoruz. Buna yönelik projeler üretiyoruz. Bizim tiyatromuz Türkiye’deki 4. ödenekli tiyatro. Anadolu’da kurulan ilk ödenekli tiyatro. Bu nedenle de bir önderlik söz konusu. Bizden sonra da Eskişehir tiyatroları kuruldu. Logomuz zaten damlayan su damlasının oluşturduğu halkalar. Bu sanatın ve oyunculuğun tüm herkese, ülkemizde yaşayan herkese ulaşmasını sağlamak. Biraz da insanların iç dünyasını hem gelişme hem de ruhunu okşama anlamında kapsamak. Evet 20 yılda bu tiyatro çok büyük işler başardı. Güzel sahneler ortaya koydu, çok insana dokundu. 100-150 civarında bu kentte yetişen ve çeşitli roller üstelenen gençlerimiz var. Bu yeni dönemde daha çok halkla buluşmalıyız.

 

 

Burada toplumsal bir bakış açısı mı var? Sanatı topluma indirmeyi amaçlıyorsunuz?

Bizim amacımız halka ulaşmak. Çünkü salon sayımız, koltuk sayımız sınırlı. Bu binada 600 kişilik bir salonumuz ve 100 kişilik bir oda tiyatromuz var. Bizim tüm kente bunu yaymamız lazım. Bunu nasıl başaracağız? Çeşitli festivaller düzenleyerek. Şu an hedefimizde geleneksel Türk tiyatrosu festivali var. Bunun ülkemizde bir örneği yok. Biz bir önderlik yaparak Türk Tiyatrosu Festivali yapalım. Topluma ve halka ulaşmak için tiyatro okulumuzun çehresini değiştirdik. Şimdi Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak bir proje geliştirdik. Biz hocaları eğiteceğiz, hocalar da öğrencilerini eğitecekler. Belki içlerinden bize işaret ettikleri yetenekli gençleri bizlerle buluşturacaklar, belki de onları meslek sahibi yapacağız. Çünkü bende edebiyat öğretmenimin yönlendirmesiyle oyuncu oldum.

Bağımsız tek başına olacak bir hadise değil bu. Bu ortaklıkları çok önemsiyorum. MEB ile veya Bakanlıklar ile yapılan projelerde çok daha büyük işlerin çıktığını görüyoruz.

Ortak nefes almakla ilgili. Bu kentte yaşanan olumlu-olumsuz şeyler hepimizi etkiliyor. Biz genç nesilleri araştırıyoruz, bu tiyatroyu emanet edebilmek için. Ben buraya 22 yıl evvel geldiğimde çocuk oyunu oynuyordum. O zaman ilkokul 3’te bizi seyreden çocuk bugün benim sahne arkadaşım oldu. Bizim biraz da görevimiz genç nesillere düzgün, ahlaklı ve iyi bir tiyatro bırakmamız gerekiyor. Bunu çok önemsiyorum.

Yeni dönemde yeni oyunlar var mı?

Bizim her sene yükümlülüğümüzde Kocaeli seyircisini 4-5 oyun ile buluşturmak var.

Klasik eserler ya da Türk tiyatrosuna yönelik eserler var mı?

Şöyle bir şey hedefliyoruz; Eğer bir evrensel metin sahneliyorsak yerli ve Türk yazarın metnini seyirciyle buluşturacağız. Örneğin Macbeth’in afişinin yanında, Karagöz afişinin olması ve onların arasında tiyatro salonuna girebilmek. Dengeli gitmek durumundayız. Tabi dünya edebiyatının bize sunduğu olanaklar daha fazla. Yerli tiyatro konusunda ne yapabiliriz? Yazarlık tiyatrosu açabiliriz diye düşündük. Yakın tarihte hedeflerimiz arasına, Türk tiyatrosu çalıştayı yapmayı koyduk.

Tüm Türkiye kapsamında mı?

Evet. Burada buluşacağız. Sorunlar nedir, nasıl aşılır, öykü bütünlüğü nasıl sağlanır konusunda çalışmalar yapacağız. Biz o su damlası gibi yayılmayı düşünüyoruz. Kocaeli’yi halkın dokunabildiği bir sanat kenti yapacağız. Gerçek toplumun özüne ineceğiz.

Yaşlısı, genci, kadını, erkeği, maddi durumu olanı, olmayanı aynı salonda yan yana koltuklara oturtup bir senaryoyu görsel olarak okumalarına sebep oluyoruz.

Salon yetmiyor dediniz. Büyükşehir ile ya da mülki amirler ile merkeze oturtacağınız dev bir tiyatro hayaliniz var mı? Bu konuda bir adım var mı?

Her tiyatrocunun hayalidir bu. Ama biz bu konuda şanslıyız. Zaten şu anda böyle bir yer yapılıyor. Tabii ki sadece tiyatro değil. Bir kongre sarayımız yapılıyor, bitme aşamasında. Hayalimiz orada da sahne almamız. 1000 kişinin üzerinde bir koltuk sayısı mevcut.

Tiyatro oyunlarına hizmet edebilecek düzeyde büyük salonlar olmalı. Bu yönden biz şanslıyız. Bu kente dokunanlar çok güzel dokundu bu zamana kadar.

Bildiğim kadarıyla Tahir bey o konuda çok vizyonlu. Kültür bakımından bir entelektüel boyutu da var. Burada farklı görüşten insanlarda Tahir Bey’in ismini duyunca bir gülümsemeyle bakıyorlar.

Tahir bey tüm kentin başında ve bunu öyle güzel hayata geçiriyor ki... Ben onu sevmeyen ya da ona muhalif herhangi birini düşünemiyorum. Ben çok bilgili iyi bir akademisyen olduğunu bildiğim için bu yönden işimiz de zorlaşıyor. İşi bildiği için sadece görsellikten kurtararak işimizi çok iyi yapmamız gerekiyor. Tahir bey’in bir sloganı var, “En mutlu şehir Kocaeli.” Herkes biraz kapısının önünü temizlemeli ve işine sahip çıkmalı. Biz bu amaç uğruna bu kentte hizmet ediyoruz. Bunun herhangi bir karşıt görüşü olamaz.

Çok iyi bir sezon bizi bekliyor, bundan Kocaeli halkı emin olsun. Biz sanatımızla Türk tiyatrosuna örnek olacağız. Seyircinin bu tiyatronun lokomatif gücü olduğunu unutmaması gerekiyor. Bizi seyirci yönlendiriyor.  Biz tiyatroyu Kocaeli’nin her köşesine ulaştıracağız. Bu anlamda halk ile bütün bir merkez haline geleceğiz. Yolumuzun uzun, zor ama güzelliklerle örülü olduğunu, önümüzün çok açık olduğunu düşünüyorum.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süper Lig'e veda eden ilk takım belli oldu!
Türkiye'deki banka kartlarının sayısı nüfusun 5 katına çıktı