Mahmut Bıyıklı: Gürül gürül bir gençlik geliyor

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, “Bir Şair Bir Mahir” isimli program kapsamında Esenler Şehit Türkmen Tekin Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin öğrencileriyle buluştu.

Mahmut Bıyıklı: Gürül gürül bir gençlik geliyor
Mahmut Bıyıklı: Gürül gürül bir gençlik geliyor
GİRİŞ 25.09.2019 14:58 GÜNCELLEME 26.09.2019 11:08

Şair Özgür Çoban’ın sorularına cevap veren Bıyıklı, Kültür Medeniyet dair ilgi çekici tespitlerde bulundu. 15 Temmuz şehidi Türkmen Tekin’den ismini alan okulda Türkiye’yi anlamak isteyenlerin 15 Temmuz ruhunu iyi çözümlemesini gerektiğini ifade ederek, “Çanakkale’den 15 Temmuz’a bir milleti millet yapan ruhun dipdiri durdurduğunu, Şehit Türkmen Tekin gibi kahramanlar bize en asil şekilde göstermiştir. Allah bu milletin bağrından bir gün yeniden ‘var’ olacağı ümidini almasın.” dedi ve emperyalistlerin daha geniş bir coğrafyaya hitap etmesinden rahatsız olduğunu belirtti. Dünya Müslümanlarının hamisi olma gayretinde olan devlet adamlarının darbelerle iktidardan indirilmek istendiğini ifade etti.

Ülkemizdeki Suriyelileri muhacir olarak nitelendiren Bıyıklı, hiç kimsenin sebepsiz yere kendi ülkesini terk etmeyeceğini  küresel güçlerin kirli oyunlarıyla Suriye halkının mazlum durumuna düşürüldüğünü belirtti.  Türkiye’nin ensar vatan olduğunu vurguladı. Mavi Marmara şehidi Furkan Doğan’ın da hayırla yâd edildiği söyleşinin son bölümünde öğrencilerin sorularına da cevap verildi. Bıyıklı, kültürlü bir gençliğin nasıl yetişmesi gerektiğine dair bir soruya önce kendi klasiklerimizi sonra batıyı okumalarını ve üstatlardan şiir ezberlemelerini lise yıllarında sağlam eserlerle dolmalarını donanmalarını  önererek şöyle konuştu:  “Hiçbir kültür emeksiz fethedilmez” diyor Cemil Meriç usta. ‘Sorumluluk hürriyeti’nin kalesine girmek için de emek harcamak gerekir. Surların dibinde ölesiye dövüşmek gerekir. Sorumluluk duygusu, insanın yaralarına, acılarına, yürek sancılarına rağmen cesaretle, dimdik, ‘klas duruş’la ayakta kalmasını sağlayan yegâne duygudur.

Kim olduğundan, hangi zemin üzerinde durduğundan sorumludur insan. Yaşadığı dünyadan sorumludur. Varlığın tadının başını döndürmesinden sorumludur. Durduğu zeminin kayganlaşmasından sorumludur. Tarihin önüne katıp sürüklediği omurgasız bir yaratık olmasından sorumludur.”

Bir  saat olarak tasarlanan program, öğrencilerin ilgisi sebebiyle iki  saat sürdü. Söyleşide Necip Fazıl Kısakürek, Mehmet Akif Ersoy, Sezai Karakoç ve İsmet Özel gibi usta şairlerin şiirlerini okuyan Bıyıklı, bu nesilden çok umutlu olduğunu ifade ederek, “Gençlere güveniyoruz. Gürül gürül bir gençlik geliyor. Yarınlarımız daha güzel olacak.” dedi.

Kültüre olan ilgisi nedeniyle  okul müdürü Musa Sözcü’ye  teşekkür eden Mahmut Bıyıklı  ezberden üstatların şiirlerini seslendiren bazı öğrencilere kitaplarını hediye etti. Yoğun ilgi gören program Bıyıklı’nın kendi yazdığı bir şiiri okumasıyla son buldu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Aliyev planı deşifre ederek 3 ülkeyi işaret etti: Ciddi önlemler almak zorunda kalacağız
Teleferik faciasından önceki 5 dakika ortaya çıktı! Her ne olduysa 25 saniye sonra oluyor