Arif Nihat Asya, vefatının 45. yılında anılıyor

Bugün, "Bayrak" şiirleriyle hafızalara kazanan, "Müslümanlıkla yoğrulan yurdu / Müslümansız bırakma Allah’ım" dizelerinin sahibi Arif Nihat Asya'nın vefatının 45. yıl dönümü. İstanbul'da başlayarak, Anadolu'nun çeşitli illerinde devam eden hayatını hep okuyup yazmak ve öğrencilerini daha iyi yetiştirmek için yaşadı. Türk şiirinin son dönemdeki en önemli kalemlerinden biri olan Arif Nihat Asya'nın kısa öyküsü...

Arif Nihat Asya, vefatının 45. yılında anılıyor
Arif Nihat Asya, vefatının 45. yılında anılıyor
GİRİŞ 05.01.2020 17:38 GÜNCELLEME 05.01.2020 17:41
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Bugün "bayrak şairi" Arif Nihat Asya'nın vefatının 45. yıl dönümü. Yaşadığı dönemde resmi çevrelerce pek anılmayan Asya, "Bayrak" şiiriyle ünlenmişti. Bu şiirini, Adana'nın kurtuluşu için yazmış ve öğrencisi Aydın Gün tarafından kalabalıklara okunmuştu. "Bayrak" şiirinin yanında pek çok dizesi, hala hafızalardaki tazeliğini koruyor. Kısa bir Arif Nihat Asya portresi:

 

 

ANNE VE BABASIZ BÜYÜDÜ

Türk şiirinin önemli isimlerinden olan Arif Nihat Asya, 1904'te Çatalca'da dünyaya geldi. Asıl adı Mehmet Arif'ti.

 

 

Henüz bebekken babası veba hastalığı nedeniyle vefat etti. Annesi yeni bir evlilik yapıp Filistin'e gidince, Mehmet Arif akrabalarının yanında yaşamaya başladı. 

Balkan Savaşı'ndan kısa bir süre önce İstanbul'a göç etti. Genç yaşlarından itibaren, milliyetçi duygularının da etkisiyle şiire başladı. 

İLK KİTABINI 1924'TE BASTI

Ortaokulu Bolu ve Kastamonu liselerinde tamamlayan Arif Nihat Asya, üniversite okumak için tekrar İstanbul'a döndü. İstanbul Üniversitesi'nde Edebiyat Bölümü'ne kazanan genç şair, ilk kitabını 1924'te yayımladı. 

1928'te mezun olduktan sonra edebiyat öğretmeni olarak Adana'ya tayini çıktı. Adana Kız Lisesi ve Erkek Lisesi'nde öğretmenlik ve idarecilik yaptı. 

Adana'da öğretmenlik yaparken, 1933 yılında Üsküdar Mevlevihanesi Şeyhi Ahmet Remzi Akyürek'le tanıştı. Dervişlik çilesi çekmeye başlayan Asya, şeyhlik makamına kadar yükseldi. Milli şiirlerinin yanında tasavvuf ağırlıklı eserler de verdi. 

PEYGAMBERİMİZİN HAYATI ONU DERİNDEN ETKİLEDİ

Peygamber Efendimiz'in hayatından da derinden etkileyen Arif Nihat Asya, bununla ilgili bir hatırasını şu sözlerle anlatmıştı: 

Kastamonu Lisesi'nde okurken Cuma namazını kılmak için Nasrullah Camii'ne gitmiştim. Orada nur yüzlü bir vaiz Peygamberimizi anlatıyordu. Hz. Peygamberimizin de benim gibi babasız ve annesiz büyüdüğünü, aynen benim gibi dedesinden amcalarına kaldığını öğrenmiştim. Peygamberimizin çocukluk yıllarında kendimi bulmuştum. Nasrullah Camii'nde çok şiddetli sarsıntılarla gözyaşlarımı tutamamıştım... 

1940'ta, Adana'nın (5 Ocak 1922) kurtuluşunun 18. yılı için "Bayrak" şiirini kaleme aldı. Bu şiir, günümüzde de en sevilen eserler arasında yer alıyor. 

ADANA MİLLETVEKİLLİĞİ YAPTI

1950 Türkiye genel seçimlerinde Demokrat Parti'den Adana milletvekili adayı oldu. Bir dönem milletvekilliği yaptıktan sonra siyaseti bıraktı, yeniden öğretmenlik yapmaya başladı. 

Arif Nihat Asya, 1955 yılından itibaren Ankara Gazi Lisesi'nde öğretmenlik yaptı. Kıbrıs'ta görevlendirilip iki yıl da Lefkoşa Erkek Lisesi'nde görev yaptıktan sonra 1962'de Ankara'ya döndü ve Gazi Lisesi'nden emekliye ayrıldı.

Emekli olduktan sonra Yeni İstanbul ve Babıali'de Sabah gazetelerinde yazı yazdı. 1974 yılının Aralık ayının sonlarında hastalanarak hastaneye kaldırıldı, 5 Ocak 1975'te vefat etti. Cenazesi, Ankara Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi.

"YURDU MÜSLÜMANSIZ BIRAKMA ALLAH'IM" SÖZLERİ ONA AİT

Türk edebiyatının usta kalemlerinden biri olan Arif Nihat Asya, kişiliğiyle de örnek olan şahsiyetlerden biri. Aruz ve hece ölçüleriyle yazdığı şiirlerinin yanında, serbest tarzda da eserler verdi. 

Ömrünü okumakla geçiren Arif Nihat Asya, medeniyet köklerinin derinliklerine inmeyi başarmış, bu bilgi hazinesinden öğrencilerinin faydalanmasını da sağlamıştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da sık sık dile getirdiği, Müslümanlıkla yoğrulan yurdu / Müslümansız bırakma Allah’ım!" dizeleri de Asya'ya ait.

PAÇALARIMIN AĞZINIZDA NE İŞİ VAR? 

Malatya Lisesi'nde müdürlük yaptığı dönemde, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel okulu ziyaret eder. Asya'nın kıyafetlerinin yeniliğine çok özen göstermemesi, Yücel'in de dikkatini çeker. Arif Nihat'ın çamurlu paçalarından gözlerini alamayan Bakan Yücel, bunun sebebini sorar. Arif Nihat ise, "Paçalarımın ağzınızda ne işi var?" diye yine soruyla karşılık verir. Bu cevabı, müdürlükten alınmasına neden olur. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 7
  • Resul YANIK 4 yıl önce Şikayet Et
    Ruhun şad olsun Allah gani gani rahmet eylesin yüce gönüllü vatan perver insanları yeni nesillere aktarmak bizim en büyük vazifemiz inşaallah
    Cevapla
  • ilhan ilerisoy 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah gani gani rahmet eylesin.bu güzel insanların yolumuzu aydınlatması ne güzel.Oglu M.Murat Asya 1983 yılında benim müdürümdü.babası gibi asil ve milliyetci güzel bir insandı.yaşıyorsa allah uzun ömürler versin.
    Cevapla
  • Ali29 4 yıl önce Şikayet Et
    Günümüzde senin gibi yüce insanlara, din, bayrak, vatan aşıklarına çok ihtiyacımız var. Nur içinde yat. Allah senden razı olsun.
    Cevapla
  • Kahtalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşaallah
    Cevapla
  • Haliloğlu 4 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH CC Gani Gani Rahmet eylesin mekanı cennet olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!