40 Haramilerin hazinesi Mardin'de çıktı

Mardin'in bir köyünde yapılan kanalizasyon çalışması sırasında bulunan paha biçilemeyen altın, gümüş ve süs eşyaları hikâyelere ve filmlere konu olan efsanevi çete kırk haramilere ait olduğu ortaya çıktı.

40 Haramilerin hazinesi Mardin'de çıktı
40 Haramilerin hazinesi Mardin'de çıktı
GİRİŞ 05.12.2009 12:34 GÜNCELLEME 05.12.2009 12:34
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Sürekli köyünde önceki ay ortaya çıkarılan hazinenin sırrı çözüldü. 

Sürekli köyünde önceki ay yapılan kanalizasyon kazısı sırasında ortaya çıkarılan 400 adet altın takı ve sikkelerin tarihçesi ile ilgili Mardin Müze Müdürlüğü'nün sürdürdüğü tarihsel dayanak çalışmalarında son aşamaya gelindi.

Halen Mardin Müzesi'nde temizlenmekte olan ve tarihi geçmişini yansıtan yazılarla ilgili envanter kayıtları devam ediyor. Kanalizasyon kazısı sırasında ortaya çıkan altın takı, sikkelerin tarihçelerinin İlhanlılar, Selçuklular Sasaniler gibi daha birçok medeniyetlere ait olduğu saptandı. Envanter kayıtları halen devam eden hazinelerle ilgili sır perdesi ise kanalizasyona saklayanların kırk haramiler olduğunun ortaya çıkması ile farklı bir boyut kazandı.

Eşyaları inceleyen Restoratör-Konservatör Vural Züngör altınların kırk haramilere ait olmasının çok yüksek bir ihtimal olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalar neticesinde köye en yakın olan komşu köyün isminin de Çelharemi yani (Kırk haramiler) olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Züngör, "Zaten altınlar da çetenin bölgesinde bulundu. Farklı medeniyetlere ait çeşit çeşit altınlar, gümüşler ve sikkeler ortaya çıktı. Bölge aynı zamanda kervan yolu üzerindedir." Bu da gösteriyor ki efsanelere konu olan kırk haramilerin hazinesi burada bulunduğunu ortaya çıkardı." dedi.


MÜZE MÜDÜRÜ ERDOĞAN: HAZİNENİN KIRK HARAMİLERE AİT OLDUĞU ANLAŞILDI

Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan ise Sürekli köyünde ortaya çıkarılan hazinenin sır perdesinin araştırmaları sonucunda aralandığını dile getirdi. Erdoğan, hazinelerin Sürekli köyüne yakın mesafede yer alan ve Kürtçe Çelherami (Kırkharami) köyünde oturan kırk haramilere ait olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Hazinenin kırk haramiler tarafından çalınarak Sürekli köyünde toprağa gömüldüğünü belirten Müdür Erdoğan, "Şu anda altın takılar, figürler ve sikkeleri temizleyerek tarihi boyutları ile birlikte envanterlerimize kayıt ettiriyoruz. Öyle sanıyorum ki bir ay gibi bir zaman diliminde çalışmalarımız tamamlanacak ve kırk haramiler ismini alarak Mardin Müzesi'nde gelen ziyaretçilerimize teşhir edeceğiz." diye konuştu.

Kanalizasyonda ortaya çıkarılan hazine ile ilgili görüşlerini ifade eden Mardinliler, hazinenin kırk haramilere ait bir gömü olması nedeniyle büyük şaşkınlık yaşadıklarını dile getirdi. Tarihi kentte böyle bir hazinenin ortaya çıkması Mardin turizmi için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen İbrahim Ataş adlı gümüş ustası kırk haramilerin hazinesinin ortaya çıkmasını, kente gelen yerli ve yabancı turistlerle paylaştıkları belirtti.

(CİHAN)

YORUMLAR 16
  • Maziden ßiri 14 yıl önce Şikayet Et
    Darbeleredurde. Selamu Aleyküm Bir Mardinli Olarak Her Söze Verilecek Bir Cevabımız Vardır Fakat Önce Söze Bakarız Söz mü Diye Sonra Sözü Söyleyene Bakarız Adam mı Diye... Klavye Erkeğine Selamlar...
    Cevapla
  • mehmet ve mehmet 14 yıl önce Şikayet Et
    .... bu müze müdürü fena sallamış_kırk haramiler 1001 gece masallarında geçen perslere_iranlılara ait bir hikayedir.olayın geçtiği yerin mardin olması çok ama çok küçük bir ihtimaldir.muhtemelen dikkat çekmek için yapılmış bir açıklama tıpkı van gölü canavarı hadisesi gibi
    Cevapla
  • volkan kara 14 yıl önce Şikayet Et
    şaşırmadım. nedense her türlü haramilik de güneydoğudan çıkıyor
    Cevapla
  • Cenkay Güvener 14 yıl önce Şikayet Et
    Yeter be. Dayanmamıycam artık şurama geldi gidip hazine arıycam.Hazine mazine kalmamıştır diye sabrede sabrede otura otura bütün hazineleri kaptı millet.Deştikçe hazine çıkıyor anasını satayım ya
    Cevapla
  • gülseren sevindik 14 yıl önce Şikayet Et
    dabeleredurde. kardesim sen ne hakla suclamaya kalkiyorsun mardinlileri ayip ya. genlere sirayet etmiş mis senin memlekete ciksa ve senin yorumunu baskasi yapsa nasil bi cevap verirsin sizi kiniyorum diyecem ama degmez sizin gibi insana
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi
İsrail İran'a saldırdı! Türkiye'den son dakika açıklaması