Asrın Türk Projesi: Han Çadırı - VİDEO

Asrın Projesi olarak kabul edilen ve Kazakistan’ın başkenti Astana'da Sembol İnşaat firması tarafından yaptırılan Han Çadırı Eğlence Merkezi'nin açılışı yapıldı.

GİRİŞ 07.07.2010 10:35 GÜNCELLEME 07.07.2010 10:35

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Sembol İnşaat tarafından inşa edilen 150 metre yüksekliğindeki Han Çadırı'nın açılışına Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmanoda, Birleşik Arap Emirlikleri Şeyh Muhammed Bin El Nahayan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşenko ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan katıldı.

52 ülkeden devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı açılış tam bir karnaval havasında geçti. Atlı süvarilerin performansları davetliler tarafından büyük alkış alırken, oynanan oyunlar da davetlilere keyifli saatler yaşattı. Türk iş adamlarından Ahmet Çalış’ın da katıldığı açılışta yapılan havai fişek gösterileri, davetlilere tam bir görsel şölen yaşattı. Gösteriden sonra misafirler Andrea Boshelli'nin konserini dinledi.

Başkent Astana’da Sembol İnşaat tarafından yapımına 17 Ağustos 2006’da başlanılan ve asrın projesi olarak kabul edilen Han Çadırı Eğlence Merkezi şimdiden Astana’ın gözdesi oldu. Projesi İngiliz mimar Norman Foster tarafından çizilen çadırın toplam kapalı alanı 125 bin metre kareden oluşuyor. Temel oturum alanı 51 bin metre kareden olan merkezin temel inşaatına 12 metre uzunluğunda 12 bin 600 adet çakma kazık ve 30 metre uzunluğunda 100 adet fore kazık çakıldı. Bu kazıklar üzerine oturtulan bina 2 metre yüksekliğinde bir radye temel üzerine inşa edildi. Yapıda toplam 180 bin metre kare kalıp, 26 bin 400 ton demir ve 145 bin metreküp beton kullanıldı.

Projelendirme işleri süreci 4 ana bölümde gerçekleşen inşaat bu süreç içerisinde 3 boyutlu yapısal modelleme ve analizler, yapının olağan dışı şeklinden ötürü Wacker Ingeniuere/Almanya tarafından gerçekleştirilen Rüzgar Tünel ve Kar testi sonuçları ile desteklendi. Proje prototip üzerinde elde edilen test sonuçları ile yapının maruz kalacağı rüzgar ve kar yükleri Astana şehrinin yerel şartlarına ve gerçeğe en yakın şekilde belirlendi. Dünyanın en büyük çadırı konumunda olan Han çadırının yapım aşamasında sürekli ziyaret eden Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türk işadamlarına Kazakistan’ın yapımındaki emeklerinden dolayı teşekkür etti.

Han Çadırı ağırlık kaldırma alanında dünyanın sayılı projeleri arasına da girdi. Çadır, 1.600 tonluk yapı menteşe hareketli iki parça olarak tek seferde 2.600 ton kaldırma kapasitesi kullanılarak, yerden ortalama 80 metre yukarı hareketli bir bütün olarak kaldırılmış, 82 metre yatay olarak taşınarak inşa edildi.

Dış görünüşü huniyi andıran ve yaklaşık 20.000 m2 olan ETFE (Etilen Tetrafloretilen) Han Çadırı asimetrik bir koni formunda. Yapımında en zor görevi üstlenen dağcı grubu, kışın hava sıcaklığının eksi 30-35’lere kadar düştüğü anlarda bile çalışmalarına devam etti. 400'ü Türk omak üzere projede Almanya, Rusya ve Kazakistan’dan toplam 650 dağcı çalıştı. Projede toplam çalışan işçi sayısı 2500 olduğunu belirten yetkililer sona yaklaşırken bu sayının 1500’e gerilediğini söyledi.

Han Çadırı Eğlence merkezi, Kazakistan başkentinin sembolü olmaya aday gösteriliyır. Bina yeni şehir ekseninin kuzey tarafından 150 metreye elips biçiminde yükselmekte. Norman Foster tarafından dünyada boyutları, dizaynı ve teknolojik özellikleri bakımından benzeri bulunmayan bir proje olan Han Çadırı, SPA, aquapark, sinemalar, çarşı, hipermarket, parklar, spor alanları, çocuk oyun alanları, yüzme ve dalga havuzu, Türk hamamı, iç peyzajı ile sıradan alışveriş merkezlerinden farklı bir konsepte sahip olan proje içinde toplamda 14 fast food ve 190 mağaza bulunmakta.

Astana'nın soğuk iklimine rağmen kış aylarında yaz ortamı oluşturularak insanlara eğlence, spor ve alışveriş imkanı sağlanması hedeflenmekte.

Çadırı oluşturan şeffaf çatı kaplama malzemesi (ETFE) doğal gün ışığından faydalanma imkanı sunmakla birlikte, Mısır Piramitleri, Londra Saat Kulesi, Paris Eyfel Kulesi, ABD Hürriyet Heykeli gibi sembol yapılar sınıfında yer alacak.

Hobi Merkezleri de var

Han Çadırı`nda göze çarpan en büyük özellik günlük yaşamın tüm ihtiyaçlarına cevap verecek ve hayatı çok daha eğlenceli hale getirecek hobi ve aktivite merkezlerinin 30 bin metrekarelik bir alanda konumlandırılması. Denizi aratmayan devasa bir havuz, yunus havuzu, botanik bahçeleri ve üzerinde gondollar ile romantik gezilerin yapılacağı yapay nehirler, dokuz delikli bir mini golf sahası, fitness merkezi, wellness merkezi ve spa, konser ve parti alanları, disko, dünya mutfaklarının en leziz tatlarının yer aldığı restoranlar ile Han Çadırı beklentilerin çok daha ötesinde bir yaşam tarzı sunuyor. Yapımına 2006 yılının Haziran ayında başlanan Han Çadırı`nın mimari projesi ise İngiliz mimar Norman Foster tarafından çizildi. Mimari Proje`nin hayata geçiren Türk inşaatçılarının başarıları ise görenleri adeta şaşkınlığa uğratıyor.

Çadırda yok yok

Han Çadırı'nın en önemli özelliği ise altı ay boyunca kar altında kalan Astana`ya yazı getirecek olması. Dışarıdaki soğukla tamamen irtibatın kesileceği Han Çadırı, Kazaklar`a içeride yazı yaşatacak. Projenin diğer bir ayağı ise villalar, iş merkezleri, okullar, dini yapılar, sağlık yapıları, spor tesisleri ve alışveriş merkezleri yer alacak. Bütün merkezler birbirine tünellerle bağlı olacak. Son olarak In Door ile Han Çadırı arasında bir tünel oluşturulacak. Böylece insanlar tünellerden geçerek dışarıdaki soğukla temas etmek zorunda kalmayacak. Kışın en sert geçtiği şubatta bile bu kompleks içinde yaşayanlar tişörtleriyle sokağa çıkıp alışverişini yapabilecek, ofislerine gidebilecekler.

(Cihan)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
PKK'yı titretecek haber! 'Efsane Tugay' bölgede sahaya indi...
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun işgalci İsrail'i hedef aldı