4 bin yıl önce beyin ameliyatı yapılmış

Kültepe Höyüğü'nde yapılan kazılarda bulunan Asurlu bir tüccara ait iskeletin incelemesi sonucu, yaklaşık 4 bin yıl önce, kafatası açılarak, beyin zarı iltihabı operasyonu yapıldığı tespit edildi.

4 bin yıl önce beyin ameliyatı yapılmış
4 bin yıl önce beyin ameliyatı yapılmış
GİRİŞ 24.07.2010 01:59 GÜNCELLEME 24.07.2010 01:59
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1948 yılından beri arkeolojik kazıların devam ettiği Kültepe-Kaniş Karum kazı alanında, 2010 yılı kazılarının Kaniş bölgesinde başladığını, kazının ilk gününde ise çok önemli bir mezar bulduklarını söyledi.

Kulakoğlu, mezarı dikkatli bir şekilde kazdıklarını, kazıda Asurlu bir erkek tüccara ait kemikler ile silah ve özel eşyalarını bulduklarını belirterek, şunları söyledi:

''Kaniş tepesinde kazılara başladığımız ilk gün, daha doğrusu temizlik çalışmaları sırasında bir mezar bulduk. Koloni çağına ait 4 bin yıllık mezarda, olasılıkla Asurlu bir erkek tüccara ait olduğu tespit edilen iskeletlerin yanında, tüccarın özel eşyaları ve silah olarak kullandığı mızrak ve baltası da bulundu. İskeletin kafa tasında kazı heyetimizdeki antropologların yaptığı incelemede Asurlu tüccarın ölmeden daha önce başarılı bir beyin ameliyatı geçirdiği ve iyileştikten sonra hayatını kaybettiğini tespit ettiler. Bu yıl kazılara moralimiz yüksek başlıyoruz.''

Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Handan Üstündağ da, böyle bir kafatasına ilk defa rastladığını belirterek, şu bilgileri verdi:

''Kültepe'de yüzlerce insan iskeleti bulundu. Ancak bunun özelliği farklı. Asurlu tüccarın kafatasında çok düzgün bir kesi var. 6x3 santimetre boyutlarındaki kesi izlerinden, kafatası delgi operasyonunun başarılı bir şekilde yapıldığını ve operasyondan sonra da hastanın sağlığına kavuşarak iyileştiğini öğreniyoruz. Bu bize günümüzden 4 bin yıl önce beyin ameliyatının başarılı bir şekilde yapıldığını gösteriyor. Beyin zarı iltihabına operasyon yapılmış ve iyileşme sağlanmış. Bunu açık bir şekilde görüyoruz. Bu işi yapan çok tecrübeliymiş. Operasyon da başarılı bir şekilde gerçekleşmiş.''

KÜLTEPE

Anadolu insanının yazı ile tanıştığı ilk merkez olan ve geçmişi günümüzden 5 bin yıl öncesine dayanan Kültepe Kaniş-Karum ören yerinde ilk bilimsel kazılar, 1948 yılında Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından başlatılmıştı.

Merkezden bugüne kadar 50 bine yakın yazılı kil tablet ve arkeolojik eser çıkartıldı. Eserlerin büyük bir çoğunluğu, Kayseri'de yeterli müze olmaması nedeniyle Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne götürülerek burada depolanıp sergileniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 29
  • murat işleyen 13 yıl önce Şikayet Et
    -. Ben Hastanede Piskopatlık Yapmadım Doktorlara Hemşirelere Bize Hizmet Edenlere Saygım Sevgim Vardır Ayrıca Sözüm Size Degil Bu Dediklerimi Yapanlara Emin Olunki Cok iyi Doktorlarda Var Çok Kötü Doktorlarda Var Kiminin Amacı Hizmet Kimi De Paramı Alayım Gerisi Beni ilgilendirmez Ölmüş Kalmış Tınlamaz Tavırlarında.
    Cevapla
  • hilal71 13 yıl önce Şikayet Et
    sayın editör. murat işleyenin bizzat adımı yazarak yaptığı hakaretleri,hastanelerde yaptığı-yapacağı psikopatlıkları yayınlayıp benim ona yazdığım cevabı yayınlamadığınız için teşekkür ederim.çok büyük bir iş başarmış oldunuz.bu gidişle ülkede gidecek doktor bulamayacaksınız.
    Cevapla
  • murat işleyen 13 yıl önce Şikayet Et
    hilal71. Bizim Hastalarımız Hastane Kapılarında Acillerde Ölürken Siz içerde Ayak Ayak Üstüne Atıp Kahve Vede Sigara içerseniz Mesai Ye 8 De Yerinee 9 10 Da Başlarsanız Paydosu 4 Ü 1 Dakka Geçirmezseniz Sizi Döverlerde Söverlerde Fazlasını Bile Yaparlar Benim Ablam Hastanede Acilde Ölüm Kalım Savaşı Verirken Koca Hastanede Doktor Bulamazsak Herşey Yapmak Da Hakkımız Sizinde Başınıza Gelecekler Hakkınız Ben 8 Kere Hastanede Yatttım Oldugum Bölümde Kaç Kişi Öldü Anladım Ki Hastanede Doktorlar için Hastalar Hiç
    Cevapla
  • hilal71 13 yıl önce Şikayet Et
    eksik bile söylemiş olabilirim. hatta bu tüccar aynı zamanda ülkesinde hem tüccar hem de siyasetçi olup direk kendisi gidip beyin ameliyatını olup,devlete fatura ettirmiş te olabilir.
    Cevapla
  • hilal71 13 yıl önce Şikayet Et
    söylediklerimi anlamadıysanız. yapabileceğim birşey yok.sanki burda her sağlık haberinde doktorlara hakaret edenler sizler değil,hastanelerin de sağlık ocaklarında önüne gelenin doktor dövdüğü veya tartakladığı veya küfürler edildiği ülke de türkiye değil.selimin yazdıkları bu ülkede oluyor benim yazdıklarım uganda da öylemi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak