'İstanbul'u işgalden Said Nursi kurtardı'

Üç gün süren Bediüzzaman Sempozyumu, Said Nursi'nin hayattaki talebelerinin sohbeti ile sona erdi. Salonda kadınların çoğunluğu dikkat çekince Risale-i Nur'un ilgili bölümü okundu. İstanbul'u işgalden Nursi'nin kurtardığı belirtildi.

'İstanbul'u işgalden Said Nursi kurtardı'
'İstanbul'u işgalden Said Nursi kurtardı'
GİRİŞ 07.10.2010 08:27 GÜNCELLEME 07.10.2010 08:27
Bu Habere 141 Yorum Yapılmış

Kemal Benek'in haberi

Üç gün devam eden 9. Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumu Bediüzzaman Said Nursi'nin hayattaki talebelerinin sohbeti ile sona erdi.

İstanbul Wow otelde bir araya gelen Mustafa Sungur, Abdullah Yeğin, Said Özdemir, Abdülkadir Badıllı, Salih Özcan, Mehmet Fırıncı hatıra, ders ve değerlendirmeleri ile programa renk kattı. Prof. Dr. Faris Kaya'nın kısa bilgilendirmesinin ardından İhsan Atasoy'un yönetiminde Nurcuların ağabeyleri sırasıyla konuştu.

ABDÜLKADİR BADILLI AĞABEY: İSTANBUL'U BEDİÜZZAMAN KURTARDI

İlk sözü alan Abdülkadir Badıllı İstanbul'un kurtuluş gününün kutlandığını hatırlatarak, "İstanbul'u kurtaran Bediüzzaman hazretleridir" cümleleriyle konuşmasına başladı. Badıllı, Hutuvat-ı Sitte eserine vurgu yaptı ve şunları söyledi: "İngilizler İstanbul'u işgal etmiş. Bediüzzaman o dönemde Darül Hikmetül İslamiye'de. İngilizlerin hıyanetini anlıyor. Bunun üzerine Hutuvat-ı Sitte adlı eserinin 50 bin Tükçe, 50 bin Arapça basarak İstanbul'un her tarafına dağıtıyor. Ulemanın büyük çoğunluğu işgalci İngilizlerin aleyhine dönüyor. Kuvay-ı Milliye kuvvet buluyor. Hem İstanbul hem Anadoluyu kurtuluyor. Kimse İstanbul'u biz kurtardık demesin, Bediüzzaman kurtardı."

SALİH ÖZCAN AĞABEY: KİMSE BENİM KABRİMİ BİLMEYECEK

İkinci sözü Salih Özcan aldı. Bediüzzaman'la olan görüşmelerini anlatan Özcan  şunları söyledi: "1949 yıllarında Hulûsi Ağabey (Yahyagil) bize, Üstad Bediüzzaman'dan bahseder ve Küçük Sözler'den okurdu. Afyon'da olduğunu söyler ve bizi Üstadı ziyarete teşvik ederdi. O sene liseyi bitirdim. Tatilde Emirdağ'a Üstadın ziyaretine gittim. Dedem bana o zaman izin vermişti. Mehmed Çalışkan'a giderek beni Üstada götürmesini istedim. Üstad bizi kabul etti. Dizlerinin üzerinde doğruldu, kalktı, 'Gel, Seyyid Salih! Gel' diye beni  kucakladı. Ellerinden öptüm, başımdan tuttu. Dedemin, Hulûsi Ağabeyin selâmlarını, hürmetlerini söyledim. Yanımızda bulunan Mustafa Acet'le Mehmet Çalışkan'ı dışarı çıkarttı. 'Ben yüzbinlerce seyyidi beklerken sen geldin' dedi. Ben kendilerinin seyyid olup olmadıklarını  sordum.Annem Hüseynî, babam Hasenî'dir' dedi. Sonra da, 'Ben de seyyid sayılır mıyım?' diye tebessümle sordu. Ben de, 'Hem de çift taraftan seyyidsiniz' dedim.

"1954 yılının yazı idi. Emirdağ'da Mustafa Acet, Sâdık ve ben, Üstadla birlikte dağa çıkıyorduk. Bir ağacın altına gelince, Üstad orada yarım saat kadar durdu ve tefekkür etti. Sonra bizi yanına çağırdı ve şunları söyledi: Keçeli, keçeli! Kimse benim kabrimi bilmeyecek. Sen de bilmeyeceksin. Ben senin memleketinde vefat etmek isterim. Halilullahın civarında ölmek isterim."

MUSTAFA SUNGUR: RİSALE-İ NUR KUR'ANDAN ALDIĞI DERSİ VERİYOR

Rahatsızlığına rağmen sempozyuma katılarak büyük ilgi gören Mustafa Sungur ise gördüğü manzarayı değerlendirdi. Risale-i Nur'un dünyanın her atarfında okunduğunu belirten Sungur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Risale-i Nur Kur'andan aldığı dersi veriyor. Risale-i Nur bütün cihanda teenni ediliyor. Üstad, 'Risale-i Nur Kur'an'ın malıdır. Ben Kur'an'ın hizmetindeyim. Bu en büyük meseledir. Ben gidececeğim Risale-i Nur bakidir" derdi. Üstadın her dediği çıkıyor. Alah naşirlerden, talebelerden razı olsun. Üstad manen aramıza yaşamaktadır. Hiç ayrılık yok. Dünyanın her tarafında sadık Saidler, kahramanlar var. Risale-i Nurlar dünyanın her tarafında gönderildi. Her tarafta nurun bayramı oldu. Bugünleri de gördük çok şükür."

Sungur salonda hanımların daha fazla olduğunu görünce Risale-i Nur'daki hanımlarla ilgili bölümün okunmasını istedi. İlgili bölümü Muhammed Nur Sungur okudu.

SAİD ÖZDEMİR AĞABEY: ALEM-İ İSLAMIN KAPISI TÜRKİYE'DİR

Risale-i Nurların neşrinde önemli hizmetlerde bulunan Said Özdemir hatırlarından bir kısmını anlattı:

"Üstada muhabbetim vardı. Bir ara Hicaz'a gitmeye niyetlendim. Kitaplarımı sattım. O sırada Diyanette İskender Göçer diye biriyle tanıştık. Bu zatla aramız çok iyiydi. Hârika şeyler gördüğünü anlatıyor, bütün peygamberlerin hayatlarını gözlerinin önüne getirildiğini, hangi peygamber nerede, nasıl mücadele ettiğini  kendisine gösterildiğini söylüyordu. Kendisine sürekli mânevî telkinat yapıldığından bahsediyordu. Âl-i Beyt kendisiyle meşgul oluyormuş. Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin kendisine harp talimi yaptırıyorlarmış. Hz. Âlişe ve Hz. Fâtıma da kendisine cübbe ve takke takıyorlamış ve ileride mehdi olacağını, Mekke'den çıkıp bütün dünyayı ıslah edeceğinin söylüyorlarmış. Bu arada ben de gençlik sâikasıylı âdeta ona intisap ettim. Aramızdaki münasebet şeyh mürit gibi idi. 'Mehdiyi bulduk' diye ona çok yakın alaka peyda  ediyordum.

"Bir ara Konya'ya gideceğini , bir ay kadar orada kalacağını, bazı işlerinin olduğunu söyledi. Birlikte gittik. O anlatıyor, ben dinliyordum. Her zaman Hz. Peygamberle görüştüğünü anlatıyordu. Bir taraftan da içimde şüphe vardı. 'Acaba' diyordum, 'doğru yolda mıyım?' Bunu bilse bilse Bediüzzaman Said Nursî bilir diye Üstada gitmek için o şahsı da ikna ettim. Peder de önceden tembihlemişti, 'Gideceğiniz zaman bana da haber verin' diye. Üçümüz yola çıktık, Isparta'ya Konya yoluyla gittik. Yatsıdan sonra Isparta'ya varıp Üstadın evini aradık ve bulduk. Ben, 'Geceleyin otelde kalıp sabah gidelim' dediysem de, peder 'Hemen gidelim' dedi. Fitnat Hanımın sahibi bulunduğu Üstadın evine gittiğimizde, o şahıs, 'Ben mehdiyim, peygamberlerin selâmı var, görüşmek istiyorum' dedi. Kapıya çıkan Sungur Ağabey ise, Üstadın istirahatte olduğunu, bu saatte rahatsız edemeyeceklerini söyledi ise de dinlittiremedi. O gitti, Bayram Ağabey geldi. O şahıs aynı şeyleri ona söyledi. O da Üstadı bu saatte rahatsız edemeyeceğini söyleyerek yarın gelmemizi istedi. Bunun üzerine kızdı, 'Nasıl olur, ben buraya kadar gelirim de görüştürmezsiniz, içeri almazsınız, bir daha da gelmem' dedi.

"Otele gittik. Sabaha doğru bir rüya gördüm. Rüyamda Üstadın huzurundayım. Üstad, İskender'in başına eliyle bir çarpı işareti yaptı. Sabah namazından sonra Üstad, Ceylan Ağabeyi bize yollamış. Nerede olduğumuzu onlara söylemiştik. Ceylan Ağabey, 'Üstadım acele sizi istiyor. Yalnız üç kişi değil, iki kişi geleceksiniz' dedi. O şahıs 'Ben zaten gelmiyorum' dedi. Biz iki kişi gittik. Üstad bizi kucakladı. Ve '70 senedir oradan (Tillo'dan) bir yardımcı vermesi için Allah'a dua ediyordum ve bir yardımcı bekliyordum. Allah sizi bana yolladı' dedi. Ve 'Sizi Arabistan v.s. yerler namına da kabul ettim' dedi.

"Ben ise Hicaz'a gitmek istediğimi söyleyince 'Niye?' diye sordu. 'Efendim' dedim, 'memleketin halini görüyorsunuz. Gittikçe daha fenalaşacak. Orada olsam çocuklarım da kurtulur, ben de' dedim. "Kardeşim', dedi, 'Ben orada olsam buraya gelirdim. Alem-i İslâm kapısının kilidi Türkiye'dir. Bu kilit bu kapıyı Âlem-i İslâm üzerine açar. Kat'iyen buradan gitmek için izin yok' dedi.

MEHMET FIRINCI AĞABEY: ÜSTAD MÜSBET HAREKETİ ANLATTI

Bediüzzaman'ın İstanbul'a son gelişini anlatan Mehmet Fırıncı, "müsbet hareket" prensibine vurgu yaptı. Fırıncı ağabey şöyle konuştu: "Üstad 1960'ın 1. günü İstanbul'a geldi. Ders yaptı. 'Katiyyen menfi hareket istemiyorum. Prensibim, düsturum müsbet harekettir' dedi. Bundan sonra Risale-i Nur'la cihad-ı manevi başlamıştır. Tevacüz olursa müdafaa edilir."

Said Özdemir ağabeyle olan bir hatırasını da aktaran Fırıncı ağabey, Ceylan ağabeyin şiirini okudu. Tebessüm ettiren hatıranın ardından Fırıncı ağabey, "Cenab-ı Hak, hepimizi Nurların neşrinde, insaniyetin saadeti için çalışmayı devam ettirsin" duası ile konuşmasını bitirdi.

ABDULLAH YEĞİN AĞABEY: SADECE ALLAH'TAN İSTEYİN

Son konuşmacı Abdullah Yeğin, özellikle uzak diyarlardan gelen misafirlere dikkat çekti. İmansız dünya ve ahiret saadetinin imkansız olduğunu vurgulayan Yeğin ağabey, kısa konuşmasının ardından Risale-i Nur'dan kısa bir ders yaptı. Yeğin  "İmanımızı taklidden tahkike çevirmeliyiz. Biz de Risale-i Nur okumaya çalışıyoruz. Allah bizleri Peygamberimize layık ümmet, Üstadımıza layık talebe eylesin. Benden dua isteyenlere diyorum ki; Her yerde Allah var mı? Var. Allah her yerde hazır ve nazır mı? Evet. O zaman sadece Allah'tan isteyin. İhlas Risalesini 15 günde bir okumaya dikkat edin. Bir defasında Üstadın yanında ayakta ellerim birleştirilmiş bir şekilde hürmetle duruyordum. Üstad, 'Allah'a, Peygambere, Kur'an'a hürmet et. Ben hürmet istemiyorum. Hangi sayfaya baksanız beni değil Kur'an hizmetkarını görürüsünüz' dedi. Allah hepimisi ihlas dairseinde talebeliğe kabul etsin" dedi.  

Nur talebelerinin konuşmasından sonra İhsan Atasoy Kur'an-ı Kerim okudu. Beyaz Rusya müftüsü Rusça, Said Özdemir ise Risale-i Nur'dan hareketle Türkçe dua etti.

(Risalehaber)

YORUMLAR 141
  • hasan zafer gülten 13 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul. İstanbul sahillerinde düşman gemileri,İstanbul işgal edilmiş,ve bir gemide Atatürk meşhur sözünü söylüyor geldikleri gibi giderler- ikinci kurtuluşu kimin gerçekleştirdiği belli olmuyor mu.
    Cevapla
  • hasana 13 yıl önce Şikayet Et
    barış yılmaza. yorumunu görünce isabet oldu. bende tam bir yer okumuş sonra senin yazını gördüm ki radyo ile ilgili soru sormuşsun. okuduğum yerde radyodan şöyle bahsediyor. radyo büyük bir nimet iken maslahat-ı beşeriyeye sarf edilmek ile bir manevi şükür iktiza ettiği halde beşte dördü hevesata, lüzumsuz malayani şeylere sarf edildiğinden tenbelliğe, radyo dinlemekle heveslenmeğe sevkedip çalışmanın şevkini kırıyor. vazifei hakikiyesini bırakıyor. diyor. gördüğün gibi radyodan büyük bir nimet diye bahsediliyor.
    Cevapla
  • biraz insaf 13 yıl önce Şikayet Et
    YORUMCU!. bende seyyidlere ait bağdat kadısının mührünü taşıyan şecere var. sen ne seyyidliğinden bahsediyorsun? seyyid olsa seyyid olan mürşidlere talebe olur, ilham geldi deyip kendi kafasına göre Kuran-ı kerime yorum yapmazdı. Kastamonu Lahikası 77. mektuba bak. Zulümle ölen gayrimüslimlere bir nevi şehit denebilir ibaresi hangi islam aliminin kitabında yazıyor. Bu kadar da olmaz yahu! Kuran-ı kerim okumazlar, hadisleri sünnetleri islam alimlerini bir kenara bırakırlar. sonra hristiyana şehit derler! yok artık
    Cevapla
  • Yusuf Süleyman 13 yıl önce Şikayet Et
    ABD´DEN KULAGINA ÜFÜRÜLEN NUR YÜZLÜ KARDESLERIM MEHDI ISTANBUL´DA!. Birakin ABD´linin pesinden gitmeyi!Siz MEHDI´ye mi uyacaksiniz yoksa DECCAL´e mi?Artik karar zamanidir!Kiyamet yakindir!Zaman ZAMAN okuma zamani degil VAKIT´in kiymetini bilme ve sizi de helaka sürükleyen DECCAL´e degil MEHDI´ye uyma zamanidir!Kiyametin 2120 kopacak olmasi sizi tedirgin etmiyor mu?Mehdi öldü yada gelse bile sahsi manevisi gelecek gibi hikayelerle kandirildiginizin farkina ne zaman varacaksiniz?MEHDI ISTANBUL´DA!Antenleri ABD´ye degil ISTANBUL´a cevirin!Göreceksiniz IMANINIZ ARTACAK!
    Cevapla
  • se26 13 yıl önce Şikayet Et
    barış beye. asla öyle bir ifadesi yok hüve nüktesi ayrıca emirdağ lahikasında radyo ile ilgili meseleler izah edilmiştir radyonun Allahın bir lütfu olduğunu bu lutfu hayırda Kuran- Kerim dinleyerek KUran dersleri dinleyerek ve insanlığın yararına kullanarak buna şükür edileceği ve radyodaki seslerin nasıl Allahın KUdret ve İradesi ile havadaki atomların hareket ettiği anlatılıyor ama asla sizin sorduğunuz şekilde bahsetmiyor tavsiyem oraları okuyun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı