Halkalı, Aşure Matemi'ne hazırlanıyor

Halkalı Aşure Meydanı'nda gerçekleştirilecek olan Evrensel Aşure Matem Merasimi'nde, ilahileri Azerbaycanlı ''Vatan İlahi Grubu'' seslendirecek.

Halkalı, Aşure Matemi'ne hazırlanıyor
Halkalı, Aşure Matemi'ne hazırlanıyor
GİRİŞ 09.12.2010 10:48 GÜNCELLEME 09.12.2010 10:48

Bu yıl 16 Aralık Perşembe gününe denk gelen Muharrem Ayının 10. gününde her yıl gerçekleştirilen, Evrensel Aşure Matem Merasimine, Caferilik İnancını Tanıtma, Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından Azerbaycan'dan davet edilen Vatan İlahi Grubu üyeleri, AA muhabirinin sorularını cevapladı.

Grup adına açıklamada bulunan grup kurucusu Rıza Yiğitoğlu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den Evrensel Aşure Matem Merasimi için Türkiye'ye geldiklerini ve Muharrem Ayı boyunca da kalacaklarını söyledi.

Yiğitoğlu, bu süre içerisinde, mescitlerde, camilerde programlar gerçekleştireceklerini belirterek, Kutlu Doğum haftası programlarında, Ramazan ayında da ilahilerini seslendirdiklerini ifade etti.

Aşure Matemi'nde de bulunduklarını dile getiren Yiğitoğlu, gruptaki tüm üyelerin konservatuvardan mezun olduğunu belirtti.

Yiğitoğlu, grup üyelerinin musiki birikimleri ve bilgileri olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

''Azerbaycan'ın başkenti Bakü, 2009 yılında UNESCO tarafından İslam Kültürü Başkenti olarak ilan edildi. O zaman bizi kültür başkanları davet etmişti. Biz orada da bulunduk. 25 ülkeden gelen kültür başkanlarının da yer aldığı buluşmada ilahilerimizi okumuştuk. Gurubumuz 4 kişiden oluşuyor. Ben Türkiye'ye bir kaç kez gelmiştim. Ancak grupla beraber ilk defa geliyoruz. İnşallah bundan böyle önemli diğer programlar için de geleceğiz. 2 gün önce Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin davetlisi olarak orada eserleri seslendirdik.''

''BEN AŞURE'Yİ İSTANBUL'DA KEŞFETTİM''

Rıza Yiğitoğlu, bir iki yıl önce Türkiye'ye gelip Aşure Matemi'ne katıldığını ve o zaman matemde bulunan Caferi gençlere, ''Ben Aşure'yi İstanbul'da keşfettim'' dediğini söyledi.

İstanbul'un kendileri için çok farklı olduğunu dile getiren Yiğitoğlu, ''Azerbaycan, Türkiye kadar büyük bir ülke değil. Ancak Azerbaycan'da da biz Aşure programlarını dededen, babadan görmüştük. Bizim kanımızda var bu. Ancak Türkiye'deki merasimler daha büyük'' dedi.

''BU SESİ ALLAH VERDİ''

Yiğitoğlu, grubun tam olarak geçen Ramazan ayında bir araya geldiğini belirterek, ilahinin musiki bilgisiyle okunmasına çok önem verdiklerini belirtti.

''Öyle bir grubum olsun ki bu bilgilere sahip olsun diyordum. Bu kardeşlerimiz de bu bilgilere sahip. Onların böyle olması benin çok hoşuma gitti, sonra beraber çalışmaya başladık. Grup bu şekilde kuruldu'' diye konuşan Rıza Yiğitoğlu, şöyle devam etti:

''Türkiye, İslami değerleri yaşatan güzel bir ülke. Çok sevdik Türkiye'yi biz. Burada Müslümanları çok coşkulu gördük. Ancak önceden Türkiye için, dini yaşantı bakımından daha Avrupai olduğu düşüncesine sahiptik. Neden İlahi diye sorarsanız da, sonuç olarak bu sesi Allah verdi ve biz bunu Allah yolunda kullanmak istiyoruz. Sonuçta biz Allah'a dönmek için yaratıldık. O yüzden de dünyada da Allah için çalışmak gerektiğini düşünüyoruz.''

Evrensel Aşure Matem Programında ilahileri seslendirecek olan Vatan İlahi Gurubu, 16 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilecek programa kadar çeşitli organizasyonlara katılacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'