Harem'de yabancı fantezisine geçit yok

Aralarında Amerikalıların bulunduğu bir grup yabancı Harem Dairesini otel gibi kiralamak istedi. resmi bir şekilde Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya iletilen teklif Ortaylı'yı çileden çıkardı. Ortaylı teklif sahiplerine şu cevabı verdi:

Harem'de yabancı fantezisine geçit yok
Harem'de yabancı fantezisine geçit yok
GİRİŞ 06.01.2011 13:32 GÜNCELLEME 06.01.2011 13:32
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Hülya Karabağlı'nın haberi

Prof. Ortaylı, Topkapı Müzesi'nin haremini otel gibi kiralamak isteyen bir grup yabancıya 'çok terbiyesizce' davrandığını söyledi

Topkapı Sarayı Müze Müdürü Yusuf Benli ile Müze Başkanı Prof. İlber Ortaylı arasında "Yetkiler ben de" tartışması sıcaklığını korurken, bir grup yabancı Harem Dairesini otel gibi kiralamak istedi. Üstelik bu talep resmi bir şekilde Ortaylı'ya da iletildi.

Aralarında Amerikalıların bulunduğu grup Harem'de parasını ödeyerek kalmak istediklerini iletince Ortaylı sert tepki göstererek talep sahiplerine "Eğitimsiz adamlarsınız" dedi

Harem Dairesi'nin kiralanmasına ilişkin SABAH'ın sorusuna "Evet, bu taleple gelindi" diyen Prof. İlber Ortaylı, şöyle konuştu: "Ben de kendilerine çok terbiyesiz davrandım. 'Eğitimsiz adamlarsınız' dedim. Olmadık insanlar olmadık işler yapar. Harem hiç kimsenin ulaşamayacağı, özel bir yer. Bu müzenin en can alıcı alanı için böyle bir talep söz konusu bile olmamalı."

KREMLİN ÖRNEĞİ

Topkapı Sarayı Müzesi'nde kiralama yapılamayacağını, bunun hiçbir biçimde müze statüsündeki bir yerde olamayacağını anlatan Ortaylı, "Bu adamlar, nasıl oluyor da bu taleple buraya geliyor? Kremlin Müzesi'nde, Louvre Müzesi'nde konaklama olur mu?" dedi.

Böyle bir durumun kabul edilebilir olmadığını anlatan Ortaylı, "Asıl önemli olan bu adamların arkasında kimlerin olduğu. Sadece Amerikalılar değil başka yabancılar da bu talepte bulunuyor. Peki, kim bunları bu işe yönlendiriyor?" diye sordu.

Topkapı Sarayı Müze Müdürü Yusuf Benli ile Müze Başkanı Prof. İlber Ortaylı arasında yetki tartışmasının da Haremin kiralanması konusunda başladığı öne sürüldü. Ancak Ortaylı bu soruya, "Ben bunu size doğrulamam" derken, Benli telefonlara yanıt vermedi.

SABAH

YORUMLAR 33
  • Osman Gazibey 13 yıl önce Şikayet Et
    yahu editör ben sana ne diyeyim?. Şuna buna laf ediyoruz lafın başını sonunu traşlıyor diye ama Maaşaallah sizinde aşağı alır yanınız yok!Sadece başı sonu değil ortalarıda hışmınıza uğruyor!Neticede anlaşılmaz, ipe sapa gelmez saçma sapan bir şey oluyor!Yayınlamayacaksan hiçbirirni yayınlama kardeşim!Ne bu ya!!!Yazıyı kırpık kırpık etmişsiniz!!!Ben anlamadım kendi yazdığım yazıyı!Yazının seri olduğu belli!Ama başı yok sonu yok!!!Bu nasıl iş böyle!!!Sakıncalı yazıda değiller!İnsanı vakit geçirmek için yazdığına,yazacağına pişman ediyorsunuz!
    Cevapla
  • Osman Gazibey 13 yıl önce Şikayet Et
    harem hakkında bilinen sınırlı bilgiler -2-. 6-Haremden çıkmış ve Paşalarla evlendirilmiş olan Cariyelerin sahip oldukları yüksek meziyetler Haremin bir ...... değil bir OKUL olduğunun en bariz göstergesidir! Meselâ Haremden çıkmış bir Cariye çok iyi bir Dini Eğitim ve Öğretimden geçmiş olduğundan çok iyi düzeyde Dini Bilgiye sahip olurdu! Yine Kezâ bizim dilimizi ve kültürümüzü çok iyi öğrendiğinden ona dair eserleri eve gelen yorgun Paşa eşine mütalaa ederdi!
    Cevapla
  • Osman Gazibey 13 yıl önce Şikayet Et
    HAREM HAKKINDA BİLİNEN SINIRLI BİLGİLER !!!. 1-Haremin başında Valide Sultan bulunur! 2-Padişahın Kızları, Kızkardeşleri vs. Haremde bulunur! 3-Haremağası denilen kişi Haremin içine nüfuz edemez, sadece Haremin dışişleri ile ilgilenir! Haremde gezebildiği bölge sınırlıdır! 4- Gerek Padişahın kızkardeşleri ve gerekse Hareme girmiş pek çok Cariye Paşalarla evlendirilmiştir! 5- Cariye Kadın Köle demektir! Ama Seks kölesi değil!
    Cevapla
  • Osman Gazibey 13 yıl önce Şikayet Et
    HAREM HAKKINDA BİLİNEN SINIRLI BİLGİLER. .Peki ama acaba işin aslı öylemidir? Harem, dışarıya kapalı olduğundan dolayı içeriye girmek ve görmek mümkün değildi! Orada görevli olan yada bulunanlardanda orada ki yaşamı anlatan herhangi bir bilgi yada Hatıra varid olmamıştır! Hal böyle iken bu Harem ile ilgili Fantezi dolu sözde bilgiler neye dayanmaktadır? İşkembe-i Kübraya mı? Nerede kaynağınız?Hangi kaynağa, hangi bilgiye dayanarak bunları yazıp çizebiliyorsunuz?Harem müessesesi hakkında bilinenler şunlardır
    Cevapla
  • Osman Gazibey 13 yıl önce Şikayet Et
    HAREM HAKKINDA BİLİNEN SINIRLI BİLGİLER !!! -3-. Hasılı Kelâm Haremde ki Cariyelerin neredeyse tamamına yakını ya Vezirlerle, ya Beylerbeyleri, Valiler ile yada Kadı, Kazasker, Şeyhülislâmlar ile veya Saray ile arası iyi olan Alimler ve Meşayih ile evlendirilirdi! Gerçi içeriğini tam bilemiyorum ama zannımca Batıda kurulan bu Lady Okulları Haremden esinlenerek kurulmuştur!!! Peki ama niçin özellikle güzel kızlar Hareme katılırdı? Değilmi ama?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adalet Bakanı Tunç'tan son dakika parti kapatma açıklaması
Adana’da pitbull cinsi köpek vahşeti!