Bakan Günay Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nda

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Tarihimize ne kadar sahip çıkarsak, geleceğimize de o kadar sahip çıkmış oluruz'' dedi.

Bakan Günay Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nda
Bakan Günay Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nda
GİRİŞ 07.01.2012 18:26 GÜNCELLEME 07.01.2012 18:26

Bakan Günay, Van ve Erciş'teki incelemelerin ardından, Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Tarihi Ahlat Selçuklu Mezarlığında incelemede bulundu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan tarafından yapılan kazı çalışmalarının ardından onarılan mezar taşlarını inceleyen Bakan Günay, daha sonra yapımı devam eden yeni Ahlat Müzesi ve Selçuklu Mezarlığı Karşılama Merkezi inşaatını gezdi.

Mezarlıktaki çalışmalar hakkında açıklama yapan Günay, şunları söyledi:

''Bakanlığımıza ait yapıların sorunlarını ve orada yaptığımız düzenlemelerin halka ne türlü yansıdığını görmek için Van ve Erciş'e geldim. Gelmişken gün ışığından yararlanarak, Ahlat'a geçmeye çalıştım. Biliyorsunuz bizim Türk İslam kültürümüzün Anadolu'daki en temel noktalarından, giriş kapılarından ve en önemli noktalarından birisi dünyanın en büyük İslam mezarlığı bu bölgede. Kaç yıldan bu yana da konuyu yakından takip etmeye çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız da burayla ilgileniyor. Sayın Başbakan da ilgileniyor. Onların ilgilerine minnettarım. Bakanlık olarak burada radikal bazı önlemler aldık. Yeni kazı ekibiyle daha yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Çevre düzenlemesini elden geçirmeye dönük bir planlamamız var. Bütünüyle bir koruma duvarı yapıyoruz. Yürüme yolları düzenlemeye çalışıyoruz. Kazı ekibimiz aracılığıyla da bütün bu mezar taşlarını ayağa kaldırmaya, ayağa kaldırılanları da iyileştirmeye çalışıyoruz. Bunları koruyucu maddelerle de ileriye taşımak istiyoruz. Tarihimize ne kadar sahip çıkarsak, geleceğimize de o kadar sahip çıkmış oluruz.''

-''Mezarlık dünya mirasları aday alanları arasında''

Ahlat'taki mezarlığın tarihin en önemli mekanlarından, en önemli miraslarından bir tanesi olduğunu belirten Bakan Günay, mezarlığın dünya mirası aday alanları arasında yer aldığını ifade etti.

Bakan Günay, şunları kaydetti:

''Önümüzdeki yıllarda buradaki çalışmalarımızı tamamlayınca, İnşallah mezarlığı dünya mirası kalıcı listesine, UNESCO kalıcı listesine aldırmaya çalışacağız. Karşılama merkezimiz var. O inşaatımız da gayet mükemmel ve iyi bir şekilde ilerliyor. Kısa bir süre içinde, galiba üçüncü kez burada geldim. Birkaç ayda bir buraya gelmeye ve buradaki çalışmaları yakından takip etmeye çalışacağım. Bunun dışındaki günlerde de il birimlerimizden başlayarak, arkadaşlarımız konuyu yakından takip edecek. Şu anda son birkaç aydaki çalışmalardan memnunum. İnşallah önümüzdeki süreçte hızla devam eder. 2012 yazının sonunda, ekim aylarına geldiğimizde, burada çok ciddi bir değişikliği, gelişmeyi ve iyileşmeyi hep beraber göreceğiz.''

-''Van'da çalışmalarımız sürecek''

Van ve Erciş'te yaşanan depreme rağmen, bölgeye olan ilginin azalmayacağını anlatan Bakan Günay, bu çevreyi Türkiye'nin önemli turizm çekim merkezi haline getireceklerini yüksek sesle ifade ettiklerini kaydetti.

Son bir kaç yıldır Van'da turizm fuarı yapmaya çalıştıklarını anımsatan Bakan Günay, şöyle konuştu:

''Buna ara vermeyeceğiz ve devam ettireceğiz. Van'da tekrar aynı çalışmaları sürdüreceğiz. Van'ı ben tek başına düşünmüyorum. Erciş'teki Çelebibağ Mezarlıkları, Ahlat, Adilcevaz, Tatvan, Edremit'i bütünüyle düşünüyorum. Van Havzasını, gelecek yıl Türkiye'de Doğu Anadolu'nun değil, sadece bütün Türkiye'nin bildiği ve bütün bölge ülkelerinin bildiği bir turizm merkezi haline getirmeye çalışacağız. Burada çok önemli tarihi eserlerimiz var. Kış sporları imkanlarımız var. Yazın denize girebilecek, bir denizimiz var. Bin 700 metre yükseklikte yazın denize girilebilecek bir krater gölü var. Çok önemli zenginliklerimiz var. Üzüntüyle söylemem gerekir ki, Türkiye de çok büyük bir nüfusun bundan haberi yok. Burada, bu coğrafyanın tarihi zenginliğinden, bu coğrafyanın doğal güzelliğinden insanların haberi yok.''

Depremin bir musibet olduğunu ancak depremle birlikte ülkenin ve dünyanın Van'a olan ilgisinin arttığını kaydeden Bakan Günay, ''Depremin bir musibet, bin nasihat ilişkisi var. Yani şerden bir hayır çıkarmak şeklinde. Deprem, Türkiye'nin ve dünyanın bölgeye ilgisini, bir ölçüde teşvik etti. Burada ne olduğunu insanlar öğrenmeye araştırmaya başladı'' dedi.

Bütün bakanlıkların, bütün gücüyle, Sayın Başbakan'ın talimatıyla, bölgeyi ayağa kaldırmak için çalıştığını açıklayan Bakan Günay, bunun için çalışmaya da devam edeceklerini belirtti.

Bakan Günay, ''Birkaç yıl sonra İnşallah hem depremin yaralarını sarmış olacağız hem de bu coğrafyayı Türkiye'nin özel bir turizm ilgi alanı haline getireceğiz. Mutlaka getireceğiz. Buna bütün kalbimle inanıyorum. Bu inancımın sözde olmadığını elimden geldiği kadar fiile dönüştüğünü de yakın takip eden arkadaşlar biliyorlar. Hep beraber sonuçlarını göreceğiz'' şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ceketin güzel diyen kişiye alev silahıyla saldırdı: Görenlerin kanı dondu
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı