Efes Antik Kenti kazılarında yeni dönem

Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti, Ayasuluk, St. Jean Bazilikası ve iç kalede yapılan kazı çalışmalarında 2012 sezonu başladı.

Efes Antik Kenti kazılarında yeni dönem
Efes Antik Kenti kazılarında yeni dönem
GİRİŞ 29.05.2012 07:27 GÜNCELLEME 29.05.2012 07:27

Senem Yazıcı'nın haberi 

Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti, Ayasuluk, St. Jean Bazilikası ve iç kalede yapılan kazı çalışmalarında 2012 sezonu başladı.

Doç. Dr. Sabine Ladstatter'in başkanlık ettiği Efes Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları, kenti en görkemli yıllarında olduğu gibi denizle buluşturacak ''Kanal Projesi'' kapsamında Liman Caddesi olarak adlandırılan bölgede yoğunlaştırıldı. Ayasuluk ve Kale kazı ekibi, 2007'de konulan hedef doğrultusunda iç kaleyi bu yaz sonunda ziyarete açmayı planlıyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü ''Kanal Projesi'' kapsamında Pamucak bölgesinde oluşturulacak iskele ile Efes Antik Kenti'nin alt kapısı arasındaki kanalın temizlenmesinden sonra antik dönemleri anımsatacak teknelerle turistlerin denizden Efes'e taşınması öngörülüyor.

Efes kazılarından sorumlu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilisi Filiz Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Efes'i oldukça yoğun bir programın beklediğini, 25 Ocak'ta başlayan ''Kanal Projesi'' çalışmaları kapsamında, toprak altında kaybolan kanal güzergahını açığa çıkarmak amacıyla drill sondaj çalışmaları ile yer altı araştırmaları yapıldığını söyledi.


-''Rıhtım duvarları ile sütunlar görülebilir hale geldi''-

 

Efes Müzesi Müdürlüğü'nce kanal boyunca yapılan bitki temizlik çalışmasının alanın tarihsel ve arkeolojik olarak zenginliğini ortaya koyduğunu, rıhtım duvarları ile sütunların görülebilir hale geldiğini bildiren Öztürk, ''Yaptığımız çalışmalar da alanın tarihsel gelişimi ve arkeolojik durumuna açıklık getirecek'' dedi.

Öztürk, Liman Caddesi olarak bilinen ''Arkadiane Caddesi''nin batı bölümü ve orta liman kapısı çevresinde Efes Vakfı'nın da desteğiyle 5 Mart'ta kazı çalışmalarına başlandığını belirterek, şunları söyledi:

''Genişliği 11 metre olan caddenin iki tarafı 5 metre derinliğinde sütunlu galerilerle donatılmıştır. Bu galerilerin arkasında Liman Caddesi'ne bakan dükkanlar var. Caddenin altında kanal sistemi bulunmaktadır. Cadde, MS 6. yüzyılda gece ışıklandırmalarıyla donatılmıştır. Orta liman kapısından caddeye girişte yalnızca dükkanlar, galeriler değil büyük bir liman kentinde bulunabilecek işlikler, depolar da yer alıyor.''

 

Ayasuluk, St. Jean Bazilikası ve iç kaledeki kazıların başkanlığını yürüten Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı ise 2007'de kalenin bu yıl ziyarete açılacağının sözünü verdiklerini hatırlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Selçuk Belediyesi'nin desteğiyle sur duvarlarının ayağa kaldırıldığını, gezi güvenliğinin sağlandığını ifade eden Doç. Dr. Büyükkolancı, verdikleri söz doğrultusunda kaleyi ekim ayında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da davetli olduğu törenle ziyarete açmayı planladıklarını kaydetti.

Büyükkolancı, kalenin açılmasıyla Efes'te turizm hareketliliğinin artacağını belirterek, şöyle konuştu:

''Kalenin tamamlanmasıyla St. Jean Bazilikası da yeni bir boyut kazanacak. Kale, St. Jean, İsabey Camisi ve Artemis Tapınağı'nı içeren ikinci bir güzergah da gelecek yıllarda tamamlanmış olacak. Bu yıl çalışmalarımız 7,5 ay sürecek. Bunun 3,5 ayında kazı çalışmalarına, kalan sürede restorasyona ağırlık vereceğiz. St. Jean kazılarında bu yıl ağırlıklı olarak sarnıç bölgesi kazılacak.''

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sena Nur Çelik Kanat Filistin'deki çatışmayı önlemek için çağrıda bulundu
TÜİK son verileri paylaştı! Hangi ilin nüfusu ne kadar oldu...