Dünyanın en uzun Kuran'ı Kerim'i şaşırtıyor

'Çin'de İslam Kültür ve Sanat Eserleri Sergisi' için Çin'den getirilen rulo şeklindeki Kur'an-ı Kerim büyük ilgi görüyor.

Dünyanın en uzun Kuran'ı Kerim'i şaşırtıyor
Dünyanın en uzun Kuran'ı Kerim'i şaşırtıyor
GİRİŞ 04.09.2012 15:11 GÜNCELLEME 04.09.2012 15:16

''Çin'de İslam Kültür ve Sanat Eserleri Sergisi'' için Çin'den getirilen, genişliği 1,15 ve uzunluğu 208 metre olan, 86 kilogram ağırlığa sahip rulo şeklindeki Kur'an-ı Kerim büyük ilgi görüyor.

İlk defa Çin dışına çıkarılmasına izin verilen 15. yüzyıla ait el yazması Kur'an-ı Kerimler ve yeşim taşına işlenen ayetler de serginin dikkati çeken eserleri arasında yer alıyor.

En uzun Kur'an-ı Kerim projesinin sahibi Xujun: ''Eserim Çin sanatını, yazısını, Çin'e özgü olan bazı kültürel değerleri İslam medeniyetiyle birleştiriyor''

''Türkiye'de Çin Kültür Yılı'' kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Çin Din İşleri İdaresi işbirliğiyle Fatih'teki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Çin'de İslam Kültür ve Sanat Eserleri Sergisi''nde, Çin'de farklı bakış açılarıyla hazırlanan İslam eserleri sergileniyor.

Sergide yer alan ve en çok ilgi çeken ''Dünyanın en uzun Kur'an-ı Kerim'i'' projesinin sahibi, Müslüman ürünleri üreten bir firmanın yöneticisi olan ve Çin'deki Müslümanların yaşadığı Ningşia Hui Özerk Bölgesi'nde yaşayan Yusuf Xujun, AA muhabirine sergide yer alan eserler hakkında bilgi verdi.

Eşi Selime Xujun'la Çinliler'e özgü yazı türü olan ''kesme yazı sanatı''nı kullanarak büyük bir Kur'an-ı Kerim yazmaya karar verdiklerini ifade eden Xujun, araştırmalar yaptıktan sonra projenin tasarımı için 7,5 ay sarf ettiklerini anlattı.

Xujun, Çin'e özgü kesme yazı sanatından yararlanarak İslam'ın kitabını, Kur'an-ı Kerim'i yazmaya çalıştığını belirterek, atalarının 1000 sene önce Çin'e gelerek, İslam'ı anlattığını ifade etti.

Bu sanatı ailesinden öğrendiğini ve aile büyüklerinden bazılarının da bu işlerle uğraştığını belirten Xujun, şöyle devam etti:

''Bu Kur'an-ı Kerim'i, Çin sanatını dünyaya anlatmak için yapıyorum. 1000 yıldır Çin kültürüyle İslam'ı yaşıyoruz. Çin'de 2008 Olimpiyatları'nda Çinliler hep bu yazıyı kullandı. Onlardan büyük bir ilham aldım. Bu Kur'an-ı Kerim'i yazmak için 70 kişiyi organize ettik. Bu eseri, 2,5 yılda tamamlayabildik. Eser, Çin'de kültür mirası listesine girdi. Giriş sayfası 1 metre 14 santimetre genişliğinde. Kur'an-ı Kerim'de bulunan 114 sayfayı simgeliyor. Bunu ipek üzerine yazdım. Çin'de kitaplar rulo halinde olurdu. Cilt cilt kitaplar rulo şeklinde sarılırdı. Bu yüzden eserim Çin sanatını, yazısını, Çin'e özgü bazı kültürel değerleri İslam medeniyetiyle birleştiriyor. Eserimle dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Müslüman kardeşlerime Çin sanatını da tanıtıyorum, onların Çin kültürünü de anlamasını istiyorum.''

Xujun, proje süresince manevi duygularının da yükseldiğini ve bu işten keyif aldığını sözlerine ekledi.

En uzun Kur'an-ı Kerim

Dünyanın en uzun Kur'an-ı Kerim'i unvanına sahip eserde, Çin'in Anhui eyaletinde üretilen pirinç kağıdı ham madde olarak kullanıldı. Kağıtların altına ipekten örtü çekildi.

Genişliği 1,15 ve uzunluğu 208 metre olan, 86 kilogram ağırlığa sahip rulo şeklindeki eser, dünyanın en uzun ve geniş formatlı Kur'an-ı Kerim'i olma özelliği taşıyor.

Çin dışına ilk defa çıktı

Farklı şekil ve tarzlarda yazılan 15. yüzyıla ait birçok el yazması Kur'an-ı Kerim de Çin tarihinde ilk defa bu sergi için yurt dışına çıkarıldı.

Zhibo, Ming ve Qing hanedanı dönemlerinde ait Uygur ve Hui hattatlarınca kaleme alınan Kur'an-ı Kerimler, özellikle Uygur Müslümanlarının Kur'an öğrenme sürecini yansıtan nadir eserler olmasıyla dikkati çekiyor.

Son yıllarda Çin'de yapılan Kur'an-ı Kerim tercümeleriyle ilgili bazı sunumların da gerçekleştirildiği sergide, Çince, Uygurca, Kazakça ve Kırgızca Kur'an-ı Kerimler de yer alıyor.

Yeşim taşı üzerine işlenen ayetler

Çin İslam Derneği Başkanı İmam Hilalidin Chen Guangay tarafından yeşim taşları üzerine yazılan ve daha sonra işçiler tarafından oyulan her biri 20 kilogram ağırlığındaki ayetler de serginin dikkati çeken eserleri arasında bulunuyor.

Çin'den getirilen farklı İslam eserlerinin yer aldığı sergi, 7 Eylül'e kadar ziyaret edilebilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?