Hasankeyf'in açılmasını dört gözle bekliyorlar

Batmanlı rehber çocuklar kale girişindeki mağaralarda çatlak oluşması nedeniyle ziyarete kapatılan Hasankeyf ilçesindeki tarihi Hasankeyf Kalesi'nin açılmasını dört gözle bekliyor.

Hasankeyf'in açılmasını dört gözle bekliyorlar
Hasankeyf'in açılmasını dört gözle bekliyorlar
GİRİŞ 29.10.2012 09:44 GÜNCELLEME 29.10.2012 09:51

Hasankeyf'in ziyarete kapatılmasının en çok kendilerini mağdur ettiğini belirten rehber çocuklar, tarihi alanın bir an önce ziyarete açılmasını istiyor. Okul harçlıklarını Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olmak üzere 4 dilde rehberlik yaparak kazanan Batmanlı rehber çocuklar tarihi alanın ziyarete kapatılmasından dolayı harçlık alamamaktan yakınıyor.

Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip antik kent Hasankeyf Türkçe, Kürtçe ve İngilizce olmak üzere 3 dilde yazılan tabelasıyla ziyaretçilerini karşılıyor, çocuk rehberler aracılığıyla da dünyaya tanıtılıyor. Yaşları 8 ile 15 arasında değişen çocuklar, ezberledikleri İngilizce ve Arapça metinlerle, Hasankeyf'in tüm tarihini bir çırpıda turistlere anlatıyor. Bu yolla okul harçlıklarını çıkartan çocuklar, ailelerine de ekonomik katkıda sağlıyor. Kayalara oyulmuş 5 bin mağarası, dünyanın ilk ve tek açılır kapanır taş köprüsü ve sarp kayalar üstüne kurulmuş evleri ile göz kamaştıran Hasankeyf, ziyarete kapatılmasına aldırış etmeyen ilçe çocukları, yerli ve yabancı turistlere tarihi kenti anlatıyor.

Kaymakamlığın açtığı kurslarda 20 gün eğitim gören çocuklar, antik kentin en önemli rehberleri durumunda. İlçeye gelen her turistin yanında biten çocuklar, birkaç dilde ezberledikleri kent tarihini kısa sürede anlatıyor. Çocukların, başarılı rehberliği, yerli ve yabancı turistleri şaşırtıyor. Yaşları 8 ile 15 arasında değişen yaklaşık 50 çocuk, günde bin 5–20 lira kazanıyor. Okul harçlıklarının yanı sıra doğru düzgün geliri bulunmayan ailelerine de ekonomik katkı sağlıyor.

Mehmet Fatih (9), Tamer Salkan (12), Ozan Salkan (10), Yunus Bıçakçı (12), Bilal Gezer (12), Veysi Kaya (8) ve 9 yaşındaki Ömer Kalkan çocuk rehberlerin sadece birkaçı. Sabahın erken saatlerinde ilçe merkezine inerek turistlerin gelmesini bekleyen, akşam geç saatlere kadar rehberlik yapan çocuklar, bu işten büyük zevk alıyor.

9 yaşındaki Bilal Gezer, okul harçlığını kentin tarihini anlatarak çıkardığını belirtirken, Veysi Kara (8) ise yaptığı iş hakkında şunları söylüyor: "Hasankeyf'in güzelliklerini dışarıdan gelen yabancılara anlatmak çok hoşumuza gidiyor. Hasankeyf'in eski köprüsünü, mağaralarını, tarihi eserlerini anlatıyoruz. İnsanlar da buna karşılık bize para veriyor. Ancak Hasankeyf güvenlik nedeniyle ziyarete kapatıldı. Bu da en çok biz rehber çocukları mağdur etti. Yetkililerden tarihi kentin bir an önce ziyarete açılmasını istiyoruz."

Tamer Salkan (12) da Hasankeyf'in ziyarete kapatılmasından sonra gelen ziyaretçi sayısının azalması yanında gelen ziyaretçileri Hasankeyf'te dolaştıramadıklarından ve rehberlik edemediklerinden harçlık alamadıklarını belirtti. Salkan, "Okul harçlıklarımızı buradan çıkartıyoruz. Rehberlik bizim ekmek teknemiz, bu yüzden bir an önce ziyarete açılsın." diye konuştu. Yaptıkları rehberlikten turistlerin çok etkilendiğini vurgulayan Taner Şeker (12) ise "Bizim buraları anlatmamıza turistler çok şaşırıyorlar" diyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tesla'dan Türkiye'ye özel model: Fiyatı yarı yarıya düştü
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var