Hac Suresi'nin bir ayetini tuvale yansıttı

Deniz ressamı olarak tanınan Mustafa Günen, Şura Suresi'nin 13. ayetinden sonra Hac Suresi'nin 78. ayetini resmetti.

Hac Suresi'nin bir ayetini tuvale yansıttı
Hac Suresi'nin bir ayetini tuvale yansıttı
GİRİŞ 18.04.2013 12:22 GÜNCELLEME 18.04.2013 12:22

Günen, İstanbul Sanayi Odası Sanat Galerisi'nde yarın açılacak sergisine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Mesleğe resimli romanlar yaparak başladığını anlatan Günen, galeri sahipleri ve resim alanındaki otoritelerin yönlendirmesiyle deniz resimleri çizdiğini kaydetti.

Deniz resimlerinde başarılı olabilenlerin sayısının çok az olduğunu ifade eden Günen, "Bana 'Ömrünü denize ayır' dediler, ben ara sıra da olsa kır resimleri de yapıyorum" dedi.

Denizi "bilinmezlik" olarak tanımlayan Günen, bunun sanatçıyı beslediğini dile getirdi. Günen, "Su her yerde aynıdır. Çekimi düşündüğümüzde bir bardak su ile denizlerdeki fizik ve geometrik şekillenmeler aşağı yukarı aynıdır. Hayatım Ankara'da geçmiştir, denizi ancak tatillerde görmüşümdür. Denizciler de buna basit bir yaklaşım getirerek, bana, 'Sen ölmüş bir açık deniz kaptanının ruhunu taşıyorsun' dediler. Olabilir ama su değişmez. Suyu iyi bilirseniz, bütün hareketleri çok rahat yapabilirsiniz, iyi bilmiyorsanız denizin kenarında da yaşasanız, deniz yapamazsınız. Deniz resmi konusunda dünya literatürüne girdim" değerlendirmesinde bulundu.

-Renklere dikkat-

Ressam Günen'in, deniz resimleri dışında en çok ilgi çeken çalışmaları, tuvaline yansıttığı Kur'an-ı Kerim ayetleri...

Günen, ilk olarak Şura Suresi'nin "(Dini dosdoğru tutun ve onda ayrılığa düşmeyin!) diye Nuh'a emrettiğini, sana vahyettiğini, İbrahim'e, Musa'ya ve İsa'ya emrettiğini size de din kıldı. Fakat senin kendilerini çağırdığın şey (İslam dini), Allah'a ortak koşanlara ağır geldi. Allah ona dilediğini seçer. İçtenlikle kendine yönelenleri de ona ulaştırır" ifadelerini içeren 13. ayetini tuvale aktardı.

Tarih boyunca, İslam dininin mükemmel olduğunun söylendiğini dile getiren Günen, "İslamiyet, en mükemmel yaşam ama uygularsanız. İslamiyet bu kadar mükemmelse buna rağmen bu coğrafyanın acı çekmesinde bir orantısızlık var. Öyleyse bizim algıda ve uygulamada müthiş hatalarımız var" ifadelerini kullandı.

Bu kez de Hac Suresi'nin "Allah uğrunda hakkıyla cihat edin. O sizi seçti ve dinde üzerinize hiçbir güçlük yüklemedi. Babanız İbrahim'in dinine uyun. Allah sizi hem daha önce hem de bu Kur'an'da Müslüman diye isimlendirdi ki, Peygamber size şahit (ve örnek) olsun, siz de insanlara şahit (ve örnek) olasınız. Artık namazı dosdoğru kılın, zekatı verin ve Allah'a sarılın. O sizin sahibinizdir. O ne güzel sahip, ne güzel yardımcıdır!" ifadelerini içeren 78. ayetini resmettiğini anlatan Günen, bunun haberini de bir önceki tablosunda verdiğini aktardı.

Günen, Hac Suresi'nin 78. ayetini, Şura Suresi'ndeki prensibin devamı olarak düşündüğünü anlattı.

"Hac-78" başlıklı resminde 4 farklı insan grubunu tuvale aktardığını belirten Günen, kırmızı, mavi ve yeşil renkleri yanıltılmış ve doğru yoldan saptırılmış insanlar için kullandığını kaydetti.

Resminde renklerin fizikteki özelliklerini dikkate aldığını ve Müslümanlar'ı beyazla anlattığını vurgulayan Günen, "Bunları yapmamın sebebi; bunlar hastalığa sebep olan, algılayamadığımız konular. Allah'ın toplumlarını ve insanlara bakışını bölemiyorsunuz. Yeryüzünde 3 din gibi bir görüş vardır. Kur'an-ı Kerim'i iki kelime okuyan biri bunu söyleyemez. Yeryüzünde bir tek din vardır. Bunlar, insanların arasındaki bölünme çabaları sonucunda verdikleri isimlerdir" diye konuştu.

Doğadaki canlılık ve çeşitliliğin Allah'ın sanatının birer örneği olduğunu vurgulayan Günen, "Yaratıcının sanatçılığı tartışılmaz. Okyanusun derinliklerinde, inanılmaz desende, renk renk canlılar yaşıyor. Yaratıcı çeşitliliği, güzelliği ve estetiği seviyor. Estetik ve güzelliği Allah'tan ayrı düşünmek gibi aptalca bir zihniyet yoktur" ifadelerini kullandı.

Ressam Mustafa Günen'in sergisi, 4 Mayıs Cumartesi gününe kadar ziyaret edilebilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yunanistan: Türkiye'nin tepkisine rağmen vazgeçmeyeceğiz
Tokat'ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı