Üniversiteliler Arıburnu'nda atalarının izinde

Türkiye Öğrenci Konseyi (TÖK), binlerce üniversiteliyle Çanakkale şehitlerini Anzak Koyu olarak da anılan Arıburnu'nda anacak.

Üniversiteliler Arıburnu'nda atalarının izinde
Üniversiteliler Arıburnu'nda atalarının izinde
GİRİŞ 23.04.2013 11:24 GÜNCELLEME 23.04.2013 11:24

TÖK, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve YÖK'ün desteğiyle, 120 üniversiten gelecek öğrencilerle, Çanakkale Kara Savaşları'nda hayatını kaybedenler anısına Arıburnu'nda değişik etkinlikler gerçekleştirecek.

TÖK Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu, Çanakkale Destanı'nın imanla yazıldığını belirterek, destanın birlik beraberlik ile vatana duyulan bir sevdanın yansıması olduğunu dile getirdi.

Çanakkale'de siper olmak için merminin üzerine atlayanların Kürt, Türk, Laz ve Çerkez askerler olduğunu kaydeden Ağaoğlu, "Böylesine engin bir ruha sahip ecdadın torunları olan bu toplum farklı kökenlerden, farklı inançlardan, farklı düşüncelerden oluşan bir mozaik, et ile tırnak gibi bir bütündür, ayırmaya kesinlikle kimsenin gücü yetmez" dedi.

"Ahmet Kaya'nın 'Ağladıkça'sı bizi duygulandırırken, 'Türkiyem' türküsüyle hepimiz aynı yola baş koymuyor muyuz?" diyen Ağaoğlu, TÖK olarak, bu şuurun oluşması ve pekişmesi için çabaladıklarını ifade etti.

Çanakkale Savaşı'nda askerlerin yaşadıklarını anlayabilmek için 25 Nisan'da, 120 üniversiteden öğrencilerle, 57. Alay'ın sabah namazı kıldığı yerde namaz kılacaklarını dile getiren Ağaoğlu, şafak vaktinde de kırık buğday çorbası, üzüm hoşafı ve ekmekten oluşan menüyle günü geçireceklerini belirterek, şunları söyledi:

"Askerlerimiz gibi kilometrelerce yürüyerek, şehitlerimizin ruhunu yad edeceğiz. Anzaklar binlerce kilometre uzaktan gelip hem milli hem dini hissiyatlarıyla kendi geçmişlerini yad ederken, biz de dünyanın en büyük kahramanlığını hem manevi olarak yad edeceğiz hem de milli birlik ve beraberlik duygularımızı pekiştireceğiz."

-Bigalı'dan Conkbayırı'na yürüyecekler-

Ağaoğlu, 120 üniversiteden öğrencilerin ve izcilerin anmaya katılacağını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çevre halkıyla birlikte 10 bini aşkın kişinin katılımını bekliyoruz. Toplanma alanında o günkü gibi toplanacak, binlerce kişiyle sabah namazını kılıp, şafak vakti o yola çıkacağız ve o gün ne yedilerse biz de onu yiyeceğiz. Bigalı köyünden Conkbayırı'na yürüyeceğiz. 57. Alay Sancağı devir-teslimi yapılacak.

Yere düşmeyen sancak Çukurova Üniversitesinden Marmara Üniversitesine geçecek. Yemin töreni yapılacak. Yani o gün ne yapıldıysa temsilen 25 Nisan'da da aynısı yapılacak ve o ruh hissettirilecek."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ukraynalı bir kadın iki yaşındaki oğlunu 25 bin dolara satmaya çalışırken yakalandı
Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ancak İsrail süreci uzatıyor