Kato Dağı'nda Koyun Kırpma Festivali

Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde, yıllarca şiddetli çatışmaların çıktığı Kato Dağı'nda her yıl düzenlenen ve bu yıl 9'uncusu kutlanan 'Koyun Kırpma Kültür ve Doğa Festivali'ne binlerce kişi katıldı.

Kato Dağı'nda Koyun Kırpma Festivali
Kato Dağı'nda Koyun Kırpma Festivali
GİRİŞ 07.07.2013 16:19 GÜNCELLEME 08.07.2013 07:42
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Abdullah Öcalan'ın daha önce yaptığı konuşmalar, güvenlik güçleriyle PKK'lılar arasında çıkan çatışmaların sinevizyon gösteriminin yapıldığı festivalde, çobanların koyun kırpma ve en güzel kuzu ile yöresel giysili kadınların ürettiği yoğurt, peynir yarışları yapıldı.

Cuma günü başlayan festivalde, sabah erken saatlerde, Kato Dağı'na çıkılmasına güvenlik görevlileri izin vermedi. BDP'li yetkililer ile güvenlik görevlileri arasında yapılan görüşmelerde, yapılan üst araması ve kimlik kontrolünden sonra köylülerin Kato Dağı'ndaki Laleş Yaylası'na çıkışlarına izin verildi.

Binlerce kişinin katıldığı Laleş Yaylası'ndaki festivale, erkek ve kadınlar renga renk yöre giysileriyle katılırken, geleneksel kıl çadırlar kuruldu. Dün akşam saatlerinde mahalli sanatçıların Kürtçe verdiği konserde binlerce kişi sabah saatlerine kadar halay çekerek, coşkuyla eğlendi.

Gündüz saatlerinde yaylada hayvancılık yapan Beytüşşebaplı kadınların, koyun ve keçilerden sağdığı sütlerle yaptığı organik, yoğurt ve peynir yarışmaları yapıldı. Yöresel kıyafetli kadınların yoğurt ve peynirler, aralarında BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın da bulunduğu bir jürinin beğenisine sunuldu. Bu yarışma ardından yaylada kalan çobanlar önce koyun kırpma ve daha sonra da en güzel kuzu yarışları yapıldı. Alanı dolduran binlerce kişinin alkış ve tezahüratlarla desteklediği çobanların yarışı, festivalin en çok ilgi toplayan etkinliklerinin başında geldi.

Beytüşşebaplı gençler, bölgeye oyunlardan oluşan folklor gösterisi ardından, yine Beytüşşebap bölgesine ait yöresel oyunlardan 'Bire', 'Holane', 'Şere Keleş' adlı oyunlar, sahnelendi. Oyunların ardından yarışmalarda dereceye girenler açıklanarak ödüllendirildi.

Verilen kısa ara ardından 'Berxbir tarihine' ilişkin panel düzenlendi. BDP Şırnak İl Başkanı Baki Katar'ın konuşmasının ardından, binlerce kişi festival alanında meşaleli bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sırasında Kato Dağı'nın zirvesindeki Laleş Yaylası'nda havai fişek gösterisi yapıldı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 9
  • madalyonun diğer yüzü 10 yıl önce Şikayet Et
    ayakkabılara dikkat. bu resimdekilerin pkklı teröristler olduğunun en bariz göstergesi tek tip mekap ayakkabı giymeleri.
    Cevapla
  • Fevzi Demirci 10 yıl önce Şikayet Et
    .... ne çobanı bunlar bildiğin pkk
    Cevapla
  • kartal tibet 10 yıl önce Şikayet Et
    cisto. sözde festivalde nereden geldiği belli olmayan 2 ceset ailelerine teslim edilmiş ve "Beytüşşebap Belediyesi tarafından ’Özgür Yaşam ve Demokratik Kurtuluş, Önder Apo’nun Özgürlüğüyle mümkündür’ sloganıyla bu yıl 9’uncusu düzenlenen ’Koyun Kırkma Kültür ve Doğa Festivali’nin son gününde ’Botan Halk İnisiyatifi’ ve PKK’nın askeri kanadı HPG’ye (Halk Savunma Güçleri) sınırların dışına çekilmeyi durdurma çağrısı yapıldı". tırnak içindeki cümleler başka haber sitelerinde yer almakta. gerçekten önce okumak lazım.
    Cevapla
  • c_i_s_t_o 10 yıl önce Şikayet Et
    AYRICA HABERİ OKUMADAN YORUM YAPMAYIN.. HABERDE DİYORKİ. ilk önce festiival için izin verilmemiş. sonra kimlik kontrolu yapılar yaylaya çıkılmasına izin verilmiş. yöresel kıyafetlerle festival renkli görüntülere sahne olmuş. güvenlik güçleri pkk lıları alana bırakmış olamaz dimi?
    Cevapla
  • c_i_s_t_o 10 yıl önce Şikayet Et
    KARTAL TİBET.. senin gezdiğin yıllarda bu kıyafeti giyenleri pkk lı diye olduruyorlardı. ondan görmemişsindir. atatürk döneminden başlayan kıyafet sorunundan başortülüler kadar etkilenmişlerdir. bu konuda en özgül halk ırak ürtleri olmuştur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özgür Özel'den 'erken seçim' çıkışı! ‘Akdi bozmak demektir’
Son dakika: İstanbul dahil 45 il için sarı kodlu uyarı! Şiddetli olacak