Bosna'nın piramitlerini duydunuz mu?

Yaşanan savaş yüzünden Bosna-Hersek bugün maalesef en çok savaş acılarıyla anılmakla beraber, doğal güzellikleri olarak da en yoğun Saraybosna, Mostar, Travnik gibi şehirler tanıtılmaktadır.

Bosna'nın piramitlerini duydunuz mu?
Bosna'nın piramitlerini duydunuz mu?
GİRİŞ 23.11.2013 06:14 GÜNCELLEME 23.11.2013 06:14

Oysa, savaşın bıraktığı izler haricinde, Bosna-Hersek tarihî şehirler, yapılar, göller, nehirler ve dağlarıyla da bilinmesi gereken bir ülkedir.

Onlardan biri de Visoko şehri ve yakınında “bulunan” piramitler, tırnak içinde “bulunan” diyorum çünkü hâlâ “var mı, yok mu” tartışması ve kazıları sürmektedir. Aslında bu piramitler hakkında birçok yabancı medya da haber, röportaj, belgesel yayınladı ama nasıl oluyorsa Bosna piramitlerinin durumu yeteri kadar bilinmiyor. National Geographic, ZDF, MSNBC gibi dünya kanalları piramitler konusuna yer vermişlerdi. Belki henüz her şey net ve belli olmadığı için, belki de bazılarının iddialarına göre bu piramitlerin gerçek olması herkesin işine yaramayacağı için sessizlikte geçiyor. Onu önümüzdeki zamanda göreceğiz ama şimdilik hiç olmasa piramitlerin var olma iddiası gündemde yer almalıdır diye düşünmekteyim, malum Türkiye'de de konuştuğum kişiler arasında piramitleri duyan çok az kişi vardı. Her ne kadar Türkçe kaynak da olsa, sanırım bu olaya inanmışlığının düşük olmasından dolayı, fazla gündemde kalmıyor.

Visoko şehrinde bulunan yapıtlar piramit değillerse, gerçekten insan ne olduğuna dair merak eder ama şehrin isminin de piramitlere uygun olduğunu söylemek mümkündür, malum “visoko” - “yüksek, uzun” anlamına gelmektedir. Bütün hikâye 2005 yılında, araştırmacı Semir Osmanagiç'in Visoko şehrini ziyaret etmesiyle ve bu şehirdeki dağlara ilgi göstermesiyle başladı. Osmanagiç ilk araştırmalarında bir tepenin piramit şeklinde olduğunu ve genel olarak piramitler gibi bu tepenin de dört tarafının doğu-batı-kuzey-güney olarak çevrili olduğunu kanıtladı. Bu duruma büyük ilgi göstermeye başlayan Osmanagiç, piramitleri daha detaylı araştırmak için bir vakıf kurdu ve yaptığı incelemelere göre Visoko şehrinde birden çok piramit bulunmaktadır; en çok ilgi çekenler arasında olan Güneş piramidi, sonrasında Ay piramidi, Aşk piramidi, Ejderha piramidi ve diğerleri. Güneş piramidinin en çok ilgi çekiyor olması, 220 metre yükseklikte bulunmasıyla dünyanın en yüksek piramidi olması iddiasıdır. Aynı zamanda dünyanın en eski piramidi olduğu iddiası da bulunmaktadır. Bazılarına göre, bu iddiaların gerçekliğini örtmek isteyenler vardır, malum doğru çıkması durumunda piramitler konusunda bize önceden öğretilenler tekrar yazılmak zorunda kalınacaktır. Piramitlerin kazıları hâlâ devam etmektedir, çoğunlukla gönüllülerle kazı çalışmaları yürümekte, hatta Bakanlığın ilk dönemde ayırdığı maddî destek miktarı da sonradan oldukça azaldı. Tüm bunların sebebi ise, Bosna'da “Bosna'nın İndiana Jones”u olarak tanınmakta olan Osmanagiç'in bu piramitler iddialarına inanmayan bilim adamlarının da ortaya attıkları tam tersi iddialardır. Onlara göre Osmanagiç'in bu hikâyesi bir hayal ürünüdür ve söz konusu tepeler piramit değil, doğa ürünüdür. Fakat, aynı zamanda Osmanagiç'in iddialarını destekleyen çok sayıda yabancı bilim adamı, araştırmacı, gazeteci de vardır. Son dönemde piramitlere yer verenlerden biri de “History Channel” kanalıydı ve Bosna'nın piramitlerinden dünya mucizeleri ve bilmeceleri olarak bahsetti. Fransız araştırmacısı Patrice Marty ise “Bosna'daki garip piramitlerin” 15 bin yıldan daha eski olduğunu söylemektedir, aynı zamanda Rusya'nın piramit araştırmacısı Valeriy Uvarov da, Alman basınında, Bosna piramitlerinin dünyanın en büyük piramitleri olduğunu ifade etmektedir.

Bahsedilen tepelere her şeyden bihaber baktığınız zaman sadece yeşil dağlar göreceksiniz, fakat piramit düşüncesiyle tepelere baktığınızda gerçekten de piramit şeklinde olduğunu fark etmeniz çok kolaydır. O yeşilliğin altında, yapılan kazılarla, birtakım tüneller, odalar, iddiaya göre 21 bin yıllık yazıların olduğu taşlar bulunmuştur. Aynı zamanda piramitlerin insan sağlığı için tedavi özelliğini taşımakta olduğu da söylenmektedir. Dahası, Osmanagiç'in anlattıklarını dinleyince insan ister istemez az da olsa inanmaya başlıyor. Bosna'nın İndiana Jones'un tüm anlattıklarını aktarmak zor, fakat bu konuda birçok belgesel, program internette izlenebilir. Hani olur da, bu yazımdan sonra, piramitlerin var olduğuna inanıp araştırmak isteyenler olursa diye bunu söylüyorum.

Visoko'da piramit serüvenlerini, piramidin işlendiği terlik, tepsi, cezve, saat gibi birçok süs eşyası da bulabilirsiniz. Bazı vatandaşlar piramitlere yakın arsalar bile aramaktalar ki yarın öbür gün bu şehirde turizm “patlaması” yaşanırsa, oteller de inşa edilecektir. Hatta, iddialar ortaya atıldığı günlerde, iddialardan çok piramitler konusunda fıkralar ortaya çıkmıştı. “Bir Mısırlıya neden Visoko'ya gediğini sormuşlar, o da ‘Doğum kaydını almak için geldim' diye cevap vermiş”, “Büyük ama görünmeyen şey nedir? Visoko'da piramit”, “Mısırlılar Visoko'dan göç ettiler” gibi birçok fıkra dilden dile dolaşıyor.

Visoko'nun o tepelerinde bir şey var, nedir, zamanla hepimiz göreceğiz ama, iddialar doğru çıkarsa elbette Bosna-Hersek ve Visoko şehri için büyük kazanç ve değer getireceği kesindir. Bazı Visokolu vatandaşların dedikleri gibi “Eğer Osmanagiç bizi aldatıyorsa, devam etsin, çünkü güzel bir aldatma bu”.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı