Orhan Kemal doğumunun 100. yılında etkinliklerle anılacak

Türk edebiyatının usta yazarı Orhan Kemal, doğumunun 100. yılı olan 2014'te çeşitli etkinliklerle anılacak.

Orhan Kemal doğumunun 100. yılında etkinliklerle anılacak
Orhan Kemal doğumunun 100. yılında etkinliklerle anılacak
GİRİŞ 03.01.2014 12:07 GÜNCELLEME 03.01.2014 12:07

Orhan Kemal Kültür Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Saint Benoit Fransız Lisesi, kuruluşunun 230. yılı kutlamaları kapsamında, yarın "Doğumunun 100. yılında romandan sinemaya Orhan Kemal" konulu anma etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Yazarın sinemaya uyarlanmış romanları üzerinden yürütülecek etkinlik, konuyla ilgili yazar, sinemacı ve akademisyenin katılımıyla İstanbul'daki öğretmen ve akademisyenlerin katılımına açık olacak.

Etkinliğe, Orhan Kemal'in oğlu araştırmacı-yazar Işık Öğütçü, gazeteci, yapımcı Nebil Özgentürk, gazeteci, yazar Mazlum Vesek, akademisyen Seray Şahiner, oyuncu Menderes Samancılar ve yapımcı Arif Keskiner konuşmacı olarak katılacak.

Etkinlik, "Orhan Kemal'in sinemaya uyarlanmış eserlerini yazarın 100. doğum yıl dönümünde bir kere daha hep birlikte anımsamak, konuk konuşmacıların Orhan Kemal'in romanlarından yapılan uyarlamalarının ve senaryolarının Türk sinemasındaki yeri ve önemi konusundaki görüşleri ışığında yazarın yaşadığı dönem, edebi anlayışı, 1950 yılından itibaren sinema ile olan ilişkisi ve yaklaşık yarım asırdır hala Türk sinemasına eserleriyle nasıl kaynak oluşturduğunu bir kez daha irdelemeyi" amaçlıyor.

51 kitap yazdı

Orhan Kemal, 1914-1970 yılları arasında yaşadı. Toplumun alt tabakasını oluşturan insanların yaşam kavgasını, işçi sınıfının çalışma koşullarını, "küçük insan"ların dünyasını aydınlık gerçekçi bir bakışla sergilediği, toplumsal sınıflar arasındaki zıtlıkları, çelişkileri yansıttığı öykü ve romanlarıyla Türk edebiyatında sosyal gerçekçi kuşağın en etkili kalemlerinden biri olan Orhan Kemal, romanlarında, emeğiyle geçinen yoksul insanları anlattı.

Büyük kentin yoksul mahallelerinin insanları, fabrika işçileri, Anadolu'dan büyük kente göçmek zorunda kalan "gurbet kuşları", gecekondulular, toprak adamları, ırgatlar Orhan Kemal'in öykü ve romanlarının baş kahramanları oldu.

Orhan Kemal, 19 öykü, 28 roman, 2 oyun, ayrıca anı, inceleme, röportaj dallarında birer kitap olmak üzere 51 kitap yazdı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!