Kopenhag'da 3 dilde Kutlu Doğum etkinliği

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Albertslund'da yapılan etkinlikte Kur'an-ı Kerim okundu, çocuklar hadisleri 3 dilde okudular.

Kopenhag'da 3 dilde Kutlu Doğum etkinliği
Kopenhag'da 3 dilde Kutlu Doğum etkinliği
GİRİŞ 19.04.2014 21:04 GÜNCELLEME 19.04.2014 21:04

Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığının "Peygamberimiz, din ve samimiyet" temasını ön plana çıkardığı Kutlu Doğum Haftası kapsamında Danimarka Türk Diyanet Vakfı Kopenhag-Albertslund'daki Musik Teatret'ta geniş katılımlı etkinlik gerçekleştirdi.

İstiklal Marşı'nın okunması ve Frederikssund Orhangazi Camisi imamı Sedat Aydınlı'nın Kur'an-ı Kerim okumasıyla başlayan etkinlikte, baskısı geçen günlerde yapılan Danca Kur'an meal çalışması tanıtılırken, Kocatepe Camisi imamı Ömer Sarıgül'ün çalıştırdığı çocuk korosu ilahiler okudu. Ayrıca çeşitli camilerden çocuklar hadisi şerifleri Arapça, Danca ve Türkçe okudular.

Organizasyonun sahibi Danimarka Türk Diyanet Vakfı'nın Başkanı ve Din İşleri Müşaviri Ahmet Onay burada yaptığı konuşmada, Hazreti Muhammed'e salat ve selam getirdi.

Peygamberimizin; kulluğa, itaate, dürüstlüğe, doğruluğa ve ıslaha, haramdan kaçınmaya, Allah'ın dinine yani güzelliklere çağırdığını dile getiren Onay, "Samimiyet ihlastan halislikten gelir. İnsan önce kendisine karşı samimi olabilmeli, rabbine karşı samimi olmalı, samimiyetle ibadet etmeli, kişi eşine karşı samimi olmalı. Samimiyet, yaptığınız işi hakkıyla yapmaktır, işinde sözünde samimiyet. Samimiyet dinimizin her şeyidir. Eğer samimi olarak her şeyimizi yerine getirirsek rabbimiz bizlere yaptığımız yapacağımız her şeyi bereketli kılar. Neticede meyvelerini hepimiz birlikte görürüz" diye konuştu.

Özellikle kadınların yoğun katılımına dikkati çeken Onay, cami düzenlemelerinde kadınların katılımı için gösterdikleri özeni anlatarak, bu çalışmaları sonucunda kadın cemaatin arttığını ve istatistiklerine göre Danimarka'da 4 yıl önce bayram ve cuma namazlarındaki katılım 12 bin civarında iken şimdi bu sayının 21 bine ulaştığını söyledi.

Peygamberi örnek alarak camilere yoğunlaştıklarını belirten Onay, şunları kaydetti:

"Peygamber efendimizin Medine'ye hicretinde ilk işi camiydi. Hazreti Adem'in ilk işi yeryüzüne iner inmez Kabe'yi yapmak olmuştur. Hazreti İbrahim Kabe'nin tamiriyle uğraşmıştır. İlk geldiğimde Danimarka'da cuma ve bayram namazlarında toplanan cemaat sayısı 12-13 binlerde iken şu anda 21 bine ulaştı. Kur'an kurslarımızda yıllık okuttuğumuz öğrenci sayısı 2500'e ulaştı. Ortalama 60 bin Türkiye kökenli vatandaşımızın burada yaşadığını kabul edersek yüzde 4-5'inin camilerimizdeki kurslara devam ettiğini görüyoruz. Bu kurslarda sadece Kur'an-ı Kerim öğretilmez, anadil eğitimini de pratik olarak veriyoruz, kültür ve kimliği, entegrasyonu öğretiyoruz. Bu gençler arasında suç oranı o kadar düşük ki. Toplumla uyum noktasında camilerimizin büyük bir dönüşüm ve kültür merkezi olduğunu da ifade etmek istiyorum."

- Büyükelçi Dönmez

Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez de bu tür etkinliklerin toplumumuzun ve dinimizin geleneklerini özellikle genç kuşaklara aktarmak açısından çok değerli olduğunu belirtti.

Din samimiyettir temasına değinen Büyükelçi Dönmez, İslam dininin samimiyetten türemiş bir anlam derinliği taşıdığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Günümüzün maddiyata yönelmiş dünyasında samimiyetin önemini çok daha iyi anlıyoruz. Samimiyet noksanlığı nedeniyle çeşitli ülkelerde kardeşler birbirini öldürebiliyor. Suriye'de binlerce din kardeşimizin öldüğünü, yurtlarından koparak göçmen olduklarını görüyoruz. Bu tür fecaatler bizi gönülden yaralıyor. O bakımdan hazreti peygamberimizin ve dinimizin samimiyete önem veren ve kardeşliği dostluğu ön planda tutan yol gösterici yaşantısını kendimize rehber edinmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu husus gurbette bulunduğumuz Danimarka'da daha da önem taşımaktadır. Burada Türk ve Türkiyeli insanlarımızın yakın temas ve işbirliği içinde kardeşlik duygusuyla hareket etmesi, onların daha mutlu olmalarına ve daha güvenli bir şekilde geleceği kurmalarına fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum."

Kutlu Doğum etkinliği, konuşmalardan sonra da devam ederken, salonun dışında kadınların yaptığı yemek ve tatlılar ikram edildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor