Noktadan renklere yolculuk

Türk İslam Eserleri Sanat Galerisi Kumbaracı4, üçüncü sergisiyle sanatseverleri 'Noktadan Renklere Yolculuk'a çıkarıyor. Serginin en çok dikkat çeken eseri ise kömür tozu zemin üzerine yazılan 'Soma' eseri oldu.

Noktadan renklere yolculuk
Noktadan renklere yolculuk
GİRİŞ 20.05.2014 15:47 GÜNCELLEME 20.05.2014 15:47

Türkiye'nin ilk Türk-İslam Eserleri Sanat Galerisi Kumbaracı4'ün üçüncü sergisi 'Noktadan Renklere Yolculuk' 17 Mayıs cumartesi günü sanatseverleri ağırlamaya başladı. Açılışa ünlü televizyoncu Okan Bayülgen, Ankara Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Reis'ül Hattatin Hasan Çelebi, iş ve sanat camiasından birçok kişi katıldı. 17 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek sergi, Soma'da hayatını kaybedenler için okunan Kur'an-ı Kerim ile başladı. Hattat - Müzehhip Muhammet Mağ ve Anadolu'da yetiştirdiği 14 öğrencisinin 32 eserinin yer aldığı sergi; hat, tezhip, ebru ve minyatürün en güzel ve en renkli örneklerine ev sahipliği yapıyor.

Açılışta konuşan Kumbaracı4'ün sahiplerinden Edip Sağlık, "Uzun bir hazırlıkla yapılan sergiyi sanatseverlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türk-İslam sanatına bir katkımız olsun diye çıktığımız yolculuğumuza ikinci yılda üçüncü sergimizle devam ediyoruz. Serginin adı Nokta'dan Renklere Yolculuk fakat Soma'da yaşanan facianın ardından aslında renkli değil kapkarayız. Muhammet Mağ'ın kazanın ardından yaptığı ve sergiye sonradan eklenen 'Soma' eseri benim için en önemli eser. Kağıt üzeri kömür tozu ile karartılmış ve Enfal süresi 69. Ayet'ten bir alıntı yapılarak 'Fekulu helalen tayyibe' yani 'Helal kazanç temizdir' yazılan eserin satışından elde edilecek gelir Soma'ya bağışlanacak. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet yakınlarına sabırlar diliyoruz" dedi.

Muhammet Mağ da Soma'da yaşanan elim kazanın bir son olması için dua ettiğini facianın kendisini derinden üzdüğünü belirterek, "Kömür içinde kapkara elleri ve yüzleri ile tertemiz helal bir kazanç uğruna hayatları kaybeden 301 kardeşimize Allah'tan rahmet yakınlarına sabırlar diliyorum. Aslında sergiye dahil olmayan fakat yaşadığımız üzüntünün ifadesi olan 'Soma' eserimiz acımızın ifadesi oldu. 6 Anadolu şehrinden gelen 15 arkadaşımızla yaptığımız bu sergi aslında 7 senelik bir çalışmanın ürünü. Kendileriyle başladığımız sanat yolculuğu ve eğitimini böyle bir sergi ile neticelendirmekten çok mutluyum. Fatih Sultan Mehmet Han'ın İstanbul'u fethetmesinde Tophane'nin ve sergimizi açtığımız Kumbaracı Yokuşu'nun yeri çok mühimdir. Çünkü II. Mehmet gemileri bu yokuştan, Kumbaracı Yokuşu'ndan yukarılara doğru çıkarmış bir çağı kapatıp bir çağı açmış. Biz de şimdi tam da aynı yerde bir yokuş çıkıyoruz. Yıllardır ihmal edilen geleneksel sanatlarımızın toplumumuzun gönlünde ve gözünde olması için çalışıyoruz bu yokuşu aşacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Nokta'dan Renklere Yolculuk Hat-Tezhip Minyatür Sergisi'nde yer alan sanatçılar arasında Muhammet Mağ, Neslihan Duran, Elif Birkan, Merve Aydoğan Olgun, Hilal Güçlü, Semra Şahsuvaroğlu, Yavuz Albayrak, Firdevs Yağcı, Elif Özkan İslamoğlu, Esra Özkan Kaya, Yasemin Özçelik Kadıoğlu, Elif Güleroğlu Canbay, Kübra Zencer, Mürüvvet Avcı Bilgin, Şükran Kaygusuz ve Hacer Bingöl bulunuyor. Serginin küratörlüğünü Bekir Mete yapıyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Valilik açıkladı! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: Çok sayıda kişi tahliye edildi
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar