'Emeğin Aşkı' Beyoğlu’nda

“9. Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali” başladı.

'Emeğin Aşkı' Beyoğlu’nda
'Emeğin Aşkı' Beyoğlu’nda
GİRİŞ 08.09.2014 10:04 GÜNCELLEME 08.09.2014 10:04

Beyoğlu Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali” 32 şehirden 70 sanatçının katılımıyla başladı.  
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür Kenti Vakfı ve Beyoğlu Belediyesi tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen “Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali” Tepebaşı’nda açıldı.  

Beyoğlu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen, "9. Altın Eller Geleneksel El Sanatları Günleri" başladı. Rixos Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısına Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş ve Kültür Kenti Vakfı Başkanı Bülent Katkak katıldı. 

Sanayileşen, gelişen ülkemizde geleneksel el sanatçılarının sanayi toplumunda gündelik hayatta tutunamadıklarını belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, 9 yılda toplam 600’den fazla sanatçıyı Beyoğlu’nda ağırladıklarını ifade etti. Dünyadaki her şeyin birbirine benzediği günümüzde insanların özel bir şeyler görmek istediklerini anlatan Demircan, “Kültürümüze sahip çıkabilmek adına, Kültür Bakanlığımızın bütün Anadolu’daki el sanatçılarına sahip çıkıyor olması ve bizlerin de bu değerleri İstanbul’da ilgilisiyle bir araya getiriyor olmamız sanatçıya verilebilecek en büyük destek olacağını düşünüyorum. Hedefimiz kültürümüze sahip çıkmak ve bu kültürü yurtdışına da tanıtmak” dedi.   

Sanatçıların sattığı ürünler vergiden muaf 

Yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarının yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a teşekkür ederek, “Beyoğlu Belediyemiz’in sunduğum imkanla el sanatçılarımız ürünlerini sergileme ve satma imkanı buluyorlar. Belediyemize sunduğumuz katkıyı sürdüreceğiz. Ayrıca el sanatçılarımızın kendi emekleriyle ürettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri geliri vergiden muaf tuttuğumuzu da burada tekrar hatırlatmak istiyorum” dedi. 

Konuşmaların ardından yetkililer festival alanına giderek tüm standları tek tek dolaştılar, sanatçılardan ürünleri hakkında bilgi aldılar. Festival alanında mehter takımının sunduğu gösterinin ardından, kıspet üreticisi firmanın yaptığı yağlı güreş gösterisi de büyük ilgi topladı. 

35 ilden 70 sanatkar katılıyor 

Her yıl yoğun ilgiyle takip edilen organizasyona bu yıl Türkiye’nin 32 ilinden 45 farklı branşta toplam 70 sanatkar katılıyor. Sanatçılar, etkinlik alanında geleneksel mimariye uygun hazırlanan stantlarda 10 gün boyunca sanatlarını icra edecek. Sanatçılar her yıl olduğu gibi bu yıl da organizasyon süresince sanatlarını sergiledikleri stantlara herhangi bir ücret ödemeyecek. Stantlarında üretim yapacak sanatçılar ziyaretçilere el sanatlarının tezgâhtaki üretimini yerinde görme fırsatı sunarken satış yapma imkanı da bulacak.  
Bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen “Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali”nde Tesbih yapımı, tulum yapımı, yemeni çarık yapımı, telkari, tel kırma, taş işçiliği, tahta baskı, sim sırma, sepetçilik, sedef kakma, oltu taşı, ney yapımı, lüle taşı, kutnu dokuma, körüklü çizme yapımı, kemençe yapımı, kıspet yapımı, kehribar, keçecilik, kalemkarlık, kalem işi, katı, iğne oyası, ikat, Karagöz-Hacivat, gümüş işçiliği, bebek yapımı, cam işçiliği, çömlekçilik, ahşap oyuncak yapımı, bağlama, çinicilik gibi unutulmaya yüz tutmuş el sanatları yeniden canlandırılacak. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cezayı vatandaş kesecek! Erdoğan da talimatı verdi, Meclis'e geliyor
Süleymancıların hedefindeki Denizolgun kendisini bakanlıkta tehdit eden kişiyi ifşa etti!