Sare Davutoğlu: Bu Osmanlı'nın gücüdür

Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sultan II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yılında18 ülke liderlerince gönderilen hediyenin sergisine katıldı.

Sare Davutoğlu: Bu Osmanlı'nın gücüdür
Sare Davutoğlu: Bu Osmanlı'nın gücüdür
GİRİŞ 18.09.2014 00:12 GÜNCELLEME 18.09.2014 00:12

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Sultan II. Abdülhamit'i, tahta çıkışının 25. yılı vesilesiyle gönderilen değerli hediyeleri 113 yıl sonra ilk kez bir araya getiren önemli bir sergiyle anıyoruz" dedi.

Sultan II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yılının kutlandığı 1901'de yabancı ülke liderlerince gönderilen 18 değerli hediyenin tarihseverlerin beğenisine sunulduğu "Cülus Armağanları Sergisi", Yıldız Sarayı Kaskat Köşkü'nde açıldı.

Açılış töreninde konuşan Bakan Çelik, görevinin en anlamlı gecelerinden birini yaşadığını belirterek, "Sultan II. Abdülhamit'i, tahta çıkışının 25. yılı vesilesiyle gönderilen değerli hediyeleri 113 yıl sonra ilk kez bir araya getiren önemli bir sergiyle anıyoruz. Bu tip sergilerin sanatsal ve kültürel boyutu kadar siyasi boyutu da var. Bize hafızamızı tazeleme imkanı veriyor" ifadelerini kullandı.

Sultan II. Abdülhamit hakkında birbirine zıt birçok değerlendirmenin yapıldığını aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Kimilerine göre, izlediği siyaset ve katı yönetimi nedeniyle eleştirilmesi gereken bir yöneticiyken, kimilerine göre ise savunma, hukuk, eğitim, kültür, bayındırlık ve hususen dış politika alanındaki icraatları nedeniyle ileri görüşlü bir devlet adamıdır. Burada yapılan bütün değerlendirmelerin gözden kaçırdığı husus şudur; II. Abdülhamit ,Osmanlı İmparatorluğu'nun küresel güçler tarafından paylaşıldığı, imparatorluk coğrafyasının en zorlu günlerini yaşadığı bir dönemde Devlet-i Aliye'nin başına geçmiş ve hüküm sürmüştür. Bu nedenle Abdülhamit, her şeyden önce göreve geldiği dönemin koşulları çerçevesinde değerlendirilmelidir. O, zayıflayan bir devlet içinde bir siyasi deha olarak devletin ayakta kalmasını ve tüm mükellefiyetlerini yerine getirmesini sağlamış önemli bir devlet adamıdır."

"Gazze, birinci derecede milli meselemizdir"

Çelik, II. Abdülhamit döneminde sadece Anadolu'da değil, Şam'da, Trablusgarp'ta da birçok faaliyetler gerçekleştirildiğini dile getirerek, "Bugün bize 'Şam ve Trablusgarp'ta olanlarla niye ilgileniyorsunuz?' diyenlere sadece şunu söylemek istiyoruz, '100 yıl evvel oranın imarı bizim devlet adamlarımızca yapılıyordu. Dolayısıyla Şam ve Trablusgarp ile niçin ilgilendiğimizi soranlara '100 yıldır niçin ilgilenmiyoruz?' diye sormak gerekir" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan IMF açıklaması
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti