Altın Koza'ya damga vuran iki film

Türk Sineması'nın 100'üncü yılının kutlandığı Adana 21'inci Altın Koza Film Festivali'nde 18 ödül sahiplerini buldu.

Altın Koza'ya damga vuran iki film
Altın Koza'ya damga vuran iki film
GİRİŞ 21.09.2014 12:33 GÜNCELLEME 21.09.2014 12:33

Türk Sineması'nın 100'üncü yılının kutlandığı Adana 21'inci Altın Koza Film Festivali'nde  'En İyi Film' ile birlikte toplam 4 ödül alan 'Toz Ruhu' ve 6 ödül alan 'Deniz Seviyesi' bu yıla damga vurdu.


Nesimi Yetik'in yönettiği 'Toz Ruhu', en iyi film seçilmenin yanı sıra en iyi erkek oyuncu, jüri özel ödülü, en iyi sanat yönetmeni ödüllerinin de sahibi oldu. Nisan Dağ ve Esra Saydam'ın birlikte yönettiği 'Deniz Seviyesi' filmi ise en iyi yönetmen, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu, en iyi müzik, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi kurgu ödüllerine uzandı.

'Yağmur-Kıyamet Çiçeği' ve 'Silsile' 3'er, 'Neden Tarkovski Olamıyorum?' ve 'Nergis Hanım' 2'şer, 'Balık' ve 'İçimdeki Balık' filmleri birer ödülle Adana'dan ayrıldı.

700 BİN LİRA PARA ÖDÜLÜ

Adana Büyükşehir Belediyesi'nce organize edilen Altın Koza Film Festivali'nin büyük ödül töreni Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi'nde yapıldı. Şebnem Dönmez ve Mehmet Aslan'ın sunduğu töreni müzisyen Canan Anderson'un keman dinletisi renklendirdi.

Toplam 700 bin lira para ödülünün dağıtıldığı Altın Koza Film Festivali'nde

Yönetmen Reha Erdem'in başkanlığındaki jüri, en iyi kadın ve erkek oyuncu ödüllerini paylaştırırken, yarışan 3 filmde rol alan Settar Tanrıöğen'e özel ödül verdi. Jüri, Nesimi Yetik'in yönettiği 'Toz Ruhu'na 'En İyi Film' ödülüne layık gördü. Toz Ruhu, başrol oyuncusu Tansu Biçer'e en iyi erkek oyuncu, Osman Özcan'a en iyi sanat yönetmeni, Settar Tanrıöğen'e jüri özel ödüllerini kazandırdı.

EN ÇOK ÖDÜL DENİZ SEVİYESİ'NE

Nisan Dağ ile Esra Saydam'ın birlikte yönettiği 'Deniz Seviyesi' bu yılki Altın Koza'da 6 dalda başarı gösterip, en çok ödül kazanan film oldu. Deniz Seviyesi, Nisan Dağ ve Esra Saydam'a en iyi yönetmen, Damla Sönmez'e en iyi kadın oyuncu, Ahmet Rıfat Şungar'a en iyi erkek oyuncu, Kyle Woodworth'a en iyi müzik, John Wakayama Carey'e en iyi görüntü yönetmeni, Özcan Vardar'a en iyi kurgu ödüllerini getirdi.

ÖDÜLLERİNİ USTALARDAN ALDILAR

En iyi kadın ve en iyi erkek oyuncu seçilen alan sanatçılar, ödüllerini ustaları Cüneyt Arkın ve Hülya Koçyiğit'in elinden aldı. Cüneyt Arkın, Deniz Seviyesi'ndeki performansıyla en iyi kadın oyuncu seçilen Damla Sönmez'e ödülünü sundu. Aynı dalın kazananı 'İçimdeki Balık' filminde oynayan Deniz Özdoğan'ın yerine ödülünü filmin yapımcısı Banu Alagöz aldı.

Hülya Koçyiğit ise en iyi erkek oyuncu ödüllerini Deniz Seviyesi filmindeki rolüyle Ahmet Rıfat Şungar ise Toz Ruhu filmiyle kazanan Tansu Biçer'e takdim etti.

'Adana İzleyici Ödülü'nü Yağmur-Kıyamet Çiçeği filminin yapımcısı Gülay Kuriş'e Vali Mustafa Büyük ile birlikte veren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, sinema ve genç yeteneklere bakanlık olarak desteklerinin devam edeceğini vurguladı. Arıcı, "2005-2014 arasında Türk sinemasına 149 milyon 156 bin 813 lira destek verdik. Bu desteğimiz önümüzdeki yıllarda çok daha fazla artarak devam edecek. Yeter ki genç yeteneklerimiz bu işe gönül versin" dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise Toz Ruhu'nun yönetmeni Besimi Yetik'e 'En İyi Film' ödülünü verdikten sonra yaptığı konuşmada gelenekli, köklü bir festivalin ev sahipliğini yaptıklarını söyledi.

Sözlü, "Bu festival tek başına Adanalıların festivali değildir. Bu festival, Türk sanat, sinemasının festivalidir. Türkiye'nin en önemli iki festivalinden bir tanesidir. Adana'dan Türk sinemasına, sanatına hizmetimiz devam edecektir" diye konuştu.

ÖDÜL ALAN SANATÇILARDAN MESAJLAR

Altın Koza heykelciklerini alkışlar arasında alan sinema sanatçıları kısa mesajlar da verdi. Festivalin 'en iyisi' Toz Ruhu'nun yönetmeni Nesimi Yetik, zor şartlarda çektikleri filmi ve ödülü 25 yaşında intihar eden arkadaşı Selman Karaca'ya ithaf etti.

Deniz Seviyesi ile en iyi yönetmen ödülü alan Nisan Dağ ise şaşkınlık içinde olduğunu dile getirdi. Aynı filmin eş yönetmeni Esra Saydam da ödülün zorlu sinema yolculuğunda kendilerine kuvvet vereceğini belirtti.

YILMAZ GÜNEY VE BERKİN ELVAN'A ARMAĞAN ETTİ

SİYAD en iyi film ödülünü Yılmaz Güney'in kardeşi Yaşar Pütün'ün elinden alan Yağmur-Kıyamet Çiçeği filminin yönetmeni Onur Aydın, mesleğe 'Çirkin Kral'ı seyrederek başladığını vurguladı.

Türk Sineması'nın 100'üncü yılında Adana'da ödül almanın çok anlamlı olduğunu kaydeden Onur Aydın, ödülünü Yılmaz Güney ile birlikte Gezi olaylarında başına isabet eden gaz fişeği kapsülü sonrası komaya giren ve 269 gün sonra da hayatını kaybeden Berkin Elvan'a armağan etti. Onur Aydın, "Bu anlamlı ödülü büyük usta Yılmaz Güney'e ve küçük usta Berkin Elvan'a armağan etmek istiyorum. Selam olsun" dedi.

'Yılmaz Güney Ödülü'nü 'Neden Tarkovski Olamıyorum?' filminin yönetmeni Murat Düzgünoğlu'na veren Yılmaz Güney'in kardeşi Yaşar Pütün ise sözlerine 'Bir eksiğiz' diye başlayıp, ağabeyi üzerinden etnik kimlik kullanarak siyasi malzeme yapılmasının kendisini son derece üzdüğünü dile getirdi.

Pütün, "Neden? Yılmaz Güney defaten 'Ben halkın sanatçısıyım' demiştir. Bu, Alman, Japon, Fransız halkı da olur. Halkın sanatçısı olmak, ezilenin, mazlumun, garibin yanında duruş sergilemektir. O yüzden Güney de halkın sanatçısı olarak yüreğimizde hala yaşamaktadır" diye konuştu.

'AK MURAT OLDUM'

En iyi kadın oyuncu ödülünü veren Cüneyt Arkın ise sahneye çıktığında salondan yükselen coşkulu alkışlarla duygulu anlar yaşadı. 'Kara Murat' olarak ünlenen Arkın, saçlarının beyazladığı için artık 'Ak Murat' olduğunu esprili bir dille vurguladı. Arkın, Türk milleti kadar sanatçısına gönlünden vefa, sevgi ve saygı gösteren bir millet görmediğini, Türklerin sevdiği insana yüreğinin bütün güzellik ve zenginliğiyle baktığını vurguladı.

Damla Sönmez ise 'Kara Murat'ın elinden ödül almasına izin verdiği için organizasyona teşekkür etti.

Festival konuklarından Eşref Kolçak, Yılmaz Köksal, Hikmet Taşdemir ve Mahmut Cevher'in de aralarında olduğu bir grup sanatçı, salonda oturacak yer gösterilmediği gerekçesiyle töreni izlemeden ayrıldı.

ÖDÜL ALAN FİLMLER

*En İyi Film: Toz Ruhu (Yönetmen: Nesimi Yetik - Yapımcı: Betül Esener)

*Yılmaz Güney Ödülü: Neden Tarkovski Olamıyorum? (Yönetmen: Murat Düzgünoğlu - Yapımcı: Murat Düzgünoğlu, Osman Özcan)

*Adana İzleyici Ödülü: Yağmur-Kıyamet Çiçeği (Yönetmen Onur Aydın- Yapımcı: Gülay Kuriş)

*En İyi Yönetmen: Nisan Dağ-Esra Saydam (Deniz Seviyesi)

*En İyi Senaryo: Derviş Zaim (Balık)

*En İyi Kadın Oyuncu: Damla Sönmez (Deniz Seviyesi) ve Deniz Özdoğan (İçimdeki Balık)

*En İyi Erkek Oyuncu: Ahmet Rıfat Şungar (Deniz Seviyesi) Tansu Biçer (Toz Ruhu)

*SİYAD En İyi Film: Yağmur Kıyamet Çiçeği (Onur Aydın)

*FİLMYÖN En İyi Yönetmen Ödülü: Murat Düzgünoğlu (Neden Tarkovski Olamıyorum?)

*Jüri Özel Ödülü: Settar Tanrıöğer (Yağmur-Kıyamet Çiçeği/ Toz Ruhu ve Nergis Hanım'daki rolleriyle)

*En İyi Müzik: Kyle Woodworth (Deniz Seviyesi)

*En İyi Görüntü Yönetmeni: John Wakayama Caney (Deniz Seviyesi)

*En İyi Sanat Yönetmeni: Osman Özcan (Toz Ruhu)

*En İyi Kurgu: Özcan Vardar (Deniz Seviyesi)

*En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Esra Bezen Bilgin (Silsile)

*En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Serkan Keskin (Silsile)

*Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu: Begüm Akkaya (Nergis Hanım)

*Umut Veren Genç Erkek Oyuncu: Aytaç Uşun (Silsile)

HANGİ FİLMLER YARIŞTI?

45 eserin başvurduğu Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda finale 12 film kaldı. Balık- Derviş Zaim, Beni Sen Anlat - Mahur Özmen, Deniz Seviyesi - Nisan Dağ, Esra Saydam, Firak - Halil Özer, Gittiler: Sair ve Meçhul - Kenan Korkmaz, İçimdeki Balık - Ertan Velimatti Alagöz, Neden Tarkovski Olamıyorum? - Murat Düzgünoğlu, Nergis Hanım - Görkem Şarkan, Silsile - Ozan Açıktan, Toz Ruhu - Nesimi Yetik, Yağmur - Kıyamet Çiçeği - Onur Aydın, Yola Çıkmak - Evren Erdem ödül için yarıştı.

PARA ÖDÜLLERİ

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda En İyi Film ödülü 350 bin lira, Yılmaz Güney ödülü 75 bin lira, Adana İzleyici ödülü 25 bin lira, En İyi Yönetmen ödülü 50 bin lira, En İyi Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu ödülleri 20'şer bin lira, En İyi Müzik, En İyi Görüntü Yönetmeni ödülleri 15'şer bin lira, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülleri 10'ar bin lira olarak verilecek.

Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması'nda ise 4 dalda toplam 30 bin lira ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'nda 4 dalda 40 bin lira para ödülleri dağıtılacak.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar