Ahilik Kültürü Eminönü'nde

27. Ahilik Kültürü Haftası Kutlamaları, İstanbulluları tarihe götürecek.

Ahilik Kültürü Eminönü'nde
Ahilik Kültürü Eminönü'nde
GİRİŞ 22.09.2014 16:41 GÜNCELLEME 22.09.2014 16:45

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) gerçekleştireceği 27. Ahilik Kültürü Haftası Kutlamaları, Eminönü'nü şenlendirecek. 22-26 Eylül tarihlerinde halka açık olarak gerçekleştirilecek etkinliklerde 18. yüzyılda Anadolu, Balkanlar ve Kırım'da Türkler'in kurduğu esnaf, sanatkar ve üretici birlikleri ile bu birliklerin uyguladıkları ahlaki, siyasi, iktisadi, felsefi duygu ve prensipler anlamına gelen Ahilik’in anlam ve önemine dikkati çekilecek.

Ahilik Haftası etkinliklerinin merkezi İTO'nun yaptırdığı restorasyonla 2010 yılında Avrupa Birliği Kültürel Miras Koruma Ödülü’ne (Europa Nostra) sahip olan Yeni Camii Hünkar Kasrı olacak. Hafta boyunca her gün Osmanlı geleneğinden günümüze aktarılan Ebru, Taş Baskı, Çini & Cam, Dericilik ve İpek Örme gibi sanatlar 'Unutulmayan Meslekler' kapsamında Hünkar Kasrı'nın altındaki bölümlerde sunulacak.

Osmanlı mimarisinde, cami ve resmi binalarda padişahın dinlenmesi ve gerektiğinde de belirli ziyaretçilerini huzuruna kabul edip görüşebilmesi için özel olarak tasarlanmış bağımsız bölümlere “hünkar kasrı” deniliyor. İstanbul camilerindeki hünkar kasırlarının en ihtişamlısı Hatice Turhan Valide Sultan tarafından 1663’te tamamlanan Yeni Camii’de bulunuyor.

Ahilik Sokağı’nda düzenlenecek kermeste ise ziyaretçiler, sanat ve zanaat uygulamalarına ücretsiz katılabilecekler. Bu çalışmaların satışından elde edilecek gelir de Ahilik Vakfı öğrencilerine burs olarak dönecek. Ziyaretçiler 400 yıllık Osmanlı çinileriyle bezenmiş Yeni Camii Hünkar Kasrı’na ücretsiz olarak girerek sergi ve müze alanını gezebilecekler.

ÖĞRENCİLERE BURS OLACAK

Ahilik Vakfı Başkan Yardımcısı Duran Demirbaş bu etkinlikten elde edilecek gelirle öğrencilere burs verileceğini söyledi. Demirbaş, Ahilik haftası etkinliklerini ziyaret edenlerin öğrencilerin eğitimine de katkı sunmuş olacaklarını belirterek Ahilik vakfının 100 öğrenciye burs verdiğini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!