Türkiye'nin yeni yazarlarına altın kalem

Türkiye’nin Yeni Yazarları projesinin Altın Kalem Ödülü Bağcılar'da düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

Türkiye'nin yeni yazarlarına altın kalem
Türkiye'nin yeni yazarlarına altın kalem
GİRİŞ 28.09.2014 16:37 GÜNCELLEME 28.09.2014 16:37

Bağcılar Belediyesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelliler ve Yaşlılar Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlediği örnek proje meyvesini veriyor. Basın İlan Kurumu, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, Türkiye Yazarlar Birliği, Divan Akademi ve İlmek Kitap gibi kurumların katkılarıyla hayata geçirilen "Türkiye'nin Yeni Yazarları", Altın Kalem Ödül Töreni ile final yapacak.

ALTIN KALEM, TÜRKİYE’NİN YENİ YAZARLARI’NA

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam’ın katılımıyla başlayan yazarlık atölyesine başta görme engelliler olmak üzere çeşitli engel grupları, engelli yakınları ve üniversite öğrencilerinden oluşan 18 kişilik bir grup yer aldı.

Engelli bireylerin yetenek ve üretim potansiyelleri hakkında farkındalık oluşturarak istihdam imkânlarını artırmak için, engelli ve engelsiz bireylerin birlikte katıldığı "Türkiye'nin Yeni Yazarları"  yazarlık atölyesinde gazeteci ve akedemisyenler tarafından eğitim verildi.

Altı hafta süren program kapsamında editörlük ve yazarlık konusunda farklı bilgiler alan kursiyerlere, “Sadık Yalsızuçanlar, Naime Erkovan, Aliye Yücel, Ayşe Büşra Erkeç, Gülcan Tezcan, Serdar Akca, İsmail Öz, Halis Kuralay ve Gökdemir İhsan” olmak üzere engelli, engelsiz yazarlar, gazeteciler ve akademisyenler bilgi paylaşımı ve tecrübe aktarımında bulundu.

HAYAT HİKAYELERİYLE DİKKAT ÇEKİYORLAR

Kursa katılan kursiyerlerin hayat hikayeleri de başlı başına roman konusu. Görme engelli kursiyer Serdar Kulak, duygularını şöyle dile getiriyor: “Doğuştan görme engelliyim. Ben de insanlarla hayata dair fikirlerimi paylaşmak istiyorum. Bu yüzden açılan kursa büyük bir hevesle katıldım.”

YAZARAK YALNIZLIK DUYGUSUNDAN KURTULUYORUM

Cam kemik hastalığı olan Senem Ünal, “Hastalığım sebebiyle sık sık kırılan kemiklerimin bir an evvel iyileşmesini sadece yeniden yazabilmek için istiyordum.” diyor. Sekiz yaşında şiir yazmaya başladığını anlatan Ünal, tüm olumsuzluklara rağmen kalemin kendisinin yürümeyen ayağı, değneği olduğunu söylüyor. Engelliler Sarayı’nda kursiyer olan Ünal’ın “Karınca” adlı şiir kitabı bulunuyor.

Üniversite Öğrencisi Mustafa Yalçınkaya da atölyeye kalemini güçlendirmek için katıldığını belirterek, “Engelli arkadaşlarımla geçirdiğim güzel günler ve onların hayata karşı duruşları hayatımda yeni kapılar açtı.” diye konuştu.

“Okudukça ufkumun açıldığnı hastalığımın manevi cihetlerini öğrenip bu hastalığın benim için bir imtihan vesilesi olduğunun farkına vardım” diye konuşan kas hastası bedensel engelli Fatma Şahin de şöyle diyor: “Bu atölye, engellilerin sesini duyurmak ve potansiyellerinin farkına varılması açısından da önemli. Yazarak yalnızlık duygusundan kurtuluyorum.”

İKİ KOLU YOK AMA ENGEL TANIMIYOR

Doğuştan iki kolu olmayan Metin Mete de atölyenin kursiyerleri arasında yer aldı. Birlikte yaşama kültürünün önemine dikkat çeken Mete, “Bu anlamda yapılan tüm faaliyetlerde bulunmak istiyorum.

Benim için yazarlık atölyesi de bu açıdan kaçırılmayacak bir fırsat oldu.” diyerek duygularını dile getiriyor. Ortopedik engelli Dilek Gümüş, spastik engelli Talha Yıldız ile Adem Şengül de yazma ile ilgili teknik bilgi almak için kursa katıldığını belirtiyor. Engelli yakını Yeliz Ünsal, üniversite öğrencisi Yunus Emre Gürcan, bedensel engelli Feride Şahin, Ömer Taştan, Bahtiyar Dilek, Aysel Sugüneş, Mikail Aydın, görme engelli Canan Demir ile Mustafa Gürses de kursta yazma konusunda bilgi sahibi olduklarını ifade ediyorlar.

 DERECEYE GİRENLERİN KİTABI YAYINLANACAK

Yazarlık atölyesi sonunda kursiyerler arasında öykü yarışması düzenlendi. Öyküler de görsel ve kabartma olarak kitaplaştırıldı. Engelli ve engelsiz kursiyerlerin birlikte katıldığı yarışma sonuçları 01 Ekim 2014 tarihindeki “Altın Kalem Ödülleri” programında açıklanacak. Dereceye giren yazarların eserleri, bir yayınevi tarafından yayımlanacak. Bu yıl pilot olarak yapılan proje, ülke genelinde ve uluslararası düzeyde sürdürülecek.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!