Altın Portakal'da üç iptal birden

Yarın başlayacak 51'inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, kortej, konser ve parti gibi yan etkinlikler iptal edildi.

Altın Portakal'da üç iptal birden
Altın Portakal'da üç iptal birden
GİRİŞ 09.10.2014 18:19 GÜNCELLEME 09.10.2014 18:19

YARIN başlayacak 51'inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, Türkiye genelinde Kobani'ye destek eylemleri nedeniyle yaşanan şiddet olayları gerekçe gösterilerek festival kapsamındaki kortej, konser ve parti gibi yan etkinlikler iptal edildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce bu yıl 51'incisi 10- 18 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ulusal ve uluslararası film yarışması ve ödül törenleri hariç tüm yan etkinlikler iptal edildi. Konuya ilişkin açıklama, saat 16.00'da Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından yapılacaktı. Fakat Antalya Kültür Merkezi Perge salonunda yapılacak basın toplantısı son dakikada iptal edildi ve basın kuruluşlarına açıklamanın festival komitesince yazılı yapılacağı kaydedildi.

Açıklamada, son birkaç gündür Türkiye'nin yeni bir şiddet eylemi dalgası yaşadığı, 23 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda vatandaşın, güvenlik görevlisinin yaralandığı belirtildi. “Bu acı olaylar hepimizi üzmüştür. Bir tarafta şiddet, acı, üzüntü, gerginlik varken gerek bizlerin gerekse sinema sanatçılarımızın bu duruma duyarsız kalması mümkün değildir" ifadesiyle devam eden açıklama, olayların sona ermesi temennisinin dile getirilmesiyle sürdü.

Olaylar nedeniyle tüm hazırlıklar bitmiş olmasına rağmen festivalin ertelenmesinin dahi değerlendirildiği belirtilen açıklama, şu ifadelerle devam etti:

“Ancak sanatın asıl böyle zamanlarda önem kazandığını, sanatın sosyal dertlerin de ilacı olduğunu düşündüğümüz için festival kapsamındaki kortej, konser ve parti gibi yan etkinlikleri iptal etmeye, bunun dışındaki tüm sanatsal etkinlikleri devam ettirmeye karar verdik. Festivalimiz ulusal ve uluslararası film yarışmalarıyla, ödülleriyle, eksiksiz bir şekilde gerçekleşecektir. Antalyalılar ve Antalya Büyükşehir Belediyesi 51 yıldır Türk sinemasına sahip çıkma geleneğini yaşatmak için büyük bir fedakarlık ve gayret gösteriyor. Daha önce defalarca belirttiğimiz gibi sanat günlük-güncel siyasetin üzerinde olmalıdır. Sanat evrensel ve güncel zamanın üzerinde olan, güncelin tuzağına düşmemesi gereken bir faaliyettir. Sanat dünyası her zaman birleştirici, sevgiyi, saygıyı, toleransı yüceltici bir tutum sergiler.

Altın Portakal Film Festivali'nin Antalya'nın, ulusal ve uluslararası sinema endüstrisinin festivali olduğunun vurgulandığı açıklamada, festival komitesi olarak sinemanın kültür ve sanat geleneğine sahip çıkarak, Antalya'nın dünya çapında ünüyle Türk sinemasını uluslararası arenaya çıkarmak için çalışıldığı belirtildi. Hedeflerinin günlük tartışmalara yenilerini ilave etmek olmadığı, bir dünya vizyonuyla Altın Portakal'ı dünyanın en iyi festivalleri arasına yerleştirmek olduğunun altı çizilerek devam eden açıklamada, “Altın Portakal gelecek yıldan itibaren daha da güçlenerek yoluna devam edecektir. Bu yönde kararlı olacağımızdan, Antalya'nın 51 yıllık geleneğini zenginleştirerek, daha büyük bir vizyonla devam ettireceğinden kimsenin şüphesi olmasın" ifadelerine yer verildi. 

Festival Komitesi adına yapılan açıklama, sinema dünyasına yapılan bir davetle sona erdi. Davet şöyle:

“Sınırlarımızın yanı başında insanlık dramları yaşanıyor, savaş tehdidi kapımızın eşiğinde. Türkiye yüz binlerce mülteciye ev sahipliği yapıyor. Komşularımızdaki ateş ülkemizi de etkiliyor. Bugün perdelerin kapanacağı, ayrışmaya meydan verileceği bir gün değildir. Bugün küçük gerekçelerle küsme günü değil, sanatçıların çıkıp konuşacağı, barış çağrısı yapacağı, yürekleri ısıtıp, dışarıdaki ateşe su dökeceği gündür. Dolayısıyla bütün sinema ve sanat dünyasını Antalya'ya, yarım asırlık Altın Portakal'a, sanatı yüceltmeye, sinemayı yüceltmeye davet ediyoruz."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler