Aksaray tarihi kökleriyle görücüye çıktı

Aksaray’ın tarihi kökleri ile bulaşması amacıyla düzenlenen Aksaray Tanıtım Günleri’nin 2’incisi Feshane’de dün düzenlenen törenle başladı.

Aksaray tarihi kökleriyle görücüye çıktı
Aksaray tarihi kökleriyle görücüye çıktı
GİRİŞ 17.10.2014 15:15 GÜNCELLEME 17.10.2014 15:46

Feshane de gerçekleştirilen tanıtım günlerinde valilik başta olmak üzere belediye ve sivil toplum kuruluşları, ilçe ve belde belediyeleri ile birçok ulusal ve yerli markalar stant açarak Aksaray’ın tanıtımını yaptı.

Etkinlik boyunca röportajlarıyla festivalin nabzını tutan Haber 7,Feshane'de birbirinden önemli röportajlar gerçekleştirdi.

"Aksaray İstanbul’da kökleriyle buluşuyor "

Aksaray Valisi Şeref Ataklı Haber 7 mikrofonlarına Aksaray günleri ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Ataklı’nın açıklaması;

‘AKSARAY İSTANBUL’DA KÖKLERİYLE BULUŞUYOR’ sloganı ile bu tanıtım günlerini düzenledik, çünkü İstanbul’un oluşumunda Aksaray’ın çok önemli katkıları var diye düşünüyoruz. İstanbul’da birçok semtin ismi Aksaray’dan geliyor.  Ortaköy, Laleli buna benzer semtlerin isimleri bizim daha önce İstanbul’un fethinden sonra ki dönemde Aksaray’dan İstanbul’a yerleştirilmiş vatandaşlarımızın verdikleri isimler, dolayısıyla İstanbul’un oluşumunda Aksaray’ın önemli bir yeri var. Hem bu yönü hem Aksaray’ın kültürel tarihi tarımsal potansiyelini sanayi potansiyelini ortaya koyacak onları gösterecek şekilde bir çalışma yaptık. Burada bütün standlarımız o anlamda gerekli alt yapılarını oluşturdular ve burada Aksaray’ı temsilen Aksaray’da yapılan, edilen ve üretilen ürünlerimizle ilgili olarak buradalar. Bunları sergiliyoruz. 

Ziyaretçilerimize, vatandaşlarımıza İstanbullulara sunuyoruz. Ben ilgi gördüğünü düşünüyorum sabahki açılışımız gayet güzeldi. Sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz katılımlarıyla bizi memnun ettiler. Diğer misafirlerimizle birlikte standlarımızı gezip dolaşıyoruz, Aksaray’ı tanıtmaya çalışıyoruz. Ben herkesi buraya davet ediyorum’

Feshane’de dikkatleri üzerine çeken bir diğer konuk ise Aksaray Malaklısı’ydı. Bu devasa köpeğin sahibi mikrofonlarımıza ilginç açıklamalarda bulundu.

‘Yerli ırkın en irisi’

Aksaray malaklısı Türkiye’nin şuan da yerli yedi ırkının en irisi olan bir köpeğimizdir ve Aksaray’a has bir köpeğimizdir. Bu köpeğin özellikleri bekçilik yapar sürü korumasında kullanırız. Bu köpeklerin yetiştirilmesi geliştirilmesi ve bu köpeğin ırkının soyunun korunması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz aynı zamanda bizim mülki ve idari amirlerimiz de bu köpeklerimize sahip çıkıyorlar ve bu köpeklerimizin korunması için onlar da ellerinden gelen maddi manevi her türlü desteği bizlere veriyorlar.

Köpeğin çok zor bir bakımı yoktur yani fiziki olarakta çok yer diye bir şey yok. Normal de fabrika artıklardan yemek atıkları dediğimiz buna benzer arpa unuyla yal dediğimiz içine bir tane yumurta süt kırarsak ama tabi büyük şehirler de bunu bulma imkanımız zor.

Dernek olarak kendi çabalarımız ve imkanlarımızla bugüne kadar köpekleri koruduk. Son 20 yılda bu köpekler boğuş yüzenden ve bilinçsiz olarak çok kırıldılar. Yeni yeni şurada beş altı senedir artık herkes malaklı ırkını malaklı ırkı ile eşleştirmeye başladılar. Bu köpeklerde Sakın ha sakın yakın akraba eşleşmesi yaptırmasınlar hele hele kardeş kardeşe. Irk bozuluyor. Yani yakın akraba eşleşmelerde ırkında büyük sıkıntılar meydana getiriyor.

Aksaray kültürünü yakından görmek, şehrin güzelliklerini keşfetmek için Aksaray günleri 19 Ekim Pazar gününe kadar Feshane’de ziyaretçilerini bekliyor.

 

emre.ozcan@haber7.com

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”
Tesla 500 beygirlik canavarı tanıttı: Tesla Model 3 Performance