ESAM'dan 'Ermeni Meselesi’ sempozyumu

ESAM, bu hafta sonu iki günlük ‘Emperyalizm ve Ermeni Meselesi’ başlığı adı altında uluslararası bir sempozyuma imza atacak.

ESAM'dan 'Ermeni Meselesi’ sempozyumu
ESAM'dan 'Ermeni Meselesi’ sempozyumu
GİRİŞ 17.04.2015 10:44 GÜNCELLEME 17.04.2015 12:48

Soykırım iddiaları ile tekrar gündeme gelen 1915 yılında yaşanan Tehcir Meselesi ile ilgili ESAM, bu hafta sonu iki günlük ‘Emperyalizm ve Ermeni Meselesi’ başlığı adı altında uluslararası bir sempozyuma imza atacak… Yurtiçinden ve yurt dışından 40 bilim adamının sunum gerçekleştireceği sempozyumda, gerçekler bir bir anlatılacak…

Papa ve Avrupa Parlamentosu’nun 1915 yılında Osmanlı topraklarında yaşanan Tehcir Meselesi’ni ‘soykırım’ olarak nitelendirip Türkiye’yi suçlamaya çalıştığı şu günlerde başkanlığını Recai KUTAN Beyin yaptığı Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi  (ESAM) yine büyük bir olaya daha imza atarak, o dönemde yaşananları masaya yatıracak.

ESAM bu hafta sonu iki gün boyunca ‘Emperyalizm ve Ermeni Meselesi’ adı altında uluslararası bir sempozyum düzenleyerek gerçekleri ele alacak.

TARİHİ SEMPOZYUM 18 NİSAN CUMARTESİ BAŞLIYOR

Ankara’da cumartesi sabah saat 10:00’da Rixos Grand Otel’de başlayacak olan sempozyumun açılışın ESAM Genel Başkanı Recai Kutan yapacak.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan ve Sempozyum Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin’in de açılış konuşması yapacağı sempozyum 6 oturumdan oluşuyor.

Açılış oturumunda tarihi araştırmaları ile dikkat çeken Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun yapacağı sunumun yanı sıra, yurt dışından da sempozyuma katılımlar olacak. Prof. Dr. Justin Mc Carthy ve Eski Bakanlardan Hasan Celal Güzel’in de sunum gerçekleştireceği sempozyumun ilk gününde 2 oturum daha gerçekleştirilecek.

Sempozyumun ikinci günü olan Pazar günü de 4 oturumda Ermeni Meselesi ele alınacak. ‘1915 Olayları, Ermeni Meselesinde Aktörler, Bölgesel bir sorun olarak Ermeni Meselesi: Büyük Ermenistan Projesi, Türkiye açısından tehditler, tedbirler ve yeni bir yol haritası’ oturum başlıkları ile ikinci günde önemli araştırmacılar sunumlar gerçekleştirecek.

Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Prof . Dr. Erol Kürkçüoğlu, Prof. Dr. Kamer Kasım, Prof. Dr. Aleaddin Yalçınkaya, Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, Prof. Dr. İbrahim Kaya, Prof. Dr. Sencer İmer, Christopher Gunn, Jamis Dickie başta olmak üzere birçok araştırmacı o dönemde yaşananları ve bugüne yansımalarını değerlendirecek.

ERMENİ MESELESİ TÜM YÖNLERİYLE ELE ALINACAK

ESAM Emperyalizm ve Ermeni Meselesi Sempozyumu Koordinatörü ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi  Uluslararası İlişkiler ve Stratejik  Araştırmalar Enstitüsü Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin sempozyumun amacı ile ilgili bilgiler aktardı.

Bilgin, 1915 yılında gerçekte neyin yaşandığını ortaya çıkarmak adına 100’üncü yılında böyle bir sempozyuma ihtiyaç duyulduğunu belirterek, Ermeni Lobisi ve bazı ülkelerin bu meseleyi Türkiye’ye karşı kullandıklarını aktardı.

Bilgin, ESAM’ın Türkiye’nin ilk araştırma merkezi olduğuna dikkatleri çekerek, “ESAM olarak kamuoyunu bilgilendirme maksadıyla hareket ediyoruz. Bu tarihi mesele ile ilgili Türkiye’nin en büyük sempozyumu düzenlenecek. Son dönemde gerek Avrupa Birliği ve gerekse Papa’nın açıklamaları ve Ermeni Meselesi’nin 100’üncü yılının olmasından ötürü böyle bir çalışmaya imza atacağız.

Sempozyum ayrıcı uluslararası bir boyutu da olacak. Yurt içinden ve yurt dışından Ermeni Meselesi konusunda uzman olan bilim adamlarının katıldığı bir program. 40’a yakın bilim adamı bu programda görüşlerini beyan edecek.

Bir diğer özelliği ise Uluslararası Hukuk, Siyasi, Tarihi,  Toplumsal ilişkiler, Sosyoloji, Diplomatik bakımlardan değişik yönleri ve geniş bir şekilde 1915 yılında yaşananlar ele alınacak” dedi.

BATILI KAYNAKLAR PROPAGANDA AMAÇLI YAZILMIŞ

Bilgin, Batılı ve Ermeni tarihçilerin o dönemde yaşananları abartılı bir şekilde kaleme aldığını kaydederek, “Batılı ve Ermeni tarihçiler olaylara tek yönlü bakarak, çifte standartlı çalışmalar ortaya konmuş. Ermenilerin acıları üzerinden, bunlar mübalağa edilerek anlatılmış. Hatta kendileri dahi yaşananların abartarak yazıldığını kaydediyorlar.

 Bu meselede propaganda amaçlı faaliyetler yapılmıştır. Olayları bir takım yalan yanlış iddialar üzerine bina edilmiştir.  Örneğin Britanica kitabında ölen Ermenilere ilişkin rakamlar ilk dönem 300 bin iken sonra 500 bine ve bu günlerde ise aynı kitap da bu rakam 800 binler olarak gösteriliyor. Bu sempozyum ile birlikte tüm tarihi olaylar bir bir masaya yatırılacak, ele alınacak, gerçekler de kamuoyuyla paylaşılacak” açıklamasını yaptı.

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Milli muharip uçak KAAN, ANKA-3 ve İHA’lar birlikte uçacak
Türkiye'den AB'ye rest: Hiçbir zaman kabul görmeyecek