Fatiha Suresi'ni pirince yazıyor

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan hat sanatçısı, mesleğini sürdürdüğü Mardin'de pirinç tanesini sanat eserine dönüştürüyor.

GİRİŞ 09.07.2015 13:11 GÜNCELLEME 10.07.2015 11:41
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Suriye'den bir süre önce eşi ve 2 çocuğuyla Mardin'e gelen Ahmet (50), Şam'da 10 yıl sabır göstererek öğrendiği mesleğini, ekmek parası için kentte sürdürmeye çalışıyor.

Sanatını icra ettiği işyerini ve tüm malzemelerini Şam'da bırakan Ahmet, yanına alabildiği tek kalemle Cumhuriyet Meydanı'nda kiraladığı bir dükkanda, nefesini tutarak pirinç tanesi üzerine başta Fatiha olmak üzere sureleri yazıyor, portre ve manzara resimleri yapıyor.

Ahmet'in işlediği pirinç taneleriyle hazırladığı kolye, bileklik ve tespih gibi hediyelik eşyalar yoğun ilgi görüyor.

"Pirinç üzerine istenilen her şeyi yazıp, çizebiliyorum"

Ahmet, AA muhabirine, ülkesindeki iç savaştan kaçarken hat sanatında kullandığı bir kalemini yanına alabildiğini söyledi.

Mardin'e yerleştikten bir süre sonra geçimlerini sağlamak için sanatını Türiye'de de icra etmeye karar verdiğini ifade eden Ahmet, "10 yıl önce Şam'da bu işi öğrendiğim ustamın pirinç tanesine Arapça 215 harfi sığdırdığını görmek merakımı artırdı. 10 yıl boyunca bunun üzerinde çalıştım. Şimdi pirinç tanesi üzerine istenilen her şeyi işleyebiliyorum" diye konuştu.

Ahmet, pirinç tanesi üzerine Fatiha başta olmak üzere çeşitli sureler yazdığını, portre ve manzara çizdiğini dile getirerek, bu pirinçlerle kolye, bileklik gibi hediyelik eşyalar hazırladığını, Mardin'de sanatına yoğun ilgi gösterildiğini kaydetti.

"Önceleri pirinç tanesine ancak 3-4 harf yazabiliyordum. Kendimi geliştirdim ve şimdi 125 harf olan Fatiha suresini rahatlıkla yazıyorum. Hedefim ustamın yazdığı 215 harfi geçmek" diyen Ahmet, talep doğrultusunda sanatını pirinç tanesine yansıttığını aktardı.

Ahmet, bir müşterisinin pirinç tanesi üzerine Atatürk resmi işlemesini istediğini anlatarak, bu konuda çalışmaya başladığını ifade etti.

"Nefesimi tutarak yazıyorum"

Ahmet, bu sanatın dikkat gerektirdiğine işaret ederek, "Sabır gerektiren bu sanatı sürdürmekte yaşanan acı olaylardan sonra zorlanmaya başlasam da bu işten ekmek paramı kazanıyorum" dedi.

"Harfleri pirinç tanesi üzerine sığdırmak zor. Nefesimi tutarak yazıyorum. Bu iş için sakin bir ortam gerekiyor. Elimin hiç titrememesi için nefes kontrolü yapıyorum" ifadelerini kullanan Ahmet, tüm yaşadıklarına rağmen sanatını sürdürmekte kararlı olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • salih 8 yıl önce Şikayet Et
    Gereksiz. Oraya yazmaya ugrasmak yerine aklina ve gönlüne yazssa ona daha cok faydasi olur. Bu müslümanlar Allah ve kitabini gerektigi gibi takdir edemedi.
    Cevapla
  • Amaç diye yazan arkadaş? 8 yıl önce Şikayet Et
    Adamın ekmek parası için yaptıkları... Senin amaç ne?
    Cevapla
  • rumuz 8 yıl önce Şikayet Et
    maşallahhh
    Cevapla
  • ismail 8 yıl önce Şikayet Et
    adamın mesleği bu diyecek bişey yok ,zaten gönlümüze yazamadığımız için nokta kadar israilden tiril tiril titriyoruz
    Cevapla
  • mert 8 yıl önce Şikayet Et
    amaç ??
    Cevapla
  • Karaalioglu 8 yıl önce Şikayet Et
    Ekmek parası olabilir mi? Tuzunuz kuru sanırım.
    Cevapla
  • mtk 8 yıl önce Şikayet Et
    Amaç yok Allah c.c sevgisi senin gibiler anlamaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'