Koyunlar çobanları takip etmedi

Denizli'nin Çal İlçesi'nde 8 asrı aşkın süredir düzenlenen Sudan Koyun Geçirme Şenliği'nde şehitler nedeniyle eğlence bölümü iptal edildi.

GİRİŞ 23.08.2015 16:38 GÜNCELLEME 23.08.2015 16:40

Aşağıseyit Mahallesi'nde 39 sürü çobanlar tarafından Büyük Menderes Nehri'nin kenarına getirildi, ancak koyunların çoğu suya atlamadı. Çoban Arif Lahnacı, "Çoban mutsuz ise koyunlar suya atlamaz" dedi.

Denizli'nin Çal İlçesi'ne bağlı Aşağıseyit Mahallesi'nden geçen Büyük Menderes Nehri'nde 8 yüzyıldır düzenlenen Koyun Sudan Geçirme Şenliği'nde bu yıl hüzün vardı. Çal Belediyesi, son dönemlerde verilen şehitler nedeniyle şenliği iptal etti. Yöredeki çobanlar ise, kendi aralarında toplanarak geleneğe ara verdirmedi. Çal, Baklan ve Çivril ilçelerinden 39 çoban sürüleriyle yarışlara katıldı. 

'ÇOBAN MUTSUZSA KOYUNLAR SUYA ATLAMAZ'

Yarışlar başlamadan önce şehitler için saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Koyunların çobana sadakatını göstermek, yörede yaşanıldığına inanılan aşkı yad etmek ve saygı göstermek amacıyla düzenlenen yarışlara bu yıl ilgi fazla olmadı. Koyunların çoğu da suya atlamadı. Çoban Arif Lahnacı, "Çoban mutsuz ise koyunlar suya atlamaz" dedi.

Geçtiğimiz yıllarda binlerce insanın izlediği ve UNESCO tarafından da Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması için geçtiğimiz yıl takip edilen yarışları bu yıl yaklaşık 500 kişi izledi. 

Etkinliğe katılmayan Çal'ın MHP'li Belediye Başkanı Fethi Akcan, "Acımız büyük. Bu koşullarda şenlik düzenlememiz mümkün değil. Etkinliğe katılan çobanlara ise başarı dilerim" demekle yetindi. 

Yarışmada bu yıl çobanlara ödül verilmedi, yarışlara katılan her çobana teşekkür edildi, derecelendirme yapılmadı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...